6 Tapaa parantaa parisuhdetta, jos kumppanisi on työnarkomaani

28.4.2021

Onko kumppanisi jatkuvasti nenä kiinni puhelimessa myös kotioloissa? Istuuko hän yötä myöten läppärinsä ääressä tehden työasioita? Alkaako kumppanisi työt vaikuttamaan negatiivisesti jo parisuhteeseenne?

Jos huomasit vastaavasi kyllä, tämä artikkeli sopii sinulle erinomaisesti. Seuraavassa kerromme asiantuntijoiden avustuksella, kuinka ylläpitää hyvää parisuhdetta, vaikka sähköpostit meinaavatkin tunkeutua väliinne kolmanneksi pyöräksi.

 

01. Ottakaa kaikki irti yhteisestä ajastanne

On ymmärrettävää, ettette ole parhaimmillanne pitkän työpäivän päätteeksi. Joka ilta ei välttämättä edes ole mahdollisuutta yhteiseen aikaan. Sen sijaan, että murehtisit yhteisen ajan puutetta, keskity siihen, miten tekisitte vähäisestäkin yhteisestä ajastanne mahdollisimman laadukasta.

”Eräs asiakkaani alkoi harrastamaan perheensä kanssa yhteisiä 10 minuutin lukuhetkiä joka ilta. Näiden hetkien aikana hän luki työasioitaan, kun muut perheenjäsenet lukivat kirjoja tai mitä ikinä halusivatkaan. Näin hän sai työasiat hoidettua ja kykeni olemaan samalla perheensä kanssa,” kertoo johtajakouluttaja Katharine Agostino.

Eräs toinen Agostinon asiakas ottaa jokaisen perjantain täysin vapaaksi viettääkseen aikaansa perheen kanssa tai harrastaakseen liikuntaa ja muita harrastuksia. Vaikka näin paljon vapaa-aikaa ei olekaan kaikkien saavutettavissa, esimerkiksi aamulenkit kumppanin kanssa ennen töihin menoa ovat useimmille mahdollista.

 

02. Tunnista työhön intohimoisesti suhtautuvan kumppanin hyödyt

Jos rakkaasi on intohimoinen työntekijä ja rakastaa työtään, näkyy se positiivisesti myös parisuhteessa, kertoo hyvinvointikonsultti Naz Beheshti. Jos olet yhdessä henkilön kanssa, joka ei edes suhtaudu työhön työnä vaan intohimona, pyri suhtautumaan siihen positiivisesti.

Ajattele sitä tältä kantilta: Työelämäsi ja yksityinen elämäsi ovat yhteydessä toisiinsa, eivät kilpailevia voimia.

”Kun asiakkaani rakastavat työtään, ilo ja tyytyväisyys heijastuu myös ihmissuhteisiin,” Beheshti sanoo. ”Jos pyydät tällaista ihmistä vähentämään töitään, on se kuin pyytäisit lasta vähentämään leikkimistä.”

 

03. Laskekaa puhelimenne alas pariksi tunniksi

Et tietenkään halua tehdä rakkaasi asemaa heikommaksi työpaikalla. Mutta ei ole liikaa pyydetty, jos kysyt häntä laskemaan puhelimensa alas silloin tällöin. Sitoutukaa käyttämään tiettyjä ajanjaksoja, kuten tunteja tai päiviä ilman puhelimia, neuvoo Elisabeth LaMotte, terapeutti.

”Neuvon asiakkaitani määrittelemään konkreettisia ja hallittavia ratkaisuja, kuten puolen tunnin keskusteluhetkiä joka ilta tai paria iltaa viikossa, jolloin tietokoneet ja puhelimet ovat kiellettyjä,” hän sanoo.

 

04. Pyri puhumaan eri tavalla parisuhteen ongelmista

Kun työn ja kotielämän turhautumiset alkavat menemään liiallisuuksiin, kannattaa pyrkiä purkamaan turhautumista mahdollisimman rehellisesti ja avoimesti. Älä ota itseäsi tai ongelmiasi liian vakavasti, vältä tuomitsemista ja kritiikkiä.

Tavoite on kommunikoida kumppanin kanssa ärsyyntymättä. Kun vastaat rauhallisesti ja haluat kuulla kumppanisi mielipiteen, tekee hän samoin.

”Jos ärsyynnymme kumppanini kanssa pienistä asioista, kuten roskien viennistä, teemme siitä keskustelupelin,” Agostino sanoo. ”Annamme toistemme todellakin avautua ja purkaa kaikki mahdolliset ajatuksensa, tai sitten annamme turhautumisen kasvaa niin suureksi, että se muuttuu jo hauskaksi ja nauramme itsellemme.”

 

05. Suunnitelkaa yhteisiä aktiviteetteja

Laatuajan suunnittelu, esimerkiksi pieni viikonloppuloma, voi tehdä jo ihmeitä, Beheshti sanoo. Sen sijaan, että pyytäisit rakastasi vähentämään töitä, suunnittele tulevaisuuteen yhteisiä hetkiä. Työn ja vapaa-ajan tasapaino on enemmänkin verbi kuin substantiivi: sen eteen tulee tehdä asioita, jotta se todella toteutuisi.

”Yhdistävä laatuaika on aina hieno tapa muistuttaa itseään siitä, mikä on todella kaikkein tärkeintä elämässä. Kun laatuaikaa harjoittaa riittävästi, muuttuu se helposti tavaksi,” hän sanoo. ”Laatuaika on paljon mukavampi ratkaisu kuin se, että pyytäisit kumppaniasi suoraan vähentämään töitään, mikä voi johtaa erimielisyyksiin.”

 

06. Suhtautukaa parisuhteeseen yhtä energisesti kuin töihinne

Käsittele suhteen ongelmia yhtä tarmokkaasti kuin käsittelisit työongelmia. Koettele rajoja kumppanisi kanssa, kokeile mikä toimii ja kommunikoikaa paljon.

”Minulla on viikkokokous mieheni kanssa joka sunnuntai-ilta. Kokouksessa asetamme prioriteetit ja odotukset tulevalle viikolle,” Agostino sanoo. ”Saatan erimerkiksi kertovani tulevani myöhään kotiin keskiviikkona, joten syödään silloin yhdessä noutoruokaa.”

Loppujen lopuksi aikataulujen ja kotielämän hienosäätö hyödyttää sekä kumppaniasi että omaa tuottavuuttasi töissä seuraavana aamuna.

”Kun asiakkaani kunnioittavat työn ja vapaa-ajan tasapainoa, he ovat itse onnellisempia mutta myös heidän alaisensa ovat onnellisempia ja heidän yrityksensä voivat paremmin,” Agostino sanoo.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Huffpost.com
Lähde: Pixabay.com