Entiset masentuneet kertovat – 14 tapaa päästä eroon masennuksesta

5.6.2020

Masennus ei ikinä parane yhdessä yössä. Ei ole olemassa taikalääkettä, joka poistaisi alakuloisuuden hetkessä. Eikä yksi terapiasessio tee vielä ihmeitä.

Masennusta voi kuitenkin hallita. Parhaita keinoja ovat terapia ja lääkitys, jos ne vain sopivat masentuneen terveydelle. On tärkeää muistaa ja tietää, ettei masennusta tarvitse ikinä kohdata yksin.

Hoitojen ohella on kuitenkin muita keinoja, joita voi myös kokeilla itse. Kysyimme muilta masentuneilta keinoja hallita masennusta, ja saimmekin runsaasti hyödyllisiä vinkkejä:

 

1. ”Ensin pyrin hieman karistamaan kiloja, mutta lopulta päädyin juoksemaan useita kilometrejä päivittäin. Eräänä päivänä juostessani tajusin, etten ollut tuntenut oloani masentuneeksi moneen päivään, vaikka olin potenut masennusta jo muutaman vuoden.”

2. “Opettelin pitämään mieleni kiireisenä. Huomasin tuntevani oloni eniten masentuneeksi silloin, kun hukkasin ajatukseni tai minulla oli tylsää.”

3. “Terapia, lääkitys ja elämän eläminen tunti kerrallaan”

4. “Etsi uusi harrastus, mahdollisesti luova sellainen, ja kehitä itseäsi siinä. Kyse voi olla liikunnasta, soittimen soitosta, ohjelmoinnista tai ihan mistä vaan.”

5. “Ystäväni auttoivat minua. He puhuivat minulle päivittäin, vaikka en vastannutkaan heille kunnolla. He eivät ikinä jättäneet minua yksin, ja se pelasti minut masennuksen ikeestä.”

6. “Keskity asioihin päivä kerrallaan ja pyri joka päivä kehittymään jossakin. Olen päässyt yli suurimmasta osasta negatiivisista ajatuksistani keskittymällä elämään hetkessä tulevaisuuden ajattelemisen sijaan.”

7. “Suoraan sanottuna aloin tekemään asioita, joita en ollut ennen ikinä tehnyt. Tapasin esimerkiksi uusia ihmisiä ja aloitin uusia harrastuksia, jotka ovat vielä tänäkin päivänä läsnä elämässäni.”

8. “Aloin pitämään masennuspäiväkirjaa. Näin pysyin kärryillä siitä, mikä minua masensi ja ymmärsin paremmin sen, koska olin masentunut ja koska en. Kyse oli vain aivojen toiminnasta. Masennun edelleen, mutta nyt osaan tunnistaa sen enkä anna sen vaikuttaa elämääni. Henkilökohtainen masennuslääkkeeni on töiden tekeminen. Tein aikaisemmin 70 tuntia töitä viikossa ja nyt opiskelen oikeustieteellisessä. En olekaan syönyt lääkkeitä yli 5 vuoteen.”

9. “En enää välittänyt, mitä muut ihmiset ajattelivat minusta tai mitä he puhuivat minusta.”

10. “Aloin käyttäytymään mukavammin muita ihmisiä kohtaan ja pyrin ajattelemaan positiivisesti. Asetin itselleni aivan yksinkertaisia tavoitteita, jotta tuntisin oloni voittajaksi välillä. Tämä toimi minulla silloin ja toimii vielä tänäkin päivänä.”

11. “Pysy kaukana sosiaalisesta mediasta. Tunnet olosi vain kamalammaksi, kun näet ihmisten tekevän asioita, joita toivoisit itse tekeväsi. Etsi itsellesi jotain helppoa ja yksinkertaista tekemistä ja pakota itsesi tekemään jotain, mitä et ole tehnyt hetkeen.”

12. “Pysy kaukana alkoholista.”

13. “Anna itsellesi anteeksi. Kehittelin itselleni 10 minuutin säännön. Voin olla itselleni vihainen jostakin 10 minuutin ajan. Kun aika on kulunut, pitää minun unohtaa kyseinen asia, antaa itselleni anteeksi ja jatkaa elämääni.”

14. ”Älä ikinä katso taaksesi. Jatka elämässäsi eteenpäin ja opettele aina uusia asioita.”

 

Lue myös: 9 Arkipäiväistä asiaa, jotka on erittäin vaikeaa suorittaa masentuneena

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Hanna Postova