Näin sienet edistävät terveyttäsi

19.12.2021

Kaikki sienikunnan jäsenet tuottavat siemenenkaltaisia itiöitä, jotka kulkevat ja levittäytyvät tuulen mukana. Itse sieni kypsyy itsekseen kosteissa maaperissä tai puukasvustossa.

Erilaisia sienityyppejä on paljon, ja suurin osa niistä on esimerkiksi kanttarellien ja tattien tavoin syötäviä. Joidenkin sienien syömistä kannattaa kuitenkin välttää vatsavaivojen, oksentamisen tai jopa kuoleman riskin takia.

 

Sienten ravintoarvot

Kaikissa syömiskelpoisissa sienissä on vaihtelevasti proteiinia ja kuitua. Sienissä on myös B-vitamiineja sekä seleeniä, voimakasta antioksidanttia, joka tukee immuunisysteemiä ja suojelee soluja ja kudoksia.

Valkoiset herkkusienet ovat yksi harvoista ei-eläinperäisistä D-vitamiinin lähteistä. Kun herkkusienet kasvaa, ne altistuvat UV-säteilylle joka lisää niiden D-vitamiinipitoisuutta.

Sieniä ja niiden ominaisuuksia tutkitaan jatkuvasti lisää ja sienillä uskotaan olevan myös monia lääketieteellisiä vaikutuksia.

 

Suojaavatko sienet syövältä?

Joillakin sienillä on osoitettu olevan potentiaalisia syöpää ehkäiseviä vaikutuksia.  Sienet suojaavat solujamme DNA-vahingoilta ja ehkäisevät syöpäsolujen kasvamista.

On myös joitakin todisteita, että sienistä on hyötyä Alzheimerin taudin ja muiden samankaltaisten tautien hoidossa.

 

Lue myös: Metsäsieniohratto ja kinuski-creme fraiche

 

Tekevätkö sienet hyvää sydämelle?

Sienten on osoitettu omaavan tiettyjä terapeuttisia ominaisuuksia, joiden avulla ihminen voi alentaa kolesteroliaan. Sienissä on myös phytoravinteita, jotka estävät solujen kiinnittymisen verisuonien seinämiin ja näin plakin muodostumisen. Tämä vuorostaan suojaa sydäntä pitämällä verenpaineen ja verenkierron tasaisena.

 

Miten sieniä kannattaa kokata?

Sieniä voi ja joskus kannattaakin syödä raakana ruoansulatusjärjestelmän hyvinvoinnin takia. Jotkut ruoanlaittomenetelmät, kuten grillaaminen tai mikrossa kypsentäminen, kuitenkin voivat voimistaa sienten ravitsemuksellisia etuja

Erään tuoreen tutkimukseen tietyt sienityypit (lähinnä herkkusienet, siitakkeet ja osterivinokkaat) säilyttävät vitamiininsa ja ravinteensa paremmin lyhytkestoisissa kypsentämisprosesseissa.

Sienten mikrottaminen tai grillaaminen lisää sienten antioksidanttipitoisuuksia huomattavasti verrattuna keittämiseen tai paistamiseen.

 

Kuinka sieniä tulisi säilyttää?

Sienet menevät melko nopeasti huonoksi. Jos ostat sieniä valmiiksi pakattuna, säilytä niitä mieluiten omasa paketissaan jääkaapissa. Jos ostat irtonaisia sieniä, säilytä niitä paperipussissa tai kannettomassa rasiassa muovipussin sisällä jääkaapissa.

Sienien D-vitamiinipitoisuutta voi lisätä myös kotikonstein. Aseta sienet 1-2 tunniksi ikkunalaudalle jalat ylöspäin. Sienten hattujen alaosa on alttein ottamaan auringonvaloa vastaan.

 

Varoituksen sana sienten poiminnasta

Sienestäminen on nykyään suosittua. Mutta koska kaikki sienet eivät ole terveellisiä tai turvallisia, on syytä olla varma poimimiensa sienien laadusta ja terveellisyydestä.

Pidä mukanasi sienikirjaa; sienten tunnistaminen on useimmiten melko helppoa. Poimitut sienet kannattaa myös aina kypsentää, sillä vain harva sieni on syömäkelpoinen myös raakana. Jos olet vähänkin epäileväinen jonkun sienen kohdalla, jätä se syömättä.

 

Lue myös: Top 7 elintarviketta, jotka lisäävät serotoniinia

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Bbcgoodfood.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Nico Benedickt