7 merkkiä elimistön sinkkivajauksesta + hyvät lähteet

15.12.2020

Olet varmasti kuullut sinkistä aikaisemmin, mutta tiedätkö miten se vaikuttaa terveyteesi? Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety- lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan sinkki on “yksi tärkeimmistä välttämättömistä hivenaineista ihmisen elimistössä.”

”Elimistö tarvitsee sinkkiä hyvin pienissä määrin, minkä takia sitä usein ylenkatsotaan,” kertoo Amanda Bontempo, lääketieteen tohtori. ”Vaikka sinkkiä tarvitaan vain 8 milligrammaa päivässä, on sillä erittäin suuri vaikutus ihmiskehon toimintaan. Ja koska sitä tarvitaan niin vähän, voi pienikin puutostila vaikuttaa paljon.

Sinkinpuute on helppo huomata, ja seuraavaksi muutamia oireita siihen liittyen.

 

Sinulla on jatkuvasti vatsavaivoja

“Sinkki toimii kaikkien elimien proteiinien kanssa ja auttaa lähes 100 entsyymiä mm. ruoansulatusprosessissa”, Bontempo valistaa. Sinkki on osatekijä monessa ruoansulatuksen vaiheessa. Elimistö ei voi siis sulattaa ruokaa ja vastaanottaa ravintoaineita kunnolla ilman sinkkiä. ”Oireet, kuten pahoinvointi, oksentaminen ja ripuli on helppo yhdistää esimerkiksi laktoosi-intoleranssiin, vaikka kyse voi olla oikeasti sinkkivajauksesta,” Bontempo sanoo. Oireista voi kuitenkin päästä mahdollisesti eroon nauttimalla sinkkipitoisia ruokia, kuten jogurttia tai äyriäisiä.

LUE MYÖS: 8 ruokaa, joissa on paljon magnesiumia

 

Kehosi ei tunnu palautuvan

Jos lihaksiasi särkee useita päiviä treenien jälkeen eivätkä mustelmat meinaa parantua, voi kyseessä olla sinkkivajaus. ”Sinkinpuute hidastaa parantumista”, sanoo Bontempo. Hän muistuttaa, että parantuminen on aina yksilöllistä, eikä parantumiselle voida asettaa aikatauluja. Jos huomaat kuitenkin selkeän muutoksen toipumisajoissasi, voi syynä olla elimistön matala sinkkitaso.

 

Haju- tai makuaistisi heikkenee

Tämä oire voi kehittyä vaiheittain ja olla melkein huomaamaton. Oireen voikin parhaiten huomata keskittymällä syömiseen. ”Kyse on varsinaisesti makuhavainnoista, eli siitä, kuinka hyvin voit oikeasti maistaa ruokasi,” sanoo Bontempo. Koska suurin osa makureseptoreista sijaitsee nenäontelossa, ovat haju- ja makuaisti erottamattomia. Sinkki on välttämätön osanen makuaistin toimintaa, joten jos et maista ruokia entiseen tapaan, on sinkkitasosi todennäköisesti matalalla.

LUE MYÖS: Näin puhdistat kehosi luonnollisin keinoin

 

Olet aina kipeänä

Älä jätä huomiotta nuhaa, joka ei tunnu parantuvan. “Kun elimistössäsi on puute sinkistä, immuunivasteesi voi heikentyä”, Bontempo muistuttaa. Seuraa tarkkaan oireitasi ja ota yhteyttä lääkäriin, jos olotilasi ei mene parempaan suuntaan.

 

Silmäsi eivät sopeudu kunnolla pimeään

Olet varmasti astunut joskus elokuvateatteriin ja huomannut, kuinka silmilläsi menee hetki tottua pimeään valaistukseen. Sinkkivajaus voi hidastaa tätä sopeutumista. (Sinkki on välttämätöntä A-vitamiinin tuottamisessa ja A-vitamiini pitää silmät terveinä.)

LUE MYÖS: 4 ruokaa, joissa on paljon D-vitamiinia

 

Sinulla on keskittymisvaikeuksia

“Tämä on erityisen mielenkiintoista, sillä sinkillä ei pitäisi olla suoraa vaikutusta heikentyneeseen keskittymiskykyyn. Korrelaatio on kuitenkin tutkitusti havaittu, ” Bontempo kertoo. ”Keskittymiskykyä voi mitata helposti kirjan lukemisella; hyvän keskittymiskyvyn omaava jaksaa istua ja lukea pidempään. Tutkimuksissa havaittiin, että sinkkipitoista ruokaa syöneiden henkilöiden keskittymiskyky parani.”

 

Vaatteesi eivät enää mahdu päällesi

Sinkki on avainroolissa aineenvaihdunnan toiminnassa. “Sinkki auttaa proteiinin, hiilihydraatin ja rasvan sulattamisessa,” Bontempo sanoo. ”Kun kehossasi on vajausta sinkistä, voit kokea olosi väsyneeksi ja veltoksi. Laihduttaminen voi myös tuntua vaikeammalta kuin ennen.” Lisäravinteille ei ole kuitenkaan tarvetta. ”Sinkintarve on niin pieni, että yliannostuksen ja haitallisten vaikutusten riski on suuri,” Bontempo muistuttaa. Lisäravinteiden sijaan kannattaakin syödä sinkkipitoisia ruokia, kuten papuja, pähkinöitä ja siemeniä.

LUE MYÖS: 10 ruokaa, joissa on erittäin paljon C-vitamiinia

 

Erityisen hyviä sinkin lähteitä

  • Naudanpotka
  • Osteri
  • Muikku
  • Sardiini
  • Pinaatti
  • Parsakaali
  • Herneet

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women¨s Health
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay