Yksin istuminen ravintoloissa tai elokuvateattereissa ei ole läheskään niin masentavaa kuin saatat kuvitella. Itse asiassa, tutkimusten mukaan saattaisit oikeasti pitää siitä
Matalat odotukset – suurempi nautinto
Washington Post uutisoi, että tutkijat kysyivät ensin tutkittavilta, haluaisivatko he tehdä tiettyjä asioita yksin vai yhdessä muiden kanssa. Seuraavaksi he laittoivat tutkittavat vierailemaan taidegalleriassa yksin ja yhdessä ja seurasivat heidän reaktioitaan.
Tutkimuksessa havaittiin, etteivät ihmisillä ollut kummoisiakaan odotuksia yksin tehdyistä vierailuista, mutta lopulta he nauttivatkin taiteesta ihan yhtä paljon kuin porukassa olleet tutkittavat.
Lue myös: 16 miestyyppiä, jotka tapaat baarissa
Mitä muut ajattelevat?
Mistä siis johtuu, että suurin osa meistä ei halua viettää iltaansa yksin? ”Emme halua pitää yksin hauskaa, sillä pelkäämme sitä, mitä muut ajattelevat,” kertoo tutkija Rebecca Ratner. ”Pysyttelemme mieluummin kotona, sillä uskottelemme itsellemme, että muut saattaisivat pitää meitä luusereina.
Lue myös: 16 syytä, jotka eivät pidä paikkansa, miksi olet sinkku
Mikä on valokeilaefekti?
Taipumus yksinäisyyteen korostuu aikakaudellamme; menemme myöhäisellä iällä naimisiin, teemme enemmän töitä ja meillä on vähemmän vapaa-aikaa. Ratnerin mukaan tämä johtaa yksinäisiin iltoihin kotona, vaikka ihmiset voisivat nauttia elämästään kaupungilla ja samalla tukea paikallista yritystoimintaa.
Vaivaantuneella tunