Tiesitkö nämä asiat tutusta särkylääkkeestä?

8.12.2019

Särkylääke aspiriini eli asetyylisalisyylihappo on yksi maailman yleisimmistä lääkkeistä, mutta moni ei silti tiedä siitä paljoakaan. Tässä muutama fakta jotka jokaisen tulisi siitä tietää!

1. Aspiriini on maailman käytetyin lääkeaine

Aspiriini kehitettiin vuonna 1897, minkä jälkeen siitä on tullut todellinen lääketieteen lempilapsi: Lääkärit ja hoitajat ympäri maailmaa määrävät sitä potilaille erilaisiin särkyihin ja kuumetiloihin lähes 20 miljoonan kilon edestä joka vuosi. Joka vuosi julkaistaan myös keskimäärin 3500 aspiriiniaiheista tieteellistä artikkelia.

2. Moni nappaa suuhunsa aspiriinia tiedostamattaan koko asiaa

Aspiriinia on monissa lääkkeissä mukana yhtenä ainesosana. Tuoteselosteesta aspiriinin löytää yleensä asetyylisalisyylihapon nimellä, tai lyhenteenä ASA.

3. Lievittää yli 50 kiputilaa

Aspiriinia käytetään mm. närästyksen, kuumeen, reumakipujen, päänsärkyjen, migreenien ja univaikeuksien hoitoon.

4. Aspiriini ehkäisee jopa 11 eri syöpää

Tuoreissa National Cancer Institute -järjestön tutkimuksissa havaittiin, että säännöllinen aspiriinin syöminen näyttää ehkäisevän monia eri syöpiä. Näitä ovat mm. suolistosyöpä ja munasarjasyöpä.

5. Aspiriini voi ehkäistä dementiaa ja sydänkohtauksia

Aspiriinin verta ohentavien vaikutusten on havaittu edistävän niin aivojen kuin sydämenkin terveyttä. Säännöllisen aspiriinin syömisen on havaittu mm. ehkäisevän aivohalvauksia sekä dementian ja Alzheimerin taudin puhkeamista. Toisaalta myös sydämen vajaatoiminnasta kärsivät potilaat ovat hyötyneet aspiriinin syömisestä – heidän sydänkohtausriskinsä havaittiin pienentyneen oleellisesti.

6. Ei lapsille eikä tyhjään mahaan

Aspiriini sopii useimmille aikuisille ja nuorille, mutta pienille lapsille sitä ei suositella. Aspiriinia ei myöskään tulisi syödä tyhjään mahaan, koska se ärsyttää suolistoa ja voi aiheuttaa närästysoireita ja vatsahaavan.

Lisää aiheesta Terveys ja hyvinvointi

Lähde: TheHealthSite
Lähde: Pixabay.com
Lähde: