Tutkimus: tämä on ihmiskehon likaisin kohta

12.7.2018

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen kun puhutaan likaisista ja paljon bakteereja sisältävistä ruumiinosista? Tuleeko mieleen peppu, sukuelimet tai jalat? Olet väärillä jäljillä, oikea vastaus on nimittäin suu.

Yksi suudelma ja 80 miljoonaa bakteeria vaihtaa omistajaa

Tuoreessa hollantilaistutkimuksessa selvitettiin kielisuudelmien vaikutusta suun mikrobitasapainoon. Tutkijoiden mukaan kielisuudelmat ovat erikoinen ilmiö: Vain ihmislajin tiedetään harrastavan sitä. Se on myös varsin yleistä eri puolilla maailmaa: Arviolta 90 %:ssa kulttuureista harrastetaan kielisuudelmia pariskuntien kesken.

Tutkimuksen tulokset olivat hämmästyttäviä: Kymmenen sekunnin intiimin suudelman aikana tutkijat havaitsivat peräti 80 miljoonan bakteerin vaihtavan omistajaa. Suutelijoiden suun bakteerikanta oli siis jokaisen suudelman jäljiltä koostumukseltaan tyystin erilainen. Pariskuntien suiden bakteerikannat tosin olivat lähtökohtaisesti samankaltaisemmat kuin toisilleen entuudestaan tuntemattomampien koehenkilöiden.

Suu kannattaakin pitää kunnossa, jos ei halua tartuttaa haitallisia bakteereita pusukumppanilleen. Asiantuntijat suosittelevat pitäytymään toimiviksi todetuissa tavoissa: Hampaat tulisi harjata pehmeäharjaisella hammasharjalla aamuin illoin. Hammasvälit tulisi myös langata säännöllisesti. Myös ikenien ja kielen harjaus tulisi muistaa.

Käytätkö sinä lankainta eli flosseria?

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähde: Youth Health Mag.
Kuva: Unsplash / Drew Hays.