Parhaat täysjyvät, jotka eivät maistu pahvilta

7.12.2019

Me kaikki tiedämme, että täysjyvätuotteiden syöminen tekee hyvää. Ne suojaavat sydäntäsi, alentavat syöpäriskiä, kaventavat vyötäröä ja pitävät sinut kylläisenä. Mutta miksi kaikki mahdolliset täysjyväruoat maistuvat niin kamalilta?

Täysjyvätuotteet ovat elintarvikkeita, jotka sisältävät kaikki jyvän kolme alkuperäistä osaa: leseen, endospermin ja idun. Nämä osat sisältävät hiilihydraatteja, kuituja, proteiinia, vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja terveellisiä rasvoja.

Seuraavassa lista täysjyvätuotteista, jotka terveellisyyden lisäksi maistuvat hyvältä:

 

1. Tumma riisi

Vaihtaminen valkoisesta riisistä tummaan on helppo tapa lisätä kuitujen, vitamiinien ja mineraalien määrää ruokavaliossa. Lisäksi tumma riisi on erittäin halpaa, joten pankkitilisi kiittää. Valmista kattilallinen tummaa riisiä alkuviikosta ja syö sitä jonkin proteiininlähteen ja keitettyjen vihannesten kanssa pitkin viikkoa.

 

2. Kvinoa

Kvinoa on tämän päivän trendivilja. Se on kuin tummaa riisiä, mutta proteiinipitoisempaa, joten syömällä kvinoaa saat kunnon ravintopommin elimistöösi. Kvinoa sopii erityisen hyvin kasvissyöjille.

 

3. Kaura

Kaura on erinomainen kuidun lähde ja se pitää sinut kylläisenä pitkään. Syö kaurapuuroa heti aamupalaksi, jotta jaksat pysyä vireänä lounaaseen asti. Vältä kuitenkin kuorruttamasta puuroasi sokerikuorrutteisilla hedelmillä tai siirapilla.

 

4. Ohra

Kiitos ohran pähkinäisen maun, ohra sopii erinomaisesti keittoihin, paistettujen vihannesten kanssa tai ihan minkä tahansa ruoan kanssa, johon sopisi myös riisi.

 

5. Farro

Farron proteiini- ja kuitupitoisuus on korkea verrattuna muihin viljoihin, minkä takia se pitääkin sinut kylläisenä erittäin pitkään. Olosi säilyy energisenä pitkälle päivään, sillä elimistölläsi kestää kauan sulattaa farron proteiinit ja kuidut.

 

Lue myös: 10 Uskomatonta kuidun terveysvaikutusta

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Kawin Harasai