9 Yllättävää syytä, miksi hampunsiemeniä kannattaa syödä

14.12.2021

Hamppu on tunnettu jo vuosisatoja sen kuiduista, siitä saatavasta öljystä ja sen siemenistä. Siemeniä käytettiin aikoinaan monissa kulttuureissa olennaisena osana ruokavaliota, kunnes sen viljelystä tuli laitonta monissa maassa, esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kielto johtui sen läheisestä yhteydestä marihuanaan. Hamppuryynit ovat erittäin ravinteikkaita, mutta niiden syömistä vältellään narkoottisten vaikutusten pelossa.

Sekä hamppu että marihuana ovat kannabis-kasveja ja sisältävät monia yleisiä kannabinoideja. Niiden suurin eroavaisuus löytyy kuitenkin tetrahydrokannabinolipitoisuudesta (THC), joka on selvästi suurempi marihuanassa. Valikoivan kasvatuksen myötä marihuanan THC-pitoisuus on nykyään jo 20%, kun taas hampussa vastaava pitoisuus on useimmiten alle 1%.

THC:n sijaan hampussa on enemmän kannabidiolia, joka tukahduttaa THC:n toimintaa. Sen sijaan, että hampunsiemenet tai mikä tahansa muu hampun osa aiheuttaisi narkoottisia ja kipua lievittäviä vaikutuksia marihuanan sijaan, tarjoaa se käyttäjälleen runsaasti terveydellisiä vaikutuksia.

Seuraavassa muutama erittäin hyvä peruste sille, miksi hampunsiemenet kannattaa lisätä päivittäiseen ruokavalioon.

 

1. Hamppu on ravintopommi

Hampunsiemenet sisältävät 44% rasvaa, 33% proteiinia ja 12% hiilihydraatteja. Siemenissä on runsaasti ravintokuitua ja mineraaleja, kuten rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja fosforia. 3 ruokalusikallista hamppuryynejä kattaa lähes puolet päivittäisestä magnesiumin ja fosforin tarpeesta. Siemenissä on myös mukavasti E- ja D-vitamiinia unohtamatta A-, B1-, B2- ja B6-vitamiineja.

Hamppua pidetään kokonaisvaltaisena ruokana, sillä se sisältää kaikkia kolmea makroravintoainetta ja seitsemää mikroravintoainetta kohtuullisen määrän. Tästä syystä hampunsiemeniä voidaan käyttää ravintopuutostilojen korjaajana köyhissä yhteisöissä. Siemenet sulavat helposti ja ne ovat gluteenittomia, joten keliaakikot ja muita ruokaherkkyyksiä omaavat ihmiset voivat syödä siemeniä huoletta.

Proteiinimolekyylien muodostumiseen vaadittavista 20 aminohaposta 9 ovat erityisiä, sillä niitä tulee hankkia ravinnon mukana. Eläinproteiineja kutsutaan täydellisiksi, sillä ne sisältävät näitä kaikkia 9 aminohappoa sopivissa määrin.

Kasviproteiineista jää usein uupumaan 1 tai 2 tärkeää aminohappoa, mutta hampunsiemenet ovat toinen juttu. Siemenistä nimittäin löytyy kaikkia 9 tärkeää aminohappoa, tosin lysiinipitoisuus on siemenissä hieman alhainen.

Lue myös: 5 todella hyvää syytä syödä enemmän avokadoa

 

2. Hampunsiemenet ovat erinomainen rasvahappojen lähde

Kuten odottaa saattaa, öljypohjaisissa hampunsiemenissä on suuri rasvapitoisuus. Näissä siemenissä rasva kuitenkin koostuu lähinnä monityydyttymättömästä ja monotyydyttymättömästä rasvasta. Näissä rasvoissa on paljon linoleeni- ja alfa-linoleenihappoa, jotka molemmat ovat elimistölle välttämättömiä.

Linoleenihappo on omega-3 rasvahappo, jota tarvitaan kasvamiseen ja kehittymiseen. Linoleenihapot ovat myös välttämättömiä solukalvojen muodostumisessa. Elimistössä linoleenihappo muuttuu toisiksi omega-3 hapoiksi, kuten eikosapentaeenihapoksi (DHA) sekä dokosaheksaeenihapoksi (EPA), joilla molemmilla on olennainen rooli aivojen ja silmien toiminnassa.

