Näin unenpuute vaikuttaa aivojesi toimintaan

18.9.2020

Monet työikäiset suomalaiset uskovat pärjäävänsä kuuden tunnin yöunilla. Biologinen totuus kuitenkin on, että useimmille kuuden tunnin yöunet aiheuttavat kroonisen univajeen, joka voi ilmetä varsin yllättävin tavoin. Aivotutkija Andrew Varga kertoo Prevention.com -sivuston haastattelussa miten krooninen univaje voi ilmetä:

1. Teet jatkuvasti vrrheitä

Krooninen univaje haittaa keskittymiskykyä kuin humalatila: Aivojen locus ceruleus -neuronit lakkaavat toimimasta, minkä vuoksi aivojen keskittymiskyvystä vastaavat alueet eivät enää aktivoidu kuten niiden pitäisi.

Univajeista johtuvat kirjoitusvirheet ovat vielä pieni ongelma, mutta esimerkiksi autolla ajaessa univaje voi helposti osoittautua hengenvaaralliseksi.

2. Kaikki ärsyttää koko ajan, prkl!

Univaje saa aivojen amygdala-tunnekeskuksen sekaisin, minkä vuoksi stressitaso ja ärtyneisyys kasvavat. Myös hyvänolonhormoni serotoniinin tuotanto laskee, minkä vuoksi koet olosi jatkuvasti hieman alakuloiseksi.

3. Olet aivan hukassa

Kävelet keittiöön ja jäät tuijottamaan eteesi: “Miksi tulin tänne?”. Jos tällaiset tilanteet ovat tuttuja, saatat kärsiä univajeesta. Uni auttaa aivoja syntetisoimaan opittuja asioita ja tallentamaan niitä oikeisiin paikkoihinsa. Muisti kärsii jatkuvasta kroonisesta univajeesta, minkä vuoksi “blackoutit” voivat yleistyä arjessa.

4. Möläyttelet

Unenpuute ehkäisee aivojen rationaalisesta ajattelusta vastaavaa aluetta toimimasta kuten sen pitäisi. Tästä syystä saatat tulla päästäneeksi suustasi sammakkoja ja salaisuuksia.

5. Syöt pussin sipsejä lounaaksi

Unenpuutteen aiheuttama stressireaktio kehossa aiheuttaa himon syödä kaikenlaista energiapitoista: Rasvaisia sipsejä ja sokerisia suklaaherkkuja. Tämä johtuu stressin lisäksi siitä että univaje nostaa greliini-hormonin määrää kehossa. Greliini aiheuttaa aivoissa jatkuvaa näläntunnetta. Univaje myös hidastaa aineenvaihduntaa, minkä vuoksi ahmitut herkut päätyvät helpommin lantiolle.

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähde: Prevention

Kuva: Unsplash / Stacey Rozells