7 asiaa, joita et tiennyt kesäkurpitsasta

21.7.2017

Kun ajattelet kesää, ensimmäiset ruuat, jotka tulevat mieleesi, ovat varmastikin herkulliset hedelmät, kuten marjat ja vesimeloni. Mutta on olemassa myös hedelmä, jota sinun kannattaisi harkita lisääväsi valikoimaasi: kesäkurpitsa (kyllä, teknisesti ottaen se on hedelmä). Monipuolinen ja maukas, kesäkurpitsa tuo paljon lisää ravintoarvoihin ja auttaa pysymään terveenä samalla, kun nautit kesästä.

Alla kaikki mitä sinun tulisi tietää tästä kasvikseksi naamioituneesta hedelmästä:

 

Milloin on kesäkurpitsan sesonki?

Kesäkurpitsa pitää lämpöisestä, mutta ei kuumasta ilmastosta. Näin ollen elokuu on parasta sesonkiaikaa.

Lue myös: Näin teet kasviksista herkullisempia – huippukokin maustamisvinkit

 

Kuinka tunnistat tuoreen kesäkurpitsan kaupassa?

Kesäkurpitsan maku on parhaimmillaan silloin, kun se on pieni ja juuri poimittu. Valitse siis kesäkurpitsa, joka on noin 10-20cm pitkä – tätä isommat kesäkurpitsat ovat useasti karvaita eivätkä ne sovellu ruuanlaittoon. Kesäkurpitsan kuoren tulisi olla sileä, kiinteä ja kirkkaanvärinen ilman painaumia sekä sen pitäisi tuntua kokoonsa nähden painavalta. Muutamia virheitä pinnassa toki voi olla, mutta kesäkurpitsan ei koskaan tulisi olla pehmeä.

 

Kuinka kesäkurpitsaa tulisi säilöä?

Säilytä kesäkurpitsaa pussissa jääkaapissa pesemättömänä, sillä vesipisarat edistävät pilaantumista. Kesäkurpitsan pinta vahingoittuu helposti, joten käsittele hedelmää varoen. Kesäkurpitsa säilyy jääkaapissa 7-10 päivää. Jos pinta alkaa tuntua limaiselta tai kesäkurpitsa alkaa pehmentyä, on se merkki vanhentumisesta.

 

Kuinka valmistella kesäkurpitsa?

Huuhtele kesäkurpitsa viileän veden alla ja poista siitä kanta. Kesäkurpitsan kuorta ei kannata poistaa, sillä siinä on paljon tärkeitä ravintoaineita. Kesäkurpitsa kannattaa leikata saman paksuisiksi palasiksi.

Lue myös: Kesäkurpitsatikut – terveellistä sekä herkullista naposteltavaa!

 

Kuinka valmistat ruokaa kesäkurpitsasta?

On olemassa useita tapoja valmistaa kesäkurpitsasta ruokaa: voit raastaa tai ripotella kesäkurpitsaa salaattiin tai leivän päälle, siivuttaa nauhoiksi hummuksen seuraksi tai leikata kuutioiksi aamupalasmoothieen. Koska kesäkurpitsan vesipitoisuus on korkea (95%), on suositeltavaa valmistaa se kuivalla pannulla tai grillissä, jotta kesäkurpitsasta ei tule liian pehmeää. Voit toki valmistaa kesäkurpitsan myös höyryttämällä, mutta silloin pidä silmällä kesäkurpitsan koostumusta.

Lue myös: Täytetyt kesäkurpitsan kuoret – helppoa ja herkullista!

 

Mikä on kesäkurpitsan ravintoarvo?

Koska kesäkurpitsa muodostuu suurimmalta osin vedestä, lisäämällä sen lautasellesi ateriasi koko kasvaa ilman, että kalorimäärät hivelevät tähtitieteellisiä lukemia (kuppi siivutettua kesäkurpitsaa sisältää ainoastaan noin 19 kaloria!). Ja koska kesäkurpitsa on niin nesteyttävä, on elimistömme helpompi sulattaa se (sama vaikutus on myös kesäkurpitsan sisältämillä kuiduilla). Täydellinen herkku vatsaongelmaisille ruuanrakastajille.

Kesäkurpitsa on myös matalahiilihydraattinen vaihtoehto pastalle, jos teet esimerkiksi lasagnea. Tämä siksi, että 100 grammaa kesäkurpitsaa sisältää ainoastaan 7 grammaa hiilihydraatteja, kun noin 55 grammaa pastaa sisältää 40 grammaa hiilihydraatteja. Kesäkurpitsa sisältää myös enemmän proteiineja kuin perus pasta.

Muita ravintoaineisiin sisältyviä etuja: Keskikokoinen kesäkurpitsa sisältää noin 55% päivittäisestä C-vitamiinin suosituksesta, antioksidanttia lisäämään immuniteettia ja auttaa kehoamme taistelemaan stressiä vastaan.

Kesäkurpitsassa on myös tärkeitä B-vitamiineja, kuten folaattia, joka auttaa uusien solujen rakentumisessa. Sekä kaliumia, joka on tärkeää hermojen ja lihasten työskentelylle – unohtamatta tärkeitä mineraaleja, kuten magnesiumia, kalsiumia ja rautaa.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Pixabay.com / Waldrebell