Mansikka – tämä monipuolinen herkku on terveellisempi kuin luulitkaan

22.7.2021

Mansikka, Fragaria, on yksi suosituimmista marjoista maailmassa. On olemassa yli 10 eri kokoista, makuista ja hajuista mansikkalajia, joista kaikki kuitenkin omaavat lajille tyypillisen sydämen muotoisen rakenteen, punaisen lihan ja siemenillä päällystetyn pinnan sekä lehtikruunun. Siementen ulkopuolisuuden takia mansikoita ei lasketa hedelmiin.

Mansikoita on nautittu jo Rooman keisarikunnan aikoina. Mansikoita on aina kasvanut ympäri maailmaa, minkä myötä myös erilaisia risteytyksiä on onnistuttu kehittämään. Vuonna 1714 eräs ranskalainen insinööri havaitsi Chilessä ja Perussa kasvavien mansikoiden olevan paljon eurooppalaisia sukulaisiaan isompia. Hän päätti risteyttää mansikoita keskenään ja lopputuloksena syntyi suuri ja mehukas hybridi, joita vielä tänä päivänäkin nautitaan laajalti Euroopan alueella.

 

Mansikka on täynnä ravinteita

Mansikoissa on runsaasti C- ja K-vitamiineja sekä kuituja, foolihappoa, mangaania ja kaliumia. Mansikoissa on myös paljon fytoravinteita ja flavonoideja, joista mansikat saavat myös kirkkaan värinsä. Mansikoita on läpi historian käytetty erilaisissa lääketieteellisissä tarkoituksissa, esimerkiksi ruoansulatuksen parantamisessa, hampaiden valkaisussa ja haavojen parantamisessa.

Mansikoiden kuitu ja fruktoosi tasapainottavat verensokeriarvoja hidastamalla ruoansulatusta. Kuitu antaa syöjälleen myös kylläisen olon, mikä voi auttaa painonpudotuksessa. Mansikan lehtiä voi syödä raakana, kypsennettynä tai niistä voi tehdä teetä.

Hedelmät, vihannekset ja marjat ovat olennainen osa terveellistä ruokavaliota, ja mansikat eivät tee tässä poikkeusta. Mansikoiden värikkäät pigmentit tekevät hyvää monella tapaa – nämä antosyaanit muun muassa ehkäisevät tulehduksia ja sydäntauteja.

Annos, eli noin 100 grammaa mansikkaa, sisältää 30 kaloria, 0,5 grammaa rasvaa, 6,1 grammaa hiilihydraatteja ja 3,8 grammaa kuitua. Ravinteiden suhde on siis todellakin kohdallaan.

 

Mansikoiden ostaminen ja säilytys

Ostaessasi mansikoita valitse kiinteitä, pulskia ja puhtaita yksilöitä. Etsi kirkkaita ja syvänpunaisia mansikoita, joiden lehtihattu on tallella. Mansikat eivät kypsy poimimisen jälkeen, joten välttele vihreitä tai muuten raakoja yksilöitä. Pese mansikat ja käsittele niitä varovaisesti. Säilytä mansikat viileässä ja ota ne huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

 

Muista nämä!

Mansikka on yleinen allergeeni. Jos satut olemaan allerginen koivun siitepölylle, olet mahdollisesti kehittänyt allergian myös mansikoille. Yleisimmät oireen esiintyvät suussa ja kurkussa – näitä ovat mm. kutina ja ärtyneisyys, vetistävät silmät tai vuotava nenä.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: BBC Good Food
Lähde: Pixabay