Vaikeuksia unen saamisessa? – Kokeile näitä ruokia

21.6.2018

Onko sinulla vaikeuksia saada unen päästä kiinni iltaisin? Pyöritkö sängyssä pikku tunneille asti? Vaikka kaikki tietävätkin, että kofeiinista kannattaa pysyä erossa iltaisin, niin erilaisten ruokien vaikutukset unen laatuun tulevat monille yllätyksenä.

Tässä kahdeksan luonnon omaa unilääkettä.

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa6

1. Lämmin maito

Kaikki maitotuotteet sisältävät kalsiumia ja tryptofaania, jotka teoriassa auttavat unen saamisessa. Lämpimän maidon juominen ennen nukkumaanmenoa on niin vanha uskomus, että sillä on myös vahva placebo vaikutus, joka sekin auttaa unen saamisessa.

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa7

2. Riisi

Varsinkin jasmini-riisi mutta muutkin menee. Syömällä hiilihydraatteja kehosi alkaa tuottamaan insuliinia, mikä aiheuttaa sokeripiikin, kun kehosi polttaa riisistä saatua energiaa. Tämän prosessin pitäisi alkaa unettaa hetkisen kuluttua.

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa8

3. Mantelit

Nyt voitkin heittää unilääkkeet roskikseen ja kourallisen manteleita suuhusi. Nämä pienet ihmeet sisältävät paljon tryptofaania ja magnesiumia, jotka aiheuttavat lihasten rentoutumisen ja alkavat väsyttämään.

Katso täältä mantelireseptejä

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa4

4. Hunaja

Hunaja on oikeastaan puhdasta glukoosia mutta tässä tapauksessa sinun ei tarvitse pelätä sokeripiikkiä. Glukoosi käskee kehosi lopettamaan oreksiinin tuottamisen, joka on valppauteen yhteydessä oleva välittäjäaine. Joten hunaja yksinkertaisesti rauhoittaa sinua.

Kun sekoitat hunajaa kupilliseen lämmintä maitoa, saat tasapainoisen annoksen hiilihydraatteja ja proteiinia, joka auttaa unen saamisessa.

Katso täältä hunajaisia herkkuja

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa3

5. Kirsikat

Kirsikat ovat luotettava ja luonnollinen melatoniinin lähde. Melatoniini on keskeisin välittäjäaine, joka on yhteydessä unen saamiseen. Lisäämällä kirsikoita ruokavalioosi pystyt säännöllistämään unirytmisi. Kirsikat sisältävät myös runsaasti A- ja C-vitamiinia.

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa5

6. Hummus

Hummus on myös tryptofaania täynnä oleva herkku, joten sekin auttaa sinua pääsemään unten maille. Paljon energiaa sisältävänä ruokana, hummus auttaa pysymään unessa, varsinkin jos tapana on herätä nälkäisenä keskellä yötä.

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa1

7. Banaanit

Tämä kaliumia ja magnesiumia täynnä oleva herkku takaa varmat treffit Nukkumatin kanssa. Banaanin korkea pitoisuus B6-vitamiinia auttaa tryptofaania muuttumaan serotoniiniksi, jolloin samalla rentoudut sekä tunnet olosi väsyneemmäksi.

Katso täältä banaanireseptejä

8ruokaa_jotka_auttavat_unen_saamisessa2

8. Kalkkuna

Kalkkuna sisältää terveellisen annoksen kemikaalia, joka auttaa kehoasi tuottamaan melatoniinia ja serotoniinia. Kunhan et osta prosessoitua, valmiiksi viipaloitua kalkkunaa. Se nimittäin sisältää tyramiinia, joka pitää ihmisen virkeänä ja valppaana.

Katso täältä kalkkunareseptejä

Lähde: tastemade.com

Kuvat: Pixabay.com

Artikkelikuva: Unsplash / Sonja Langford