Premium Burgerit thai-tyyliin maustetuilla ja paahdetuilla sämpylöillä

10.4.2019

Rakastan thai-ruokaa, sen makumaailma, niitä syviä, tuoreita makuja, jotka jäävät kihelmöimään ja kutittelemaan suuhun vielä pitkään ruokailun jälkeenkin. Ja kun sain Kujalan tilalta testiin heidän omaa premium naudan jauhelihaa, niin aloin miettiä, että miten saisin toimimaan thai-tyyliin maustetun bursan? Joten kehittelemään!

Kujalan lihamestari neuvoi, ettei lihaa itsessään kannata juuri maustaa, sillä se on maukasta ihan ilman mitään kikkailua. Maistoin jauhelihaa raakana ja mies oli oikeassa. Aloin miettiä uutta lähestysmistapaa burgerin maustamiseen.

 

 

Sain idean, että mitä jos mausteet sijoittaisi briossiin / sämpylään ja paahtaisi ne? Tein testin ja homma toimi: Ostin pussin Salosen Monivilja-sämpylöitä, koska niihin saa paahtaessa paksun rapean pinnan ja itse sämpylässäkin on perushöttöön verrattuna enemmän suutuntumaa.

Laitoin sämpylät puoliksi ja pirskauttelin sisäpintoihin oliiviöljyä. Tämän jälkeen ripottelin ikään kuin öljyn päälle thai-tyylisiä mausteita, kuten: Red Curry mausteseosta ja Coriander & Chili mausteseosta. ja tietysti suolaa, psst. hyvää suolaa = Rock Salt / Himalajan suola. Tämän jälkeen laitoin sisäpintojen päälle vielä cheddar-viipaleet, tietenkin.

 

 

Burger pihvit tein Kujalan lihamestarin vinkin mukaan: Laitoin jauhelihalevyn pöydälle ja painoin juomalasilla pihvit irti levystä, Homma oli paistamista ja paahtamista vaille valmis. Pihvit pannulle ja sämpylät uuniin. Muutama minuutti ja homma olisi ikään kuin purkissa.

Kun olin koonnut hampurilaiset, niin viimeistelin ”herkuttelu kokonaisuuden” seuraavasti: Pihvin päälle puristin sitruunamehua, ikään kuin tukemaan valittua makumaailmaa = thai-meininkiä. Ennen kuin laitoin ”kannen kiinni”, niin pursotin vielä pihvin päälle hieman Kujalan tilan Chili lööki kastiketta, joka ujon chilin maun johdosta toimii tässä makumaailmassa ja itse kastike tuo kivasti lisää mehukkuutta + korvaa perinteiset kastikkeet.

Hyvä kokeilu, eikä jää yhteen kertaan. Tätä pitää vielä hieman viritellä, esim. kokeilla Sriracha majoneesia, Lime Pepper mausteseosta jne. Sillä vaihtelu virkistää ja kokeilemalla niitä uusia herkkuja pukkaa. Tässä kuitenkin ainekset ja ohje tähän thaibursa-herkkuun:

 

AINEKSET

 • 400 g naudan jauhelihaa (Kujalan Tila)
 • 5 kpl monivilja sämpylöitä (Salonen)
 • Oliiviöljyä (laadukasta = kestää uunin)
 • Voita pihvien paistamiseen
 • Tuoretta pinaattia
 • Tuoretta tomaattia
 • Tuoretta punasipulia
 • Coriander Chili mausteseosta (Santa Maria)
 • Red Curry mausteseosta (Santa Maria)
 • Rock Salt Premium suolaa (Santa Maria)
 • Puolikas sitruuna viitenä viipaleena
 • Chili Lööki kastike (Kujalan Tila)

 

 

OHJE

Ota jauheliha ajoissa lämpimään, noin 2 tuntia ennen paistamista.

Leikkaa jauhelihalevy pihveiksi juomalasin avulla. Tee yhteensä 5 pihviä.

Leikkaa 5 sämpylää puoliksi.

Pirskottele oliiviöljyä sämpylöiden sisäpinnoille.

Ripottele Red Curry ja Coriander Chili mausteseosta sämpylöiden sisäpinnoille.

Ripottele Rock Salt suolaa sämpylöiden sisäpinnoille.

Laita cheddar viipaleet sämpylöiden sisäpintojen päälle.

Paista jauhelihapihvit mediumiksi, noin 3 minuuttia puoli.

Paahda sämpylät rapeiksi uunissa, kiertoilmatilassa, pari minuuttia 200 asteessa.

Kasaa hampurilaiset = sipuli, tomaatti, pinaatti, pihvi

Purista pihvien päälle hieman sitruunan mehua.

Lorauta pihvien päälle vielä hieman Chili Lööki kastiketta.

Burgerin kansi kiinni ja ääntä kohti.

 

Haluatko kunnon burger pihvit?

Tutustu Kujalan Tilan tuotteisiin: www.kujalantila.fi

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Kirjoittaja:

Kohokohdan vastaava tuottaja. Sisältötuotannot ydinosaamista. Ymmärrystä monimediallisesta toteutuksesta ja verkkostrategiasta. Vapaa-aikaa vietän mökillä vaimon ja koirien kanssa, sekä matkustellen. Hurahtanut kalastukseen ja ruoanlaittoon. Päivän kohokohta: ruoka-aika. Puhelin: 0440 953410