Mies lepää sohvalla

Kuinka palkita itsensä rankan työviikon jälkeen?

31.7.2023

Rankan työviikon jälkeen on tärkeää palkita itsensä ja antaa sekä keholle että mielelle tarvittavaa lepoa. Näin saadaan kerättyä virtaa uuteen työviikkoon ja työmotivaatio pysyy korkealla. Jokaisella meistä on omat tapamme rentoutumiseen ja vapaa-ajasta nauttimiseen. Valitsemalla omat suosikit voi luoda juuri sellaiset hetket, jotka tuovat omaan arkeen jaksamista ja vireyttä.

Joskus voi kuitenkin tuntua siltä, että työviikon jälkeen suuntaa kotiin suorittamaan myös vapaa-aikaa. Työn lisäksi pitää hoitaa kotityöt, jotka voivat haukata ison palan vapaa-ajan vietosta. Kun on jo antanut kaikkensa työviikon aikana, kannattaa aikaa varata myös sellaiseen tekemiseen, josta todella nauttii. Mikäli on vaikea keksiä tapoja nauttia vapaa-ajasta, kannattaa tutustua alla oleviin vinkkeihin ja valita näiden joukosta itseään eniten miellyttävät. Aikaa pitää varata myös itsensä hemmotteluun.

Rentoutuminen viihdelaitteiden parissa

Viihdelaitteet saavat nykyään paljon kritiikkiä, mutta ne voivat olla myös erinomainen tapa rentoutumiseen ja ajan viettämiseen. Ne tarjoavat hauskaa ja mielenkiintoista tekemistä, joka voi auttaa unohtamaan arjen ja kiireisen työviikon. Joku tahtoo mieluiten katsoa kotisohvalla elokuvaa, kun taas toista kiehtoo uudet kasinot ja haluaa viettää aikaa lempipelien parissa. Joku voi puolestaan rentoutua parhaiten selailemalla sosiaalista mediaa tai katsomalla söpöjä kissavideoita.

Viihdelaitteiden parissa rentoutuminen on hyödyllistä ennen kaikkea siksi, että pääsee uppoutumaan arjen kiireen sijaan johonkin täysin muuhun, jolloin myös mieli pääsee rentoutumaan. Mikäli se kuulostaa houkuttelevalta, kannattaa valita itselleen mieluisin laite, asettautua mukavasti omalle kotisohvalle ja aloittaa rentoutuminen.

Hyvä kirja toimii aina

Mikäli viihdelaitteet eivät houkuttele, rentouttavana vaihtoehtona voi olla hyvä kirja. Kirjojen parissa pääsee matkaamaan täysin erilaisten tapahtumien ja tarinoiden maailmaan. ja pääsee todella unohtamaan arjen.

Kannattaa valita kirja, joka herättää kiinnostuksen ja jonka parissa pääsee rentoutumaan. Lukeminen sopii myös pienemmälle budjetille, koska kirjoja pystyy lainaamaan myös kirjastosta. Kirjastojen valikoimat ovat runsaita ja niistä löytyy varmasti jokaiseen makuun sopivaa luettavaa.

Mikäli reissu kirjastoon tuntuu liian raskaalta työviikon päälle, hyvä vaihtoehto on kokeilla erilaisia äänikirjapalveluita. Niistä voi kuunnella äänikirjoja ja lukea kirjoja tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Kirjapalveluiden valikoima on runsas, joten luettavaa tai kuunneltavaa riittää.

Ajan viettäminen ystävien kanssa

Ystävien kanssa vietetty aika on tärkeä osa vapaa-aikaa. Se auttaa ylläpitämään ja vahvistamaan suhteita sekä tarjoaa mahdollisuuden purkaa mieltä. Aikaa voi viettää ystävien kanssa vaikka lähtemällä lenkille, jolloin samalla pääsee juttelemaan ja purkamaan mieltä painavia asioita.

Mikäli lenkkeily ei innosta, voi mennä ulos syömään, pelata lautapelejä tai vain istua ja jutella. Sosiaaliset suhteet virkistävät mieltä, joten tapaamisen jälkeen olo on usein täysin uudistunut. Siis puhelin käteen ja soitto tai viesti parhaalle ystävälle. Työviikon jälkeen voi suunnata yhteisen tekemisen pariin ja nauttia samalla yhdessäolosta.

