11 Uskomatonta ananaksen terveysvaikutusta

21.11.2017

Ananas, tuo herkullinen trooppinen hedelmä, jota on rakastettu jo vuosisatoja sen uniikin maun ja mahtavien terveysvaikutusten ansiosta. Ananas muun muassa kiihdyttää immuunijärjestelmää, parantaa ruoansulatusta, vahvistaa luita, vähentää tulehduksia, parantaa yskän ja nuhan sekä auttaa painonpudotuksessa.

 

Mikä on ananas?

Ananas on herkullinen trooppinen hedelmä, jota ympäröi piikikäs kuori sekä kovat vahapintaiset lehdet, joita saattaa olla jopa 30 kappaletta yhtä ananasta kohden. Ananas voi olla jopa 30 senttiä pitkä ja se maistuu makean kirpeältä.

Ananas on itseasiassa mykerökukkainen hedelmä, joka koostuu yhteen kasvaneista marjoista. Ananas, englanniksi pineapple, sai nimensä 1600-luvulla männynkäpyä (pine cone) muistuttavan rakenteensa takia.

Aikaisemmin Havaiji oli suurin ananasten tuottaja, mutta nykyään ananaksia viljellään suuressa mittakaavassa Brasiliassa, Filippiineillä ja Costa Ricassa. Ananas onkin kotoisin Paraguayn ja Brasilian alueelta. Ananaksen suosion räjähtämisen syyt ovat vielä epäselviä. Uskotaan, että Columbus toi ananaksen mukanaan palatessaan tutkimusmatkoiltaan kotiin 1943.

Ananaksen satokausi on maalis-kesäkuu, ja jokainen ananaspuu kykenee tuottamaan useampia hedelmiä. Ananaksen voi nauttia tuoreena, mehuna, valmistettuna tai säilöttynä, ja sen lehtiä käytetään usein tapettina tai kattoeristeenä. Ananasmehua nautitaan ympäri maailmaa, esimerkiksi pina coladan tyyppisten alkoholijuomien ainesosana.

 

Ananaksen ravintoarvot

Ananas on täynnä terveellisiä ravintoaineita, kuten kaliumia, kuparia, mangaania, kalsiumia, magnesiumia, C-vitamiinia, beetakaroteenia, tiamiinia, B6-vitamiinia ja folaattia, sekä myös liukenevaa kuitua ja bromelaiinia.

 

Ananas tarjoaakin sitä syövälle useita terveysvaikutuksia:

 

Hoitaa niveltulehdusta

Yksi ananaksen parhaista terveydellisistä ominaisuuksista on sen nivelien ja lihasten tulehduksia parantava kyky. Niveltulehdukset ovat ihmisen elimistöä heikentäviä epämukavia ongelmia, joista kärsitään ympäri maailmaa.

Ananas sisältää harvinaista proteolyyttistä entsyymiä, bromelaiinia, jonka tiedetään hajottavan monimutkaisia proteiineja, minkä takia se ehkäisee tulehduksia tehokkaasti.

 

Kiihdyttää immuunijärjestelmää

Yhdessä annoksessa on yli 130% päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta, mikä tekeekin siitä yhden parhaimmista vitamiininlähteistä. C-vitamiinin riittävä saaminen ehkäisee sairauksia ja kiihdyttää immuunijärjestelmää, sillä vitamiini stimuloi valkosolujen aktiivisuutta ja toimii antioksidanttina vapaita radikaaleja soluja vastaan.

Vapaat radikaalit voivat aiheuttaa vakavaa vahinkoja elimille ja häiritä elimistön toimintaa, esimerkiksi muuttamalla soluja syöpäsoluiksi.

 

Nopeuttaa haavojen paranemista

Yksi C-vitamiinin unohdetuista ominaisuuksista on sen kollageenin tuottamiskyky. Kollageeni on elintärkeä proteiinin lähde verisuonien seinämille, iholle, elimille ja luustolle. Ananaksen korkea C-vitamiinipitoisuus auttaa sinua parantamaan haavasi nopeammin ja puolustautumaan infektioita ja sairauksia vastaan.

Lue myös: Syö inkivääriä säännöllisesti ja saat nämä tieteellisesti todistetut terveyshyödyt

 

Ehkäisee syöpää

Ananaksen tiedetään suoraan ehkäisevän suu-, kurkku- ja rintasyöpää, sillä se sisältää runsaasti erilaisia antioksidantteja, kuten esimerkiksi A-vitamiinia, beetakaroteenia ja mangaania. Mangaani on erityisesti tehokas ase syöpäsoluja tuottavia vapaita radikaaleja vastaan.

 

Parantaa ruoansulatusta

Ananaksen säännöllinen syöminen voi suojata sinua useilta terveysongelmilta, esimerkiksi ummetukselta, ripulilta, suolen toimintahäiriöiltä, ateroskleroosilta ja verisuonien tukkeutumiselta.

