Lapsuudesta tuttu myytti – uskaltaako mikroaaltouunin sisään katsoa?

29.7.2018

Monet muistavat lapsuudestaan varoituksen, jonka mukaan mikroaaltouuniin ei tulisi tuijotella silloin kun mikro on päällä. Tuijottelu saattoi vanhempien mukaan johtaa sokeuteen, syöpään tai muuhun ikävään. Onko väitteessä perää?

Vastaus: ei

Mikroaaltouuniin tuijottelu ei ole vaarallista, sanoo BuzzFeedin haastattelema silmätautiopin tohtori Thomas Steinemann. Kyseessä on siis vain myytti, joka tuntuu elävän sukupolvelta toiselle.

Myytti on saanut alkunsa virheellisestä oletuksesta, että mikroaallot voisivat karata mikron sisältä ja päätyä tuijottajan silmään, aiheuttaen siten terveysongelmia.

Mikron toimintaperiaate

Mikroaaltouunin toiminta perustuu elektromagneettiseen säteilyyn. Säteily saa ruoan sisältämät vesimolekyylit värisemään, minkä ansiosta ruokaan syntyy lämpöenergiaa ja annos lämpenee.

Mikä suojaa mikrottajan silmiä?

Mikroaaltouunissa olevan ruoan ja mikrottajan silmien välillä on kaksi asiaa, jotka blokkaavat säteilyn tyystin: Mikron ovessa oleva tiheäsilmäinen ritilä ja mikron ovien tiivisteet. Steinemannin mukaan on käytännössä mahdotonta, että säteilyä pääsisi vaarallisessa mittakaavassa ulos mikrosta – puhumattakaan siitä, että säteily päätyisi mikrottajan silmiin.

Kaikkien EU-alueella myynnissä olevien mikroaaltouunien on täytynyt täyttää tiukat turvallisuusstandardit, joten mallilla ja merkilläkään ei ole väliä – kaikki mikrot ovat turvallisia käyttää.

Valo

Oletko huomannut, että mikrossa on sisällä valo, samaan tapaan kuin tavallisessakin uunissa? Se on siellä mikrotettavan ruoan tarkkailua varten. Sitä ei varmaankaan olisi siellä, jos mikron tuijottelusta saisi silmäsyövän!

Ei siis muuta kuin mikrottelemaan!

Muista kuitenkin noudattaa maalaisjärkeä: Älä laita mikroon metallia tai mitään erikoista, mitä näet joillain Youtube-videoilla mikrotettavan.

Lisää juttuja aiheesta Terveys & Hyvinvointi

Lähde: BuzzFeed
Kuva: Pixabay / Skitterphoto