Haluatko vähentää sokerin kulutusta? – Kokeile steviaa!

7.7.2018

Harva se päivä luemme juttuja, miten joku on vähentänyt sokerin syömistä, pudottanut onnistuneesti painoa ja tuntenut olonsa loistavaksi tämän jälkeen. Mutta, kun herkkuhammasta kolottaa, niin tämä kaikki on tosiaankin helpommin sanottu, kuin tehty. Toimittaja, Anna Magee jakaa hänen lempivaihtoehtonsa sokerille.

“Ruokavalioni sisältää vähäsokerisia ruokia mutta minulla on muutama riskialue mitä tulee makeisiin herkkuihin. Esimerkiksi aamuihin kuuluvaan smoothieeseen tai hedelmäsorbettiin tykkään laittaa hiukan makeutusainetta, että tuntisin nauttivani kunnon herkkua.”

Magee ei ole kemiallisesti tuotettujen keinotekoisten makeutusaineiden ystävä, jonka takia hän käyttääkin niiden sijasta steviaa, makeutusainetta, joka tehdään kasvista.

“Kun käytän steviaa makeuttamaan smoothieta tai sorbettia, niin pieni määrä steviaa riittää pitkälle, koska se on noin 200-300 kertaa makeampaa kuin sokeri. Leivontaan stevia sopii mainiosti ja se on turvallinen valinta verensokerinkin kannalta, koska se ei aiheuta piikkiä tasossa.”

Stevia valmistetaan Etelä-Amerikkalaisesta kasvista, joka kantaa samaa nimeä. Sitä on käytetty Etelä-Amerikassa satojen vuosien ajan ja 40 vuotta Japanissa. Stevia ei imeydy ruoansulatuskanavan kautta, eikä se sisällä laisinkaan kaloreita, mikä tekeekin siitä täydellisen vaihtoehdon sokerille, varsinkin jos tavoitteena on painonpudottaminen, koska se ei nosta verensokeria.

Näin steviaa valmistetaan:

“Minulle oli tärkeää tietää miten steviaa kasvatetaan ja valmistetaan, koska en pidä mistään keinotekoisista aineksista ja haluan yleensäkin tietää mistä ruoka on peräisin.”

Luonnonvaraisena Steviaa kasvaa Argentiinassa, Brasiliassa ja Paraguayssä. Olosuhteet siellä ovat kasvulle optimaaliset: hiekkamaata, keskilämpötila on n. 25 °C, korkeus 500–1500 metriä. Nykyisin steviaa viljellään muuallakin, kuten Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Sen viljeleminen vaatii käsityötä ja jatkuva huomiota. Oleellista kasvun kannalta on aurinko ja sade. Sadonkorjuu on 3-4 kertaa vuodessa. Silloin stevian varret leikataan noin viisisenttisiksi. Leikatut varret puhdistetaan ja kuivataan joko auringossa tai kuumailmapuhaltimella, jonka jälkeen niistä uutetaan reb A:ta, joka sitten puhdistetaan.

  • Stevian elämä alkaa kasvihuoneesta juuripistokkaana.
  • Aikaisin keväällä 7-10 cm pituiset taimet siirretään ulos kasvimaalle.
  • Pienten valkoisten kukkien ilmaantuminen on merkki sadonkorjuun lähestymisestä, jonka jälkeen lehdet kuivataan.
  • Lehdet liuotetaan veteen samaan tapaan kuin tee.
  • Tämän jälkeen makea uute puhdistetaan, että parhaat maut lehdistä saadaan tiivistettyä.
  • Viimeisenä lehtiuutteeseen sekoitetaan Erytritolia ja luontaisia makuja.

Katso lisää uutisia aiheesta ruoka & juoma!

Lähde: healthista.com
Kuva: pixabay.com