Tiede todistaa: “Kerran pettäjä, aina pettäjä”-olettamus pitää paikkansa

27.1.2018

 

Jos olet pettänyt aikaisemmissa parisuhteissasi, ei sitä välttämättä kannata kertoa eteenpäin. Jos olet epäonninen, voit menettää maineesi ikuisesti.

Tuoreiden tutkimusten mukaan pettämistä saattaa nimittäin olla vaikeaa lopettaa kokonaan.

Eräässä tutkimuksessa seurattiin 484 heteropariskuntaa. Tutkijat pyysivät osallistujia raportoimaan kaikesta parisuhteen ulkopuolisesta seksuaalisesta kanssakäymisestä. Heitä pyydettiin myös raportoimaan kaikista pettämisepäilyksistä, joita heillä on kumppaneitaan kohtaan.

 

Aivomme tottuvat valehteluun

Tulokset osoittavat, että aikaisemmissa parisuhteissa pettäneet pettävät myös uudessa parisuhteessa kolme kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Tutkittavat, jotka tiesivät aikaisemman kumppaninsa pettäneen heitä, päätyivät myös uudessa parisuhteessaan kaksi kertaa muita todennäköisemmin petetyiksi. Epäilystä on myös vaikeaa karistaa; aikaisempaa kumppania pettämisestä epäilleet epäilevät myös myöhäisempiä kumppaneitaan 4 kertaa todennäköisemmin kuin muut.

Yksi syy ilmiölle voi olla se, että kun valehtelemme, aivomme tottuvat siihen. Erään tutkimuksen mukaan pienten valheiden kertominen totuttaa aivomme negatiivisiin tunteisiin, mikä voi rohkaista kertomaan isompia valheita tulevaisuudessa.

Toisin sanoen, pienet valkoiset valheet voivat olla ensiaskel rajuun ja jatkuvaan valehteluun.

 

Lue myös: 10 varmaa merkkiä siitä, ettet luota kumppaniisi

 

Toistuva pettäminen ei tunnu yhtä pahalta kuin ensimmäinen kerta

Tutkimuksessa tutkittavat jaettiin pareihin. Toiselle osapuolelle annettiin purkillinen kolikoita ja toiselle sumea kuva kyseisestä ruukusta. Ruukun saanutta kehotettiin kysymään toiselta, kuinka paljon kolikoita purkki sisältää.

Toiselle koeryhmälle kerrottiin, että he saavat rahapalkinnon, jos kunkin parin arvaava osapuoli arvioi kolikkojen määrän yläkanttiin. Rahapalkinnon houkutus johti valehteluun ja liioitteluun arvaustilanteessa. Tutkijat havaitsivat, että aivojen mantelitumake aktivoitui aina, kun osallistujat valehtelivat mutta aktivoituminen heikkeni valehtelun ollessa toistuvaa.

Sama ilmiö tapahtuu myös pettämistilanteessa. Kun pettää ensimmäisen kerran, tuntuu se hirveältä. Kuitenkin, jos pettäminen toistuu, ei se enää tunnu ihan niin pahalta. Kaikki juontaa juurensa aivojen biologiasta ja mantelitumakkeesta.

 

“Sarjapettäjät ovat usein tunteneet olonsa kamalaksi pettäessään, mutta jatkuvan pettämisen takia he eivät enää kadu tekojaan”

Yksi tutkijoista, Neil Garrett kertoo: “Tutkimuksemme ja muut aiheeseen liittyvät tutkimukset todistavat, että välttelemme pettämistä sen aiheuttamien vahvojen tunnereaktioiden takia. Adaptaatioprosessi kuitenkin lieventää näitä reaktioita ja päädymme pettämään lisää.”

“Sarjapettäjät ovat usein tunteneet olonsa kamalaksi pettäessään, mutta jatkuvan pettämisen takia he eivät enää kadu tekojaan,” hän sanoo.

Garrett lisää vielä: “Toinen mahdollisuus on se, etteivät pettäjät tunteneet oloaan pahaksi ensimmäiselläkään kerralla. Heille pettäminen saattoi olla hyväksyttävää heti sen tehtyään.”

 

Lue myös: Kuinka miehet valitsevat pettämiskumppaninsa? Pettäjät paljastavat yllättävät menetelmänsä

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Nik Shuliahin