Palmupuu

6 matkailuvinkkiä eksoottisiin kohteisiin reissaaville

5.6.2023

Suomessa asuville matkustaminen eksoottisiin kohteisiin voi olla todellä jännittävää ja tarjota aivan unohtumattomia kokemuksia. Se tarjoaa mahdollisuuden kokea uusia kulttuureita, nähdä upeita maisemia ja tutustua erilaisiin elämäntapoihin, jotka poikkeavat merkittävästi perinteisistä suomalaisista tavoista. Kuitenkin, ennen matkalle lähtöä on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotta matkasta tulisi mahdollisimman sujuva ja nautinnollinen. Alle olemme listanneet kuusi matkailuvinkkiä kaikille niille, joiden seuraava matka suuntaa eksoottiseen kohteeseen.

1. Hanki aina tarvittavat rokotukset

Matkailijan terveys on aina ensisijaisen tärkeä asia, ja tämän merkitys korostuu varsinkin silloin, kun matka suuntaa eksoottiseen kohteeseen. On siis ensiluokkaisen tärkeää, että hankit kaikki tarvittavat rokotukset ennen matkaa, jotta voit suojautua mahdollisilta sairauksilta. Pakollisten rokotteiden lisäksi on usein myös suositeltavia rokotuksia, jotka kannattaa ottaa oman turvallisuuden lisäämiseksi trooppisessa kohteessa seikkailtaessa. Varsinkin keltakuumeelta suojaavat rokotukset ja malariatabletit ovat yleensä pakollisia eksoottisiin kohteisiin matkaaville.

Kun olet päättänyt tulevan trooppisen matkasi sijainnin, kannattaa lähteä saman tien varmistamaan verkosta, mitä rokotteita kyseistä maata varten täytyy ottaa ja mitä suositellaan lisäksi myös otettavan. Jos selkeää tietoa ei välittömästi löydy verkosta, kannattaa tällöin olla yhteydessä lääkääriin, joilta saat aina viimeisimmät tiedot suositeltavista rokotuksista. Lisäksi kannattaa varmistaa, että perusrokotukset, kuten jäykkäkouristus, on sinulla ajan tasalla.

2. Kunnioita paikallista kulttuuria

Oli kyseessä sitten eksoottinen tai lähempänä sijaitseva tutumpi kohde, on tärkeää muistaa kunnioittaa paikallista kulttuuria. Pyri ottamaan selvää eksoottisen lomakohteesi kulttuurista ja paikallisten kielitaidosta. Monissa eksoottisissa kohteissa ei kommunikointi onnistu välttämättä englanniksi, joten voi olla kannattavaa opetella muutamia paikallia kohtellisuussanontoja ja -eleitä. Sitä, että yrität kommunikoida paikallisella kielellä, arvostetaan yleensä suuresti.

On usein myös suositeltavaa ottaa selvää paikallisesta ruokailukulttuurista, sillä siitä poikkeavaa käytöstä katsotaan usein pahalla. Tällaisesta loistavana esimerkkinä on Chile, jossa käytetään aina aterimia, ja kaiken ruoan koskeminen käsillä on aina kulttuuria loukkaavaa. Toisena esimerkkinä on Japani, jossa nuudelien ryystämistä pidetään kunnianosoituksena kokille. Ruokailukulttuurit ovat yleensä nopeita oppia, jonka ansiosta niitä loukkaavalta käytökseltä on usein myös helppoa välttyä. On aina tärkeää välttää loukkaamasta paikallisia ihmisiä tekemällä asioita, jotka voivat olla kulttuurillisesta näkökulmasta arkaluontoisia.

3. Valmistaudu erilaisiin sääolosuhteisiin

Eksoottiset kohteet tarjoavat monipuolisia ja nopeasti muuttuvia sääolosuhteita, joihin ei Suomessa asuessa ole todennäköisesti tottunut. On suositeltavaa tarkistaa useita kertoja ennen lähtöä paikalliset sääennusteet, jotta tiedät varmasti mihin varautua ja mitä pakata mukaan.

Eksoottisissa kohteissa saatat tarvita kevyitä vaatteita kovissa lämpötiloissa, mutta jos sade pääsee yllättämään, voi lämpötila laskea nopeasti rankkasateen tullessa.

