7 helppoa tee-se-itse-testiä vakavien sairauksien tunnistamiseen

25.11.2021

 

Australialaiset tiedemiehet ovat vastikään kehittäneet yksinkertaisen testin Parkinsonin taudin löytämiseen.

Kokeessa piirretään spiraali seuraten samalla piirtäjän piirtonopeutta ja piirtokovuutta. Parkinsonin taudin omaavilla molemmat mittarit ovat yleensä normaalia alempia.

Älä kuitenkaan tartu vielä kynään ja paperiin, sillä mittaamiseen vaaditaan tietokonetta. Spiraaliakaan ei piirretä paperille, vaan sormella kosketusnäytölle. ”Tavoitteemme oli kehittää huokea ja automaattinen elektroninen systeemi Parkinsonin taudin aikaiseen tunnistamiseen. Halusimme, että kuka tahansa lääkäri tai terveydenhoitaja osaisi käyttää testiä,” kertoo Poonam Zham, yksi tiedemiehistä.

Tämä testi voi vaatia tietyn varustuksen, mutta on olemassa runsaasti kotona tehtäviä kokeita, joilla voit tunnistaa vakaviakin ongelmia terveydessäsi (esim. anemiaa, verisuonien tukkeutumista tai dementiaa):

 

1. Kämmenten lukeminen

Jos olet tuntenut hengenahdistusta, uneliaisuutta tai sydämen tykytystä, voi olla syytä tutkailla kämmeniä lähemmin.

Elimistö hyödyntää rautaa punasolujen muodostamisessa. Punasolujen tehtävä on kuljettaa happea ympäri elimistöä. Jos sinulla on punasolujen puutetta anemian takia, myös ihosi on normaalia kalpeampi.

Hyvä keino tarkastaa asia on kääntää kämmenet ylösalaisin ja venyttää sormet ulospäin. Jos kämmenien uurteet ja rypyt ovat vaaleita riippumatta ihon sävystäsi, saatat kärsiä raudanpuutteesta.

Voit myös tarkastaa kynsinauhasi sekä silmiesi alla olevan ihon. Jos ne ovat haaleita, suuntaa heti lääkärille.

 

2. Tyynytesti

Tämän kokeen myötä saat mahdollisuuden tarkastaa valtimoidesi kunnon sekä nostaa jalkasi ylös.

Makaa selälläsi ja nosta jalkasi 45 asteen kulmaan käyttäen tyynyjä apunasi. Pysy tässä asennossa minuutin ajan ja katso, minkä väriseksi jalkasi muuttuvat. Muuttuvatko ne kalpeiksi vai säilyykö niissä sama väri kuin ennen nostamista? Kun minuutti on täynnä, laske jalkasi mahdollisimman alas esimerkiksi sängyn tai sohvan reunalta 90 asteen kulmaan.

Jos huomasit jalkasi kalpenevan selvästi niiden ollessa koholla, eikä väri palautunut nopeasti laskiessasi ne, saatat kärsiä ääreisvaltimotaudista, eli käytännössä tukkeutuneista valtimoista.

Ääreisvaltimotauti johtuu rasvasta, joka jää kiinni valtimoiden seinämiin ja näin vaikeuttaa veren kulkeutumista.

Lue myös: 5 asiaa, jotka nostavat riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

 

3. Phalenin koe

Rannekanava on jokaisen toimistotyöläisen painajainen. Onneksi sen diagnosoiminen kotikonstein on helppoa.

Paina ranteidesi yläosat yhteen niin, että sormenpääsi ovat kohti lattiaa, vähän kuin rukoilisit väärinpäin. Kyynärpäiden tulisi olla suoristettuina. Pysy tässä asennossa minuutin ajan.

Jos tunnet kihelmöintiä, pistävää tai polttavaa tunnetta, on sinulla todennäköisesti rannekanava ja voikin olla syytä pitää taukoa tietokoneen naputtelusta.

 

4. Horjumistesti

Horjuminen on merkki, jota ei kannata sivuuttaa. Se voi viestiä mitä tahansa liiallisesta kahvinjuonnista ahdistukseen. Horjuminen on myös hyvä merkki hypertyreoosista, johon tosin liittyy monia muitakin oireita, kuten mielialanvaihtelut, jatkuva uupumus sekä painon putoaminen.

Venytä kätesi eteesi kämmen alaspäin, ja aseta paperinpalanen sen päälle. Tärinää ei välttämättä huomaa normaalissa elämässä, mutta jos paperinpala heiluu, voi olla syytä huolestua.

Lue myös: Kuinka murehtiminen voi sairastuttaa sinut

 

5. Ikkunatesti

Jos tunnet karsastusta silmissäsi tai saat päänsärkyä lukiessasi, voi olla näkötestin aika. Jos et halua maksaa maltaita optikolle, voit tehdä testin myös kotona.

Asetu seisomaan vastakkaiselle seinälle huoneen oveen nähden ja keskity oven ääriviivoihin, niin vaaka- kuin pystysuunnassa. Peitä toinen silmäsi ja katso ovea puoli minuuttia ennen silmän vaihtamista.

Jos näkösi on 6/6, oven tulisi näkyä aivan kuin se oikeasti on, ilman mitään puuttuvia osia tai sumeita kohtia. Ääriviivojen tulee olla selkeitä. Jos näin ei ole, saatat kärsiä verkkokalvon rappeumasta, joka on yleisin näkökyvyn heikentymisen syy vanhemmalla iällä.

 

6. Kyykkytesti

Jos et saa tästä testistä vähintään kahdeksaa pistettä, on keskimääräistä todennäköisempää, että kuolet seuraavan 6 vuoden sisällä.

Testi alkaa kymmenestä pisteestä. Aloita ristimällä jalkasi ja kyykistymällä, kunnes osut maahan. Nouse takaisin ylös.

Jos käytät käsiäsi, häviät yhden pisteen alkuperäisestä kymmenestä. Jos maahan osuu jokin muu kehonosa kuin takapuoli tai jalat, jälleen lähtee yksi piste. Jos kaksi ylimääräistä kehonosaa, esimerkiksi kyynärpää ja reisi, osuu maahan, miinus 2 pistettä. Jos horjuit tai kaaduit, menetät jälleen yhden pisteen.

Jos horjuit ja osuit maahan 6 eri kehonosalla ja sait alle 3 pistettä, kuolet 6.5 kertaa todennäköisemmin seuraavan kuuden vuoden aikana. Pahoittelut.

Lue myös: 7 ”viatonta” oiretta, jotka voivat viestiä vakavasta sairaudesta

 

7. Kellotesti

Jos pelkäät dementiaa, tämä testi on kuin luotu sinulle. Piirrä kello paperille, kirjoita numerot ja aseta viisarit aikaan 3:40.

Jos piirsit suljetun ympyrän, saat pisteen. Jos laitoit numerot oikeille paikoilleen, saat toisen pisteen. Jos kirjoitit kaikki 12 numeroa, saat taas pisteen. Jos viisaritkin osoittavat oikeaan suuntaan, saat vielä yhden pisteen.

Jos pisteesi ovat kolme tai alle, suuntaa piakkoin lääkäriin.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Telegraph.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Cagatay Orhan