Lenkille mars mars

Ulkoilu on hyvä tapa nauttia luonnosta ja rentoutua. Ulkoilla voi yksin tai yhdessä muiden kanssa. Luontoon voi lähteä liikkumaan monella eri tavalla, kannattaa kokeilla esimerkiksi vaellusta, pyöräilyä, uintia tai patikointia. Talvella voi myös lähteä hiihtämään, jolloin pääsee nauttimaan Suomen kauniin luonnon lisäksi reippaasta liikunnasta.

Tutkimusten mukaan riittävä liikkuminen on yhteydessä parempaan työkykyyn. Kun lähtee rankan viikon jälkeen nauttimaan luonnosta patikoinnin tai kävelyn merkeissä, mieli virkistyy ja akut latautuvat tulevaa viikkoa varten. Kannattaa valita jokin itselle mieleinen ulkoilureitti tai -paikka, joka tarjoaa turvallisen ja miellyttävän ympäristön, suunnitella reitti ja varata tarvittavat välineet valmiiksi. Jos lähtee pidemmälle retkelle, mukaan voi varata evästä ja juomaa, joita voi pysähtyä nauttimaan matkan varrella.

Ajan viettäminen löhöillen

Löhöily on täydellinen tapa rentoutua ja viettää aikaa työviikon rasituksista palautuen. Se on yksi aliarvostetuimmista aktiviteeteista, joka kuitenkin tarjoaa valtavasti virtaa arkeen.

Löhöillä voi sohvalla, sängyllä tai vaikkapa puutarhassa riippumatossa. Löhöily onnistuu mökin laiturin nokassa tai rannalla aurinkoisesta päivästä nauttien. Mukaan ei tarvitse välttämättä varata juuri mitään, mutta halutessaan voi varata matkaan vaikka mukavan tyynyn.

Löhöillessä voi katsella elokuvia, lukea kirjaa, kuunnella musiikkia tai olla vain hiljaa. Kun sulkee silmät ja nauttii kesäauringon lämmöstä, pääsee tyhjentämään mielen totaalisesti ja lepäämään. Löhöily on loistava tapa rentoutumiseen ja energian keräämiseen arkea varten. Se auttaa myös stressin lievittämisessä ja antaa aivoille kaivattuja lepotaukoja.

Juoksulenkille

Juoksulenkki tarjoaa monille tavan rentoutua ja kuntoliikunta voi auttaa purkamaan stressiä ja virkistämään mieltä. Sen lisäksi juokseminen vahvistaa sydäntä ja keuhkoja, voimistaa verenkiertoa ja parantaa aineenvaihduntaa. Se auttaa myös painonhallinnassa ja vahvistaa lihaksia.

Useiden tutkimusten mukaan juoksu voi myös auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta sekä parantaa mielialaa. Se on erinomainen tapa rentoutua ja pysyä aktiivisena. Juokseminen voi myös auttaa parantamaan unen laatua, koska se vapauttaa endorfiineja, jotka ovat hyvän olon hormoneja elimistössä.

Rentoutuminen hieronnassa tai kylpylässä

Mikäli kaipaa todellista hemmottelua, voi harkita hierontaa tai käyntiä kylpylässä. Hieronta lievittää stressiä ja lihasjännitystä, mikä auttaa palautumaan. Kylpylässä voi nauttia saunasta ja erilaisista altaista. Usein tarjolla on myös erilaisia hoitoja, kuten aromaterapiaa, kasvohoitoja tai jalkakylpyjä.

Hierontaan ja kylpyläkäynteihin liittyy useita terveyshyötyjä. Hieronnan avulla voidaan lievittää stressiä, vahvistaa immuunijärjestelmän toimintaa ja parantaa verenkiertoa. Kylpylässä on mahdollisuus rentoutua, jolloin työviikon aiheuttama stressi lievittyy ja saa kaivattua energiaa tulevaan viikkoon. Hieronta ja kylpylä tarjoavat oivia mahdollisuuksia rentoutumiseen sekä fyysisesti että henkisesti.

Työelämä on nykyään vaativaa, joten työviikon jälkeen kannattaa varata aikaa rentoutumiseen ja palautumiseen. Jokaisella on omat keinonsa rentoutua. Mikäli ideat loppuvat kesken, voi kokeilla jotain yllä olevista. Kannattaa varata aikaa itsensä hemmotteluun ja nauttia vapaa-ajasta.