Kun matkan suuntana on trooppinen kohde, on aina hyvä varustautua huolella lukuisiin eri mahdollisiin sääolosuhteisiin. Esimerkiksi aurinkovoide, hattu ja aurinkolasit löytyvät varmasti lähes kaikkien matkalaukusta, mutta kannattaisiko lisäksi ottaa myös hyttyssumutetta, pieneen tilaan taiteltava sadetakki sekä kengät, joiden kastuminen ei haittaa. Jos kyseessä on oikea trooppinen kohde ja suuntaat matkalle tiettyinä ajankohtina, kannattaa lisäksi varautua myös äärimmäisiin sääilmiöihin. Esimerkiksi voimakkaat myrskyt, ukkoset ja rankkasateet ovat eksoottisissa kohteissa aivan arkipäivää, varsinkin tiettyinä vuodenaikoina.

4. Nauti paikallisista herkuista varauksella

Ruokailuelämykset voivat eksoottisissa kohteissa olla unohtumattomia niin hyvällä kuin pahalla tavalla. Paikalliset herkut tarjoavat maistuvan ikkunan kohteen kulttuuriin ja makumaailmaan, mutta voivat myös tuoda mukanaan erilaisia haasteita. Vaikka et olisi allerginen millekään, voivat uudet mausteet ja ruoat tuottaa ongelmia, ja ruoansulatuksella voi kestää hetki aikaa tottua niihin ennen kuin voidaan taas jatkaa normaalilla tavalla.

Eksoottisissa kohteissa on tämän vuoksi aina tärkeää valita ruokailupaikat huolella. Suosi paikallisia ravintoloita, jotka näyttävät puhtailta ja hygienisiltä. Loistava keino varmistua ravintolasta on myös lukea verkosta muiden ruokailijoiden kokemuksia paikasta. Ruoka-aineista suositeltavaa on välteällä raakaa tai huonosti kypsennettyä kalaa ja kanaa. Lisäksi jos ruokaa ei selvästi säilytetä sopivissa olosuhteissa, kannattaa sen syömistä ehdottomasti välttää, jotta voidaan välttää mahdolliset ruokamyrkytykset. Ylimääräisenä huomiona kannattaa muistaa, että useimmissa eksoottisissa kohteissa juomavettä saadaan vain erikseen ostettuna pulloissa.

5. Varaa aikaa myös levolle ja renoutumiselle

Eksoottiset kohteet voivat olla täynnä jännittäviä aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, mutta kenenkään ei silti tule uonhtaa lepoa ja rentoutumista matkan aikana. Jos maltat ottaa pieniä ja lyhyitä lepohetkiä pitkin reissua, auttaa se sinua jaksamaan pitkällä aikavälillä, jonka lisäksi sinulla riittää myös enemmän energiaa nauttia ympäröivistä uusista aktiviteeteista.

Levätä ja rentoutua voi usealla tavalla. Voit mennä rannalle makoilemaan ja nauttia hyvästä säästä. Sateisena päivänä voit jäädä hotellille, käydä hakemassa kaupasta hyvää syötävää, pelailla pelejä, hyödyntää päivän ilmaiskierrokset tai katso paikallisia sarjoja televisiosta. Jo pieni tunnin tai kahden lepohetki tuo paljon lisää energiaa, jonka avulla jaksaa taas paremmin nauttia eksoottisesta lomakohteesta.

6. Kokeile paikallisia uusia aktiviteetteja

Loistava tapa tutustua uuteen kulttuuriin on kokeilla paikallisia aktiviteetteja, joita ei ole mahdollista kokea kotipuolessa. Useissa eksoottisissa kohteissa järjestetään esimerkiksi perinteisiä seremonioita tai festivaaleja, joihin osallistuminen avaa paikallisen kulttuurin sinulle aivan uudenlaisella tavalla. Ne tarjoavat ainutlaatuisen tavan kokea paikallinen kulttuuri tavalla, jolla vain harvat ovat sen kokeneet. Ainoa mitä tarvitset, on avoin mieli.

Erilaiset aktiviteetit ovat myös oiva tapa tutustua paikalliseen luontoon ja tapoihin. Monissa eksoottisissa kohteissa on esimerkiksi mahdollista osallistua pienreissuille, joiden tarkoituksena on käydä sukeltamassa, snorklaamassa, vaeltamassa tai kokeilemassa koskenlaskua. Näihin aktiviteetteihin on usein otettu mukaan jonkinlainen paikallinen traditio, kuten ruoka tai juoma, joka antaa kokemukselle aivan uudenlaisen merkityksen. Kokeile rohkeasti uusia aktiviteetteja ja nauti vapaasti uuden eksoottisen kohteen upeasta luonnosta.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia