Kavereiden kanssa juominen voi ehkäistä Alzheimerin tautia

8.7.2017

Kohtuullinen alkoholin nauttiminen voi vähentää Alzheimerin taudin riskiä, ja tutkijoiden mukaan se voi johtua sosiaalisen kanssakäymisen lisääntymisestä.

Yksi tai kaksi kaljaa kuppilassa kaverien kanssa voi ehkäistä Alzheimerin tautia, kertoo uusi tutkimus.

Tutkijat havaitsivat, että juomalla lasillisen viiniä päivässä voi laskea todennäköisyyttään kuolla dementiaan 77 prosentilla

Tutkijat kuitenkin uskovat, että vaikutus ei tule suoranaisesti alkoholista, vaan siitä, että alkoholia nauttivilla ihmisillä on usein laajempi sosiaalinen verkosto, minkä tiedetään parantavan elämänlaatua.

 

Yhteys kohtuullisen juomisen ja Alzheimer-kuolemien välillä

“Tutkimuksen tulokset osoittavat potentiaalisen ja positiivisen yhteyden kohtuullisen alkoholin käytön ja Alzheimer-kuolemien välillä,” kertoo tutkija Frans Waldorff Odensen yliopistosta,

“Emme voi kuitenkaan pelkästään tämän tutkimuksen perusteella ohjeistaa tai rohkaista ihmisiä kasvattamaan alkoholin kulutustaan.”

Kohtuullisen juomisen on jo aiemmin tiedetty vähentävän kuolettavien sydänsairauksien ja halvauksien riskiä.

Mutta alkoholin tiedetään myös tappavan aivosoluja, ja kun otetaan huomioon, että dementia on aivosairaus, tutkijat olettivat, että juominen voi vain pahentaa tilannetta.

Lue myös: Tutkimus: Viini on hyväksi sydämelle ja verisuonille vain tässä tapauksessa

 

Lasillinen viiniä vähentää dementiakuoleman riskiä

Tietääkseen alkoholin vaikutuksista paremmin, tutkijat seurasivat 321 Alzheimerin taudista kärsivää ihmistä 12 kuukautta ja valvoivat heidän alkoholinkäyttöään.

Noin joka kymmenes ei juonut ollenkaan alkoholia ja noin yksi kahdestakymmenestä joi yli 3 annosta päivässä. Noin 17 prosenttia joi 2-3 yksikköä, eli käytännössä yhden ison lasin viiniä.

Niiden välillä, jotka joivat vähiten ja jotka eniten, ei havaittu merkittävää eroa kuolintilastoissa. Mutta niillä, jotka joivat vähintään lasillisen viiniä vastaavan määrän alkoholia, riski kuolla laski 77 prosentilla.

Lue myös: Tutkimus: Viinilasillinen auttaa hidastamaan ikääntymistä

 

Sosiaalinen kanssakäyminen tärkeässä osassa

Alzheimer-hoitajat sanovat, ettei tutkimuksen myötä tulisi antaa ihmisille lupaa juoda enemmän, mutta he myönsivät kasvaneen sosiaalisen verkon merkityksen. Nykyiset suositukset sanovat, ettei naisten tulisi juoda 2-3 annosta ja miesten 3-4 annosta enempää päivässä.

Alzheimer-yhdistyksen johtohenkilö, Doug Brown kertoo: “Juominen on usein sosiaalinen aktiviteetti ja tekijöiden, kuten sosiaalinen kanssakäyminen, tiedetään parantavan dementiasta kärsivien tulevaisuuden näkymiä.”

“Alkoholin käsittely mahdollisuutena uhan sijaan on uusi näkökulma ja tämä voikin olla mielenkiintoinen tutkimuksen aihe, jolla saisimme selville lisää sosiaalisia ja lääketieteellisiä vaikutuksia, jotka auttaisivat dementiapotilaita elämään pidempään.

Tohtori Laura Phipps lisää: “Jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että vähäisellä alkoholinkäytöllä voisi olla aivoja suojaava vaikutus, mutta asia kaipaa vielä lisää tutkimusta, jotta voisimme selvittää tietyn turvallisen määrän, jota dementikot voisivat alkoholia nauttia.”

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Telegraph.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / Unsplash