Kaikki teelaadut, jopa perinteiset Earl Greyt, ovat peräisin Camellia Sinensis – kasvista. Vihreä tee saa nimensä smaragdinvihreästä väristä, joka syntyy, kun haudutetaan prosessoimattomia, käymättömiä teenlehtiä. Vihreää teetä on juotu jo yli 5000 vuotta, ja erityisesti Lähi-Idässä vihreän teen terveysvaikutuksia arvostetaan syvästi.
Vihreän teen eri laadut
Vihreän ja mustan teen ero syntyy valmistusprosessissa. Musta tee muuttaa väriään ja makuaan käymisvaiheessa, kun taas vihreää teetä ei prosessoida ja näin se säilyttää värinsä. Vihreä tee kasvaa korkeammassa ilmanalassa, erityisesti Itä-Aasian vuoristoissa.
Tietyt vihreät teet poimitaan edelleen käsin, ja yleisesti ajatellaan, että käsin poimittu tee on vähemmän kitkerää ja maistuu makeammalta. Makuun vaikuttavat myös ilmasto sekä maaperän laatu.
Japanin vihreistä teelaaduista kuuluisin on Sencha. Senchaa on olemassa useita eri laatuja, joiden hinta voi vaihdella paljonkin. Senchan lehdet höyrytetään ennen muotoilua. Sencha on teenä kirkkaan keltaista tai vihreää ja maistuu makealta, ruohoiselta sekä hieman adstringentiltä.
Matchaa valmistetaan varjossa kasvaneista lehdistä. Lehdissä on korkeampi klorofyllipitoisuus, minkä ansiosta ne omaavat kirkkaan vihreän värin.
Matchan valmistuksessa koko lehti jauhetaan. Jauhe sekoitetaan kiehuvan veden kanssa ja seosta sekoitetaan kevyesti ennen tarjoilua. Maku on kevyt ja makea, minkä takia Matchaa suositaan erityisesti jälkiruokatarjoiluissa.
Vihreää teetä voi ostaa joko tuoreina lehtinä tai teepusseina, joissa lehdet on usein maustettu sitruunalla, limellä tai inkiväärillä.
Kun ostat teenlehtiä, kannattaa välttää vanhoja lehtiä. Periaate on sama, kuin kahvipapuja ostettaessa.
Kokonaiset lehdet ovat korkealaatuisimpia ja yli neljän kuukauden ikäisissä lehdissä on havaittavissa jo vanhentumisen merkkejä. Ostettuasi lehtiä, säilytä ne ilmatiiviissä astiassa viileässä tilassa, jotta tee säilyttää makunsa ja ravinteensa.
Lue myös: Miten päivittäinen teekupillinen parantaa terveyttäsi
Vihreän teen ravinteikkuus
Vihreällä teellä väitetään olevan runsaasti erilaisia terveysvaikutuksia, kuten syövän ehkäiseminen sekä painon pudotuksen edistäminen. Tieteellisiä todisteita vaikutuksista on kuitenkin vielä liian vähän. Väitteet perustuvat usein itämaisiin perinteisiin, joissa vihreää teetä on käytetty eri sairauksien hoidossa vuosien ajan.
Väitettyjen vaikutusten takia monet nykyajan “terveystuotteet” sisältävät vihreää teetä. Tuotteiden tehokkuudesta voidaan kuitenkin olla montaa mieltä. Jos tahdot käyttää vihreää teetä hoitotarkoituksessa, kannattaa asiaa kysyä lääkäriltä ensin.
Vihreä tee on toki terveellisempää kuin musta tee, mikä johtuu yksinkertaisesti vähemmästä prosessoinnista. Vihreässä teessä on enemmän suojaavia polyfenoleita. Yleisimmät polyfenolit vihreässä teessä ovat flavonoidit, jotka toimivat tehokkaina antioksidantteina.
Antioksidantit tunnetusti suojaavat kehoa erilaisilta sairauksilta ja ovat myös olennainen osa terveellistä ruokavaliota. Antioksidantteja saa useista hedelmistä, vihanneksista ja muista käsittelemättömistä ruoista. Jos haluat siis lisätä ruokavalioosi hieman lisää antioksidantteja, kannattaa harkita vihreän teen ostamista.
Kuinka paljon vihreä tee sisältää kofeiinia?
Vihreässä tee sisältää kofeiinia, mutta määrä riippuu teen laadusta sekä merkistä. Vihreä tee sisältää vain noin kolmasosan kofeiinia vastaavaan kahvimäärään verrattuna.
Määrä on kuitenkin huomattava, ja monien ihmisten mukaan vihreän teen juominen nostaa energiatasoja, parantaa keskittymistä ja virkistää. Vaikutukset kuitenkin vaihtelevat yksilökohtaisesti.
Jos olet kofeiiniherkkä, kannattaa rajoittaa vihreän teen juomista jossain määrin, sillä liiallinen kofeiinin nauttiminen voi häiritä unirytmiä.
Voiko vihreä tee vaikuttaa elimistön rautatasapainoon?
Kuten kaikki muutkin teet, myös vihreä tee sisältää tanniineja. Tanniinit voivat häiritä elimistön raudan imeytymistä.
Kannattaakin vältellä teen juomista rautapitoisten aterioiden yhteydessä ja odottaa vähintään tunti aterian jälkeen ennen teenkupposen nauttimista.
Lue myös: 9 syytä juoda teetä päivittäin