Painaako mieltäsi? Haista iloisen ihmisen hikeä – tässä syy

24.2.2019

Tutkijat uskovat löytäneensä parannuskeinon surumielisyyteen. Keino itsessään voi vain tuntua joistakin hieman vastenmieliseltä; siihen nimittäin liittyy kainaloiden haistelu.

 

Hien kemikaalit

Me ihmiset eritämme hikeemme kemikaaleja, jotka kertovat mielentilastamme. Jos esimerkiksi olet iloisena salilla nostelemassa painoja ja joku haistaa kainaloasi, tulee hänestäkin todennäköisesti astetta onnellisempi.

Hollantilaiset tutkijat pyysivät miehiä katsomaan iloisia, pelottavia ja neutraaleja videoita vanulaput kainaloissaan. Tämän jälkeen he pyysivät naisia haistamaan vanulappuja seuraten tarkasti naisten reaktioita.

 

Pelokas ja onnellinen hiki

Ja totta tosiaan, haistellessaan ”pelokasta” hikeä, pelon ilmaisemiseen yhdistyvät lihakset aktivoituivat. Sama päti myös onnelliseen hikeen.

“Tulosten mukaan onnellisuus voi tarttua erikoisiakin reittejä,” kertoo päätutkija Gun Semin Utrechtin yliopistosta. ”Tietyllä tapaa onnellinen hiki on kuin hymy – tarttuvaa.”

 

Onnellisen hien positiiviset signaalit

Toinen tutkija korostaa evolutionaarisia syitä: “Jos pelon kemosignaalien tarkoitus on varoittaa toisia ihmisiä, voi positiivisten signaalien, kuten onnellisen hien, tarkoitus olla lähentää ihmisiä.”

Tutkijat uskovat, että tutkimuksesta voi johtaa potentiaalisia kaupallisia jatkomenetelmiä, mutta jättävät nämä vielä mielikuvituksemme varaan.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Newsner.com
Lähde: Pixabay