Näin varmistat, ettei mustasukkaisuus tuhoa parisuhdettasi

1.6.2020

Jos olet joskus miettinyt, onko mustasukkaisuus normaalia terveessä parisuhteessa, et ole ihan hakoteillä. Kyllä se on. “Jos olet ihminen, olet ollut jossain välissä mustasukkainen,” kertoo Rebecca Hendrix, parisuhdeterapeutti.

Mutta jos aloitat jatkuvasti riitoja kumppanisi ex-kumppaneista, esimerkiksi siitä, jos he tykkäävät hänen Instagram-kuvastaan, kannattaa rauhoittua. ”Mustasukkaisuuden määrä ja tapa käsitellä sitä määrittelee sen, vahingoittaako se parisuhdettasi vai ei,” Hendrix sanoo.

Jotta saat pidättyä mustasukkaisuutesi kurissa, pidä nämä seitsemän asiaa mielessä:

 

1. Tauko

Ennen kuin syöksyt mustasukkaisuuden kierteeseen, ota happea. “Mustasukkaisuus on enimmäkseen raakoja tunteita, jotka saamme havainnoidessamme kumppanimme käytöstä,” Hendrix selittää. Ennen kuin hyökkäät kumppanisi kimppuun, rauhoitu – mene suihkuun, kävelylle tai nukkumaan, jotta ajatuksesi selviävät.

Jos tunteesi eivät kuitenkaan rauhoitu ajattelemisen jälkeenkään, ota asia puheeksi kumppanisi kanssa. ”Terveissä parisuhteissa asiat puhutaan läpi ja jatketaan elämää,” Hendrix sanoo.

 

2. Älä ole hyökkäävä

Sen sijaan, että ottaisit hyökkäävän asenteen, kerro yksinkertaisesti kumppanillesi tunteistasi. ”Jos sinusta tuntuu, että kumppanisi flirttailee jonkun kanssa, kerro hänelle, kuinka hänen käytöksensä vaikuttaa sinuun,” Hendrix selittää.

Myönnä tunteesi rauhallisesti tyylillä sanomalla esimerkiksi ’Kun näin sinun tekevän näin, minusta tuntui tältä ja tältä…’” Jos kumppanisi ei tunne oloaan hyökätyksi, on hänen helpompi ymmärtää sinun tunteesi.

 

3. Aseta raajoja

“Jos kumppanillasi on liiallinen tarve saada muilta ihmisiltä huomiota, aseta hänelle rajoja sen sijaan, että alkaisit mustasukkaiseksi,” Hendrix neuvoo. ”Kerro hänelle, että haluat olla parisuhteessa ihmisen kanssa, joka tuntee itsensä ja tietää, missä pari- ja kaverisuhteen rajat menevät.”

Toisin sanoen, jos rakkaasi käyttäytyy sopimattomalla tavalla, kerro hänelle, kuinka paljon siedät kyseistä käytöstä. Jos rajat ylittyvät, on se kumppanisi vastuulla.

 

Lue myös: 10 varmaa merkkiä siitä, ettet luota kumppaniisi

 

4. Katso peiliin

Usein mustasukkaisuudessa on kyse sinusta, ei siitä työkaverista joka toivotti kumppanillesi hyvää syntymäpäivää Facebookissa – Hendrix sanoo. ”Mitä se kertoo sinusta, jos olet mustasukkainen?” hän kysyy. ”Tarkoittaako se sitä, ettet tunne itseäsi riittävän hyväksi, kauniiksi, fiksuksi tai pitkäksi?”

Joskus mustasukkaisuus on täysin oikeutettua, mutta jos sinusta tuntuu, että kyse voikin olla omasta epävarmuudestasi, ”pyri tarkoituksenmukaisesti korjaamaan tämä piirre itsestäsi,” Hendrix neuvoo. Käy terapiassa tai juttele läheiselle ystävälle, jotta pääset eroon epävarmuudesta.

 

5. Unohda vanhat haavat

“Jos sinua petettiin viime parisuhteessasi ja koet nykyisessäkin suhteessa mustasukkaisuutta, voi olla syytä parantaa vanhat haavat aivan ensimmäisenä,” Hendrix kehottaa.

Sen sijaan, että projisoit ex-kumppanisi viat nykyiseen kumppaniisi, ole rehellinen itsellesi ja rakkaallesi ja mieti, miksi on niin vaikeaa pysyä rauhallisena, kun hän juttelee satunnaisesti ex-kumppanilleen. ”Toivo, että kumppanisi ymmärtää ja auttaa sinua pääsemään mustasukkaisuudestasi yli,” Hendrix kertoo.

 

6. Älä anna pelon voittaa

Useimmiten mustasukkaisuus on yhtä kuin pelko Hendrixin mukaan. Kun huomaat pelon valtaavan ajatuksiasi, ”Muistuta itseäsi kolmesta asiasta kumppanissasi, jotka saavat sinut tuntemaan olosi rakastetuksi,” hän sanoo. ”Valitse rakkauden tunteet pelon tunteiden sijaan.”

 

7. Rakasta itseäsi

Mustasukkaisuus on aina ärsyttävää ja kamalaa molemmille osapuolille. ”Voi olla lyödä itseään mustasukkaisuuden ja avuttomuuden hetkillä. Mutta jos olet liian ankara itsellesi, käännät vain veistä haavoissasi – mikä vaikeuttaa toipumistasi.

Mutta mikä avuksi? Rakasta itseäsi hieman lisää. Kehu itseäsi kolmesti päivässä. Kuulostaa kornilta, mutta siitä on apua.

 

Lue myös: 4 tapaa sabotoida parisuhde itse sitä tajuamatta

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Milan Popovic