Kuinka paljon kaloreita suosikkikahvisi sisältävät?

18.2.2022

Useimmat meistä luottavat kahvin piristävään vaikutukseen päivittäin – oli kyseessä aamuherätys, päivän aikana vaadittava lisätankkaus tai vain pikainen herkuttelutuokio perheen tai ystävien seurassa. Mutta kuten kaikessa kuluttamassamme, myös kahvissa on kaloreita. Jos siis haluat olla tietoinen siitä, kuinka paljon nestemäisiä kaloreita kulutat päivittäisten kahvikupillisten myötä, sinun on pohdittava, mistä kahvisi koostuu ja miten se on valmistettu.

 

Kaloriton vaihtoehto – juo kahvisi mustana

Ensinnäkin on syytä muistaa, että kahvia juotaessa sellaisenaan, eli tutummin mustana tai espressona, kahvi on lähes kaloritonta. Kahvin onkin itse asiassa havaittu vaikuttavan aineenvaihduntaamme ja se auttaa täten polttamaan enemmän kaloreita. Viimeaikaisen Harvard T.H. Chan Kansanterveyskoulun tutkijoiden suorittaman tutkimuksen mukaan neljä kupillista kahvia päivittäin juovien on havaittu laskevan kehonsa rasvakoostumusta jopa noin neljän prosentin verran. On kuitenkin tärkeää huomata, että nautitun kahvin tulisi olla sokeritonta, makeutusaineetonta, maidotonta, kermatonta ja vapaa kaikista muista vastaavista lisukkeista, jotka nostavat juoman kaloripitoisuutta.

 

Sokeroitu kahvi – miten piilokaloreita kerääntyy

Osa kahvinkuluttajista tykkää juoda kahvinsa makeutettuna. Kahvin makeuttamiseksi on monia vaihtoehtoja, perinteisen valkoisen sokerin käytöstä ruskeaan sokeriin, agavesiirappiin, keinosiirappeihin tai vaikka luonnonhunajaan. Kaikki nämä makeutusaineet kasvattavat juomasi kaloripitoisuutta. Yleisimmin käytetty vaihtoehto on valkoinen sokeri, jota käytettäessä yhden teelusikallisen verran lisätään juomaan 16 kaloria. Usein yksi lusikallinen ei kuitenkaan riitä, jolloin jokainen lisätty lusikallinen lisää vielä ylimääräiset 16 kaloria. Luettuasi edellisessä kappaleessa mainitun tutkimuksen, saatat harkita lisätä kahvinkulutustasi neljään kupilliseen päivässä kaventaaksesi vyötärölinjaasi, mutta jos juot kahvisi sokerilla makeutettuna, päivittäinen neljän kupin kulutus lisää kokonaiskalorimäärään jopa 64, 128 tai 192 kaloria riippuen siitä, kuinka monta sokerilusikallista sinulla on tapana käyttää kupillista kohden! Tämä ei vaikutakaan enää niin hyvältä idealta, jos tavoitteena on kokonaisuudessaan vähentää kalorinkulutusta, vai mitä?

Muiden suosittujen makeutusaineiden kaloripitoisuuksia:

  • Agavesiirappi – 21 kaloria per teelusikka
  • Hunaja – 21 kaloria per teelusikka
  • Keinosiirapit – 20 kaloria per annos

 

Kahvi maidolla – rasva kasvattaa kaloripitoisuutta

Jos olet tottunut juomaan kahvisi maidolla, ota huomioon, että myös tämä nostaa kaloripitoisuutta. Yleissääntönä voidaan pitää seuraavaa: Vähemmän rasvaa – vähemmän kaloreita. Tämän vuoksi kasvipohjaiset maidonkorvikkeet (makeuttamattomat) ovat useimmiten vähäkalorisempia, koska niiden rasvapitoisuus on yleensä lähes nolla prosenttia.

  • Rasvaton maito – 10 kaloria per 30 ml
  • Kevytmaito – 15 kaloria per 30 ml
  • Täysmaito – 19 kaloria per 30 ml
  • Kasvipohjaiset maidot – alkaen makeuttamattoman mantelimaidon 4 kalorista kaurajuoman 18 kaloriin per 30 ml

Useimmat voivat turvallisin mielin lisätä kuppiinsa tilkan rasvatonta maitoa ilman suurempaa harmia, mutta viimeaikaiset trendit kahvinkuluttajien keskuudessa osoittavat, että monet ovat alkaneet suosimaan kahviketjujen pikakahveja, joiden tarjonnasta löytyvän cappuccinon annostilavuus on keskimäärin 350 ml. Noin 30 ml espressoannoksen jälkeen jää kuppiin vielä paljon tilaa maidolle, jolloin maidon rasvapitoisuudesta riippuen voit saada helposti yli 100 kaloria kuppia kohden ja jopa 400 kaloria päivää kohden. Eikä tässä oteta huomioon sitä, jos lisäät kahviin vielä kermavaahtoa, suklaata, kinuskia tai muita lisukkeita. Näiden kaloripitoisuus on valtava ja lisäävät merkittävästi päivittäin kertyvää energiamäärää, mikä voi aiheuttaa ei-toivottua painonnousua.

 

Kahvin maku – miten lisukkeet piilottavat kahvin todellisen maun

Makuasioistahan ei tulisi kiistellä. Se, miten maut koetaan, vaihtelee jokaisen yksilön välillä, mutta makuaisti voi ajan myötä kehittyä ja muuttua. Todennäköisesti se, mikä maistuu nyt maukkaalle ja herkulliselle, on juurtunut tällaiseksi, koska olet lukemattomien toistojen seurauksena tottunut näihin. Nämä maut ovat tuttuja ja sinulle on kehittynyt riippuvuus näitä makuja kohtaan. Kahviasiantuntijat korostavat, että kahvi on monien makujen ja aromien synnyttämä lopputuote. Aivan kuten viineille, myös kahville on luotu SCA:n (Specialty Coffee Association) toimesta makutyypit, jossa listataan kahvin tarjoamia kymmeniä erilaisia makuprofiileja ja aromeja. Tämän vuoksi lisätessäsi kahviisi makeutusaineita tai muita lisukkeita, jotka vaikuttavat kahvisi makuun, voit jäädä paitsi unohtumattomasta makuelämyksestä ja ymmärryksestä kahvin todellisiin makuprofiileihin, joilla olisi muuten ollut niin paljon tarjottavaa!

Jos siis haluat juoda kahvia, mutta samalla olla murehtimatta kaloreista, sekä kokea kahvin todelliset maut, paras vaihtoehto on perinteinen musta kahvi ilman sokeria tai muita lisukkeita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jos pidät kahvistasi maidon tai sokerin kera, sinun tulisi täysin välttää sitä. Voit rauhallisin mielin lisätä kahviisi tilkan maitoa tai kohtuullisen määrän suosimaasi makeutusainetta, mutta ole samalla tietoinen siitä, miten tämä vaikuttaa kaloripitoisuuteen. Voi olla paras valmistaa kahvi kotona, jotta tiedät tarkalleen ja pystyt täysin hallitsemaan, kuinka paljon ja mitä kehoosi siirtyy seuraavan kupillisen myötä.

 

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia