6 ruokaa, jotka lievittävät ummetusta

6.7.2018

Ummetus voi olla todella väsyttäväkin kokemus. Se tunne, kun on hirveä vessahätä mutta samaan aikaan tunnet olosi täysin avuttomaksi… Nyt ei paneuduta syihin, vaan keskitytään keinoihin joilla tätä tuskaista olotilaa pystyy lievittämään. Monesti nimittäin riittää, että valitset oikean ruoan ja juoman. Tässä muutama aines, jotka tarvittaessa löytyy omasta keittiöstä tai ainakin lähikaupasta.

1. Kokojyvä ja kaura

Nämä sisältävät runsaasti kuituja, jotka ovat tärkeitä ruoansulatuksen kannalta.

“On olemassa kahdenlaisia kuituja – liukenevia ja liukenemattomia – ja kummatkin auttavat taistelemaan ummetusta vastaan.” sanoo gastroenterologi Nitin Kumar.

Kun kehosi ei pysty sulattamaan tiettyjä kuituja, niin ne pistävät ulosteen liikkumaan ja tukevat suoliston säännöllistä toimintaa. Sana “kokojyvä” kannattaa pistää merkille. Jos tuotteessa ei tätä lue, niin se ei välttämättä paljoa sitä sisälläkään.

“Uloste kulkee suoliston läpi normaalisti kolmessa päivässä. “

Liukenevat kuidut taas muuttuvat ikäänkuin geeliksi, kun se sekoittuu veteen. Tämä auttaa tekemään ulosteesta pehmeämpää, joka taas auttaa sen liikkumista suolistossa. Kaura on loistava liukenevaa kuitua sisältävä ruoka, josta löytyy myös liukenemattomia kuituja.

2. Vesi

Jos rupeat nauttimaan lisää kuituja mutta et lisää veden juontia, niin ongelma voi pahentua. Uloste ei pysty muodostumaan ja liikkumaan yhtä tehokkaasti jos sillä ei ole vettä apuna. Jos uloste ei sisällä tarpeeksi nestettä, niin suolistosi voi alkaa imemään vettä ulosteesta, jolloin koko hommasta tulee kirjaimellisesti kovempi. Tämän lisäksi nestehukka voi aiheuttaa ummetusta, joten liian vähällä nesteellä eläminen voi aloittaa ikävän kierteen.

3. Vihreät pavut

Vihreät pavut sisältävät liukenemattomia kuituja mutta ne poikkeavat muista palkokasveista tärkeällä tavalla. Monet pavut sisältävät kumpiakin kuituja ja niillä on turvottava vaikutus. Tämä johtuu siitä, että sisältävät vaikeasti sulavia sokereita (oligosakkaridi).

“Mahassasi olevat bakteerit yrittävät hajoittaa näitä sokereita ja tästä aiheutuu turvonnut ja “kaasuinen” olo.” kertoo Nutrition Starring Youn omistaja Laures Harris-Pincus.

Vihreät pavut siis sisältävät vähemmän näitä sokereita, joten voi olla, että nämä pavut sopivat sinullekin.

4. Tuoreet tai pakastetut hedelmät ja kasvikset

Kunhan niissä on kuoret jäljellä, niin kasvikset ja hedelmät voivat tarjota paljon kuituja. Tämän vuoksi smoothietkin ovat yleisesti ottaen terveellisempi valinta, kuin mehut.

“Kun kärsit ummetuksesta, niin muista syödä paljon hedelmiä ja kasviksia,” sanoo Harris-Pincus.

Ja niiden runsas nauttiminen säännöllisesti myös ehkäisee ummetusta tehokkaasti.

5. Kuivatut luumut

Kuivatut luumut taitavat tulla monille mieleen ensimmäisenä, kun puhutaan ruoista, jotka auttavat ummetukseen. Tälle on hyvä syy. Luumut sisältävät nimittäin paljon sokerialkoholia nimeltä sorbitoli. Vaikka asiantuntijat yleensä suosittelevatkin syömään tuoreita tai pakastettuja hedelmiä, kuivattujen sokeripitoisuuden takia, niin ummetuksesta kärsiville tämä on hyvä asia. Muiden sokerialkoholien kanssa, sorbitolilla voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Se voi myös aiheuttaa turvotusta, joten jos se tuntuu epämiellyttävältä, niin kannattaa kokeilla jotain muuta konstia.

6. Kahvi

Fakta: Kahvi saa jotkut juoksemaan suoraan vessaan.

“Kofeiini stimuloi suolistoa liikkumaan,” sanoo Kumar.

Mikä voisikaan olla parempaa tässä tukalassa tilanteessa. Se voi myös vaikuttaa sappirakon toimintaan, joka voi entisestään nopeuttaa prosessia. Lämmin kuppi kahvia aamuisin voikin olla juuri se, mitä kehosi tarvitsee, että homma lähtee liikkeelle eikä vessassakaan tarvitse turhaan rampata.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Freddie Collins