12 syytä juoda punajuurimehua säännöllisesti

5.9.2022

Punajuuri on pulpahteleva ja makea juurikas, jota monet joko rakastavat tai vihaavat. Punajuuri ei ole mikään trendikäs uusi tulokas ruokamarkkinoilla, mutta se on silti ansainnut superfood-statuksensa vasta viime vuosikymmenen aikana terveellisillä ominaisuuksillaan. Mitkä nämä ominaisuudet sitten ovat? Tässä niistä 12:

 

01. Punajuurimehu laskee verenpainettasi

Punajuuren mehu voi auttaa, jos kärsit korkeasta verenpaineesta. Tutkijat ovat havainneet, että juomalla vähintään 3 desilitraa mehua päivässä voi alentaa sekä systolista että diastolista verenpainetta. Syy löytyy todennäköisesti punajuurimehun nitraateista, jotka muuttuvat rikkihapoksi veressä ja auttavat laajentamaan verisuonia.

 

02. Parantaa kestävyyskykyä

Erään pienen tutkimuksen mukaan punajuurimehun juominen lisää plasmanitraattien määrää elimistössä ja parantaa fyysistä suorituskykyä. Tutkimuksessa ammattipyöräilijät joivat 2 kupillista mehua päivittäin, jonka myötä heidän 10 kilometrin pyöräilyaikansa parani keskimäärin 12 sekuntia. Mehun avulla he myös pystyivät vähentämään hapenkulutustaan.

 

03. Mehu voi parantaa sydämen vajaatoiminnasta kärsivien lihasvoimaa

Erään tutkimuksen mukaan sydämen vajaatoiminnasta kärsivien henkilöiden lihasvoima vahvistui 13 prosenttia kaksi tuntia punajuurimehun juomisen jälkeen.

 

04. Mehu hidastaa dementian etenemistä

Vuonna 2011 teetetyn tutkimuksen mukaan nitraatit voivat nopeuttaa vanhoilla ihmisillä aivojen verenkiertoa, mikä hidastaa heidän aivojen rappeutumistaan. Kun tutkittaville juotettiin punajuurimehua, magneettikuvista huomattiin, että verta virtasi aikaisempaa nopeammin ja enemmän aivojen otsalohkoihin. Otsalohkot ovat vastuussa kognitiivisesta ajattelusta ja käytöksestä. Asiaa tulee tutkia lisää jatkossa, mutta tulokset ovat tähän mennessä lupaavia.

 

05. Se auttaa myös pitämään painon kurissa

Tuoreessa punajuurimehussa on hyvin vähän kaloreita eikä käytännössä ollenkaan rasvaa. Se sopiikin erinomaisesti esimerkiksi aamusmoothieen, minkä seassa se antaa ravinteikkaan ja energisoivan alun päivälle.

 

06. Punajuurimehu voi ehkäistä syöpää

Punajuuri saa syvän punaisen värinsä betalaiinista. Betalaiini on vesiliukoinen antioksidantti, jolla tutkimusten mukaan on kemoterapeuttisia kykyjä taistella syöpäsoluja vastaan. Betalaiinien uskotaan olevan vapaita radikaaleja, jotka etsivät ja tuhoavat epävapaita soluja elimistössä.

 

07. Mehu on hyvä kaliumin lähde

Punajuuret ovat pullollaan kaliumia. Kalium on mineraalielektrolyytti, joka auttaa hermoja ja lihaksia toimimaan normaalisti. Jos elimistön kaliumtaso laskee liian alas, voi se aiheuttaa väsymystä, heikkoa oloa ja lihaskramppeja. Todella matala kaliumtaso voi johtaa hengenvaarallisiin rytmihäiriöihin.

 

08. Punajuuressa on myös paljon muita mineraaleja

Elimistömme ei voi toimia ilman tiettyjä mineraaleja. Jotkut mineraalit ylläpitävät vastuskykyä ja jotkut pitävät luuston ja hampaat kunnossa. Kaliumin lisäksi punajuuren mehussa on esimerkiksi kalsiumia, rautaa, magnesiumia, mangaania, fosforia, suolaa, sinkkiä, kuparia ja seleeniä.

 

09. Punajuuressa on paljon C-vitamiinia

Punajuuren mehu on hyvä C-vitamiinin lähde. C-vitamiini on antioksidantti, joka voimistaa vastustuskykyä ja suojelee soluja vapailta radikaaleilta. C-vitamiini kiihdyttää myös kollageenin tuotantoa, haavojen paranemista ja raudan imeytymistä.

 

10. Punajuurimehu on maksan kaveri

Jos maksasi altistuu esimerkiksi huonolle ruokavaliolle, liialliselle alkoholille tai muille myrkyille, voi se johtaa rasvamaksaan. Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan runsasta kertymistä maksaan, jolloin maksa laajenee. Punajuuren betalaiini pienentää maksaan kertyvää rasvavarastoa ja suojelee maksaa myrkyiltä.

 

11. Mehu on loistava folaatin lähde

Folaatti on B-vitamiini, joka ehkäisee hermostollisia vaivoja kuten selkärankahalkiota ja sikiön aivottomuutta. Folaatti voi myös vähentää riskiä synnyttää lapsia ennenaikaisesti. Jos suunnitelmissasi on hankkia lapsia, on suositeltavaa nauttia hieman tavallista enemmän folaattia esimerkiksi lisäravinteiden kautta.

 

12. Mehu voi laskea kolesterolia

Jos kolesterolitasosi on korkealla, voit kokeilla punajuurimehun lisäämistä ruokavalioosi. Vuonna 2011 tehdyissä eläinkokeissa havaittiin, että punajuuriuute laski rottien kokonaiskolesterolia ja lisäsi hyvän HDL-kolesterolin määrää. Tutkijat uskovat, että punajuuren kolesterolia alentava vaikutus johtuu sen sisältämistä fytoravinteista kuten flavonoideista.

 

VAROITUS

Jos verenpaineesi on luonnostaan alhainen, liiallinen punajuurimehun nauttiminen voi laskea verenpainetta liian alas. Mittaa siis verenpainettasi huolellisesti.

 

MITÄ SEURAAVAKSI ???

Punajuuret ovat terveellisiä, nautit ne sitten missä muodossa tahansa. Punajuurten mehustaminen voittaa kuitenkin niiden kypsennyksen, sillä mehu säilyttää paremmin kaikki ravinteet. Jos et pidä punajuurimehusta sellaisenaan, lisää siihen esimerkiksi omenaa, minttua, sitruunaa tai porkkanaa keventääksesi makua.

Aloita mehun juominen pienillä annoksilla ja tarkkaile kehosi reaktioita. Kun elimistösi sopeutuu mehuun, voit alkaa kasvattaa annoksia.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Healthline.com
Lähde: Pixabay