Riittävät EPA- ja DHA-tasot ovat erityisen tärkeitä raskauden aikana, sillä niiden puutostila voi vaikuttaa ratkaisevasti sikiön aivojen ha hermoston kehittymiseen.

Linolihappo on omega-6 rasvahappo, joka muodostaa osan solukalvosta. Linolihappoa tarvitaan myös prostaglandiinin kaltaisten molekyylien synteesissä. Linolihapon puutostila voi aiheuttaa hiustenlähtöä, ihon rappeumaa sekä haavojen hidasta paranemista. Puutostila on kuitenkin erittäin harvinainen, sillä omega-6 happoja on yltäkylläisesti kasviöljyissä.

Omega-6 hapot saavat usein negatiivista julkisuutta johtuen niiden korkeasta annostuksesta suhteessa omega-3 happoihin. Epäsuhdan uskotaan olevan piilevä syy moniin eri sairauksiin. Hampunsiemenissä ongelmaa ei kuitenkaan ole, sillä rasvojen suhde on siemenissä 3:1.

 

3. Hampunsiemenet tekevät ihmeitä sydämelle

Hampunsiementen säännöllinen nauttiminen voi suojata sydäntä merkittävästi johtuen siementen korkeasta omega-3 ja omega 6-rasvahappojen määrästä ja niiden sopivasta suhteesta. Näiden happojen tiedetään estävän verihiutaleiden yhdistymistä ja ehkäisevän iskeemistä sydäntautia.

Toisin kuin kalaöljy, hampunsiemenet tai hamppuöljy eivät tarjoa pitkäketjuisia EPA- tai DHA-happoja suoraan, mutta ne ovat täynnä alfalinoleenihappoa, joka muuttuu elimistössä EPA:ksi ja DHA:ksi. Nämä hapot puolestaan muodostavat prostaglandiinin, joka hormonien tapaan säännöstelee solujen aineenvaihduntaa ja sydän-ja verisuonielimistön toimintaa.

Matalat EPA- ja DHA-tasot yhdistetään usein yhtäkkisiin sydämen toimintaan perustuviin kuolemiin, minkä takia sepelvaltimotaudista kärsiviä kehotetaan yleensä syömään näitä rasvahappoja noin gramma päivässä. Noin 840 mg päiväannos on riittävä ylläpitämään normaalia sydämen terveyttä. Hampunsiemenet voivatkin olla hyvä ja sydänystävällinen lisä ruokavalioon.

Hampunsiementen korkea arginiinipitoisuus voi olla toinen syy niiden sydänystävällisyyteen. Arginiini on aminohappo, joka lisää elimistön vasolidaattorin rikkioksidin tuotantoa. Rikkioksidi auttaa alentamaan verenpainetta. Korkeat arginiinitasot yhdistyvät usein alhaisiin C-reaktiivisen proteiinin (CRP) pitoisuuksiin. CRP on merkki tulehduksesta sydäntaudeissa.

 

4. Siemenet vähentävät tulehduksia

Hampunsimenet ja siemenöljy helpottavat niveltulehduksen kaltaisia tulehduksia. Gammalinoleenihappo (GLA), jota löytyy runsaissa määrin, tunnetaan pitkälti tulehdusta parantavista ominaisuuksistaan. GLA on omega-6 happo joka muodostuu linolihaposta, mutta toisin kuin muut tulehduttavat omega-6 hapot, toimii GLA täysin päinvastaisesti. Se käytännössä estää tulehduttavien leukotriinien muodostumisen. Tätä uniikkia ominaisuutta kutsutaankin GLA-paradoksiksi.

Tutkimusten mukaan 6 kuukauden kuuri GLA-valmisteita vähentää kipua ja muita niveltulehduksen oireita 25%.

 

5. Hampunsiementen syöminen parantaa ruoansulatusta

Hampunsiemenet sisältävät hyvän määrän liukenevia ja liukenemattomia kuituja jotka kiihdyttävät ruoan kulkua ruoansulatusjärjestelmässä ja auttavat puhdistamaan suolen erilaisista myrkyistä. Kuidut, jotka päätyvät paksusuoleen ravitsevat suolen mikrobeja. Terveellinen suolen mikrobikasvusto assosioituu sekä hyvään ruoansulatukseen että toimivaan immuunijärjestelmään.

