10 paleoruokavinkkiä, joilla buustaat suorituskykysi kymmenkertaiseksi

15.2.2021

01

Luomumunat ovat täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten biotiini sekä koliini.

Proteiini on suuressa roolissa paleourheilijan elämässä. Tarvitsitpa sitten prode- ja rasvatankkausta ennen treeniä tai palautumista proteiinilla ja raskailla hiilareilla, luomumunat ovat paras kaverisi. Munat ovat helppo ja nopea proteiinilähde, jotka valmistuvat käden käänteessä, kun tarvitset niitä.

Biotiini muuttaa syömäsi ruoan energiaksi, kun taas koliini liikuttaa kolesterolia verenkierrossasi.

 

02

Koska ruoansulatuksellasi on niin suuri vaikutus yleiseen terveyteesi ja suorituskykyysi, fermentoidut kasvikset (tai hapatetut maitotuotteet) voivat olla loistava lisä ruokavalintoihisi.

Fermentointi käyttää hyödyllisiä bakteereita, jotka ovat hyväksi ruoansulatuskanavan terveydelle. Kokeile kimchiä tai hapankaalia, tai fermentoi punajuuria tai porkkanoita.

Jos voit käyttää maitotuotteita, hapatetut maitotuotteet ovat myös vaihtoehto. Valitse hapatettuja ja täysrasvaisia tuotteita, kuten maustamaton jogurtti, kefiiri ja juustot. Saat terveellistä rasvaa, hapatettua ruokaa sekä konjugoituja linolihappoja, joilla on vaikuttavia parantavia vaikutuksia.

 

03

Paleourheilijat rakastavat täysrasvaista kookosmaitoa, koska siinä on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sekä keskipituisten rasvahappojen triglyseridejä, joita elimistö käyttää helposti polttoaineena.

Kookosmaitoa on hyödyllistä pitää varalla, koska sillä voi korvata esimerkiksi tavallisen kuohukerman tai jogurtin. Kannattaa suosia täysrasvaista kookosmaitoa, sillä kevyemmät versiot valmistetaan laimentamalla täysrasvaisia versioita.

 

04

Ruoholla ruokittu liha on hintansa väärtti, sillä se sisältää enemmän ravintoaineita, kuin muu liha.

Kehon ravitseminen oikeilla ravintoaineilla on kriittistä hyödyllisen treenin ja treeninjälkeisen tankkauksen kannalta.

Ruoholla ruokituissa naudoissa, biisoneissa, lampaissa ja vuohissa on pienempi rasvapitoisuus ja vähemmän tyydyttynyttä rasvaa, kolesterolia sekä kilokaloreita. Ne sisältävät myös enemmän E-vitamiinia, beetakaroteenia, C-vitamiinia ja lukuisia terveyttä edistäviä rasvoja, mukaan lukien omega-3 rasvahappoja ja konjugoituja linolihappoja.

 

05

Luuliemet ovat herkullisia nesteitä, jotka valmistetaan keittämällä pitkään eläinten luita ja usein myös vihanneksia tai yrttejä, jonka jälkeen kiinteät jäänteet siivilöidään pois.

Luuliemi on vahva parantaja, jolla on ominaisuuksia, jotka vähentävät ja parantavat tulehduksia, nostavat vastustuskykyä, stimuloivat luiden terveyttä, parantavat ruoansulatuselimistöä ja rauhoittavat.

 

06

Kuivalihan etuja ovat sen maku ja se, että se on terveellinen ja kätevä välipala, joka on helppo pitää mukana. Se on lisäksi täynnä proteiinia.

Monet haluavat nauttia heti treenin jälkeen jonkin palauttavan välipalan. Paleovälipalat poikkeavat nykyaikaisista, teollisista, yksittäispakatuista patukoista. Käyttämällä hivenen mielikuvitusta ja olemalla avoin kokeilemaan uusia ruokia voit kuitenkin löytää mahtavia vaihtoehtoja, kuten kuivalihan.

Tärkeintä on löytää terveellinen energianlähde, joka ei ole täynnä lisättyjä sokereita ja muita turhia, jalostettuja ainesosia.

 

07

Urheilijat etsivät jatkuvasti parhaita proteiinin lähteitä, ja sisäelimet kuuluvat ehdottomasti niiden joukkoon.

Sisäelimissä, joihin kuuluvat munuaiset, maksa ja sydän, on valtavan paljon ravintoaineita, ja niihin kannattaakin tutustua. Sisäelimissä on korkeat rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuudet, ja ne ovatkin yksi parhaita D-vitamiinin lähteitä. Sisäelimissä on lisäksi elintärkeitä rasvahappoja, jotka ravitsevat aivojasi, ja vahvistavat kalvoja, jotka peittävät soluseinämiä.

 

08

Luomumarjat — mansikat, mustikat ja vadelmat — mahtava maku, täydellinen lisä palautusaterialle.

Luomumarjoissa on vain vähän fruktoosia – jonka kulutus kannattaa pitää matalana, jotta vältät verensokeripiikit – sekä runsaasti antioksidantteja, ravintoaineita ja kuituja. Marjat ovatkin itseoikeutetusti monien mielestä herkullisempia, kuin hedelmät.

Pakastemarjat ovat hyvä vaihtoehto tuoreille marjoille varsinkin talvisin, kun saatavilla on lähinnä mauttomia tuontimarjoja. Pakastin kannattaakin täyttää kesäisin tuoreilla, herkullisilla marjoilla, jolloin niistä voi nauttia läpi talven, tai pyöräyttää yllätysvieraille vaikkapa nopean mustikkapiirakan.

 

09

Bataatit ovat paleourheiljan paras palautusruoka

Bataatit ovat tavallisia perunoita terveellisempiä, sillä ne sisältävät enemmän beetakaroteenia (ne saavat siitä kauniin, oranssin värinsä), eivätkä ne sisällä ”vastaravinteita” – ruoansulatusta heikentäviä aineita – joita löytyy tavallisten perunoiden kuorista.

Vastaravinteet voivat aiheuttaa suolistohäiriöitä sekä hivenaineiden katoa elimistöstä, etkä taatusti tahdo kumpaakaan! Kuutioi, paista, muusaa, pilko tikuiksi – nautitpa sen missä muodossa hyvänsä, bataatti on herkullista ja terveellistä!

 

10

Neitsytkookosöljy on paras rasva ruoanlaittoon.

Neitsytkookosöljy kestää korkeitakin paistolämpötiloja ilman, että se härskiintyy, joka on usein suuri ongelma ruoanlaitossa. Vaikka käyttäisit terveellistä rasvaa, kuten maapähkinä- tai oliiviöljyä, korkeat lämpötilat saattavat aiheuttaa öljyssä hapettumista, jolloin öljyn rakenne vahingoittuu, ja se härskiintyy.

Tuloksena on epäterveellistä rasvaa. Hapettuneet, epäterveelliset rasvat aiheuttavat elimistöön tulehdustiloja, jotka ovat useiden nykyaikaisten sairauksien, kuten sydäntautien, taustalla.

Lähde: Dummies.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay