Tutkimus paljastaa: Voimaharjoittelulla voidaan hoitaa masennusta

25.1.2023

Usein kuulemme tarinoita siitä, kuinka joku on parantunut psyykkisistä ongelmistaan urheilun avulla. Tuoreen tutkimuksen mukaan tietynlainen urheilu voi todellakin vaikuttaa positiivisesti psyykkiseen mielentilaan.

 

Voimaharjoittelu voitaisiin ottaa terapian rinnalle masennuksen hoitoon

Limerickin yliopiston tutkimuksen mukaan ”painojen nostelu voi laskea masennuksen oireita merkittävästi.” Tutkijat kertovat, että voimaharjoittelu voitaisiin ottaa terapian rinnalle vaihtoehtoiseksi hoidoksi masennukseen.

Vaikka painojen nostelu oli ennen enemmänkin salihirmujen alaa, nykyään myös kasuaalit salilla kävijät ovat ottaneet voimaharjoittelun repertuaariinsa.

Painonnoston suosio kasvaa erityisesti naisten joukossa lähinnä siksi, että ihmiset ovat ymmärtäneet painojen nostelun johtavan hoikkaan, lihaksikkaaseen vartaloon, eikä suinkaan aina tanakkaan olympiapainonnostajan runkoon.

 

Lue myös: Entiset masentuneet kertovat – 14 tapaa päästä eroon masennuksesta

 

Painojen nostelu kohottaa itsevarmuutta

Toinen ilmeinen syy painonnoston suosioon on se, että on voimaannuttavaa, itsevarmuutta kohottamaa ja tyydyttävää huomata oman ahkeroinnin tulos lihaksistossa.

Tätä tukee myös tutkimuksen löydökset:

Tutkimuksessa analysoitiin 1877 ihmisten suorittamia 33 erilaista kliinistä koetta, joissa pyrittiin selvittämään se, voiko voimaharjoittelulla vaikuttaa masennuksen oireisiin, esimerkiksi arvottomuuden tunteeseen, alakuloon ja kiinnostuksen menettämiseen aktiviteettejä kohtaan.

“Mielenkiintoista kyllä, suurimmat edistysaskeleet löysimme nuorten, lievästi tai kohtuullisesti masentuneiden koehenkilöiden joukosta; vaikuttaa siis siltä, että tällaiset henkilöt hyötyvät eniten vastusten kanssa harjoittelusta, mitä tulee masennukseen,” kertoo Brett Gordon, tutkija.

 

Aloita rauhallisesti

Jos et ole kuitenkaan ikinä koskenut levypainoihin, älä ryntää suoraa päätä maastavedon pariin – Gordon suosittelee aloittamaan lisäämällä hiljalleen kaksi painoharjoitusta jokaviikkoiseen harjoitusohjelmaasi. Tee alussa 10 eri liikettä suorittaen 12 toistoa jokaisessa.

Ja muista, että vastusten kanssa voi harjoitella monella tapaa – jos haluat, voit käyttää kuminauhoja ja laitteita, esimerkiksi jalkaprässiä, vapaiden painojen sijaan.

Tutkijat muistuttavat, että asiaa on tutkittava jatkossa lisää, jotta voitaisiin vahvistaa liikunnan vaikutukset mielentilaan ja se, voiko liikunnalla saavuttaa jopa samoja tai parempia tuloksia kuin lääkityksellä tai terapialla.

 

Lue myös: Eikö lihaksesi kasva? – 7 syytä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Victor Freitas