Kuitupitoinen ananas nopeuttaa ruoan kulkeutumista ruoansulatusjärjestelmän läpi ja nopeuttaa ruokaa hajottavien nesteiden tuottamista. Ananas myös kovettaa löysää ulostetta, jos kärsit ripulista.

Lisäksi bromelaiini stimuloi proteiinin sulamista, vähentää suolen tulehduksia ja näin parantaa ruoansulatusjärjestelmän ongelmia.

 

Hoitaa yskää ja flunssaa

Bromelaiini ja C-vitamiini auttaa hengityselimistön ongelmissa mm. poistamalla limaa hengitysputkista. C-vitamiinin immunisysteemiä kiihdyttävä vaikutus on jo tuttu, mutta myös bromelaiini kykenee poistamaan tehokkaasti ylimääräistä limaa hengityskanavista.

Lue myös: Nämä 6 ruokaa auttavat torjumaan flunssaa

 

Edistää luuston kuntoa

Vaikka ananas ei olekaan erityisen kalsiumpitoinen, se sisältää silti runsaasti mangaania. Mangaani on luuston terveydelle elintärkeä mineraali, sillä se vahvista, kasvattaa ja korjaa luita. Mangaani on ananaksen merkittävin mineraali ja yhdellä annoksella ananasta voitkin täyttää 70% päivittäisestä mangaanin saantisuosituksesta.

 

Edistää suun kuntoa

Suusyövältä suojaavien antioksidanttien lisäksi ananaksessa on adstringentteja ainesosia, jotka vahvistavat ikeniä ja hampaita. Adstringentit agentit tiukentavat kudoksia siten, että hampaiden tippumista, hiustenlähtöä, lihasten heikkenemistä tai ihon löystymistä ei tapahdu.

Ananas on erittäin voimakas astringentti ja sitä usein kuvaillaan luonnolliseksi parannuskeinoksi hampaiden ja ikenien ongelmiin.

 

Parantaa näkökykyä

Silmä on ihmiskehon tärkein aistielin ja ananaksella on kyky parantaa sen kuntoa ja vähentää ikääntymiseen liittyviä silmäsairauksia. Monet ikääntyvät ihmiset kärsivät näön heikkenemisestä, mutta ananaksen beetakaroteenilla ongelmaa voidaan viivästyttää.

Lue myös: Kurkun 16 mahtavaa terveyshyötyä – Muista lisätä ostoskoriisi

 

Sääntelee verenpainetta

Ananaksen kalium on erinomainen mineraali, jonka puutostila voi johtaa vakaviinkin terveysongelmiin. Kalium helpottaa verisuonien jännitettä ja nopeuttaa verenkiertoa ympäri elimistöä.

Kun verisuonet rentoutuvat, verenpaine laskee ja veren virtaaminen on vähemmän rajoitettua. Näin voidaan suojautua verisuonien tukkeutumilta ja vähentää plakin kerääntymistä suoniin, mikä puolestaan suojaa ateroskleroosilta, sydänkohtauksilta ja infarkteilta.

 

Nopeuttaa verenkiertoa

Muiden tärkeiden mineraalien lisäksi ananaksessa on korkea kuparipitoisuus. Kupari on oleellinen terveellisten punasolujen rakennusaine.

Korkea punasolujen määrä edistää monien elimien hapensaantia ja saa ne toimimaan oikealla tavalla. Kupari myös lisää kognitiivisia kykyjä ja ylläpitää hermostollisia liikeratoja ehkäisten samalla alzheimerin ja dementian tyylisiä sairauksia.

 

Varoituksen sana

Ananaksen edut ovat kiistattomat, mutta sitäkin tulee syödä kohtuudella. Bromelaiini on pääasiassa lihaa pehmentävää entsyymiä, eli se edistää kovien ruokien sulamista. Ananaksen liiallinen syönti voikin johtaa siihen, että sen bromelaiini alkaa pehmentämään myös sinun huuliasi, ikeniä tai kieltä. Bromelaiinin ja C-vitamiinin yliannostukset voivat johtaa oksentamiseen, ripuliin, päänsärkyihin ja pahoinvointiin. Bromelaiinin tiedetään myös sekoittavan kuukautisrytmiä, joten raskaana olevien naisten tulisi välttää ananaksen yletöntä syöntiä välttääkseen keskenmenon mahdollisuuden.

Ongelmia ei kuitenkaan tule, jos syöt ananasta kohtuudella. Tartukin tähän piikikkääseen herkkuun ja käy kiinni. Elimistösi kiittää sinua myöhemmin.

 

Lue myös: Pistaasipähkinöiden 9 huikeaa terveyshyötyä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Organicfacts.net
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Pineapple Supply Co