Hampunsiemenissä on itsessään ruokahaluja vähentävä vaikutus, joka voi auttaa ylipainoisia vähentämään syömistään. Syömällä 3-4 ruokalusikallista hampunsiemeniä aamupalalla estää nälän iskemisen pitkin päivää. Tällä tavoin saat myös aineenvaihduntasi hyvään kuosiin. Siementen korkea rasva- ja proteiinipitoisuus tuo tietynlaisen tyydyttyneen tunteen, joka auttaa myös vähentämään sokerinhimoa.

Lue myös: Syö inkivääriä säännöllisesti ja saat nämä tieteellisesti todistetut terveyshyödyt

 

6. Sano hyvästit iho-oireille

Siementen lisääminen ruokavalioon voi parantaa ihosi ja hiustesi kuntoa. Ulkoinen hamppuöljyn lisääminen iholle parantaa ihon koostumusta ja korjaa esimerkiksi auringon, kemikaalien tai tuulen kuivattamisen aiheuttamia soluvaurioita. Siementen syöminen voi moninkertaistaa hyödyt; se mm. vähentää ihon kuivuutta, kutiamista ja ihottumia.

Siemenet ja öljy voivat tuoda helpotusta ekseemasta kärsiville. GLA:n tulehdusta lievittävä ominaisuus sekä omega-6 ja -3 hapot auttavat vähentämään oireita. Lisäksi hamppu parantaa ruoansulatusta ja edesauttaa ekseemaa pahentavien myrkkyjen ja allergeenien poistumista elimistöstä.

 

7. Hampunsiemenet voivat edistää naisten yhdyntäkokemusta

Hampunsiemenet voivat tehdä ihmeitä naisille pääosin GLA:n, jolla on tasapainottava vaikutus hormoneihin, ansiosta. Se ehkäisee ennenaikaisia kuukautisia ja rintakipua. Rintakivun taustalla on sensitiivisyys prolaktiini-hormonille sekä GLA:sta muodostuneelle prostaglandiinille, jonka tiedetään vähentävän prolaktiiniherkkyyttä.

GLA:n annostelu auttaa vähentämään myös muita PMS-oireita, kuten masentuneisuutta ja ärtyisyyttä. Se voi jopa helpottaa menopaussiongelmia. Hampunsiemenien mineraalipitoisuus voi myös olla naisten terveyden edistämisen taustalla. Siemenet ovat täynnä rautaa, magnesiumia ja sinkkiä, mineraaleja, joilla on olennainen vaikutus naisten hyvinvointiin.

 

8. Hampunsiementen säännöllinen syöminen voi pitää syövän loitolla

Gammalinoleenihapon tiedetään tutkitusti estävän syöpäkasvaimen muodostumista. Tästä syystä hamppua pidetään syöpää ehkäisevänä niin luonnontuoteintoilijoiden kuin viranomaistenkin joukossa. GLA:n tiedetään estävän useiden eri syöpälajikkeiden kehittymistä ja laskevan syöpäsolujen leviämistä terveiden solujen alueille. GLA poistaa myös tulehduksia, mikä edesauttaa syöpähoitoja.

Lue myös: 5 raaka-ainetta, joilla on yllättäviä terveysvaikutuksia

 

9. Hampunsiemenet ruokavaliossa voivat hidastaa rappeuttavien tautien kehittymistä

Hampunsiementen ikääntymistä hidastavat vaikutukset eivät ole pelkkää hölynpölyä. On olemassa todisteita siitä, että omega-3 rasvahapot ovat välttämättömiä aivojen ja hermoston toiminnalle. Sopivat annokset eikosapentaeenihappoa ja dokosaheksaeenihappoa voivat suojata vanhempia ihmisiä iän tuomilta vaivoilta, kuten dementialta ja Alxheimerin taudilta. Alfalinoleenihappo edistää EPA- ja DHA-pitoisuuksien nousua.

Toinen tapa, jolla hampunsiemenet voivat auttaa vanhempia ihmisiä, on silmänpohjan rappeuman ehkäiseminen. EPA ja DHA ovat elintärkeitä silmien terveydelle.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Natural Living Ideas
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com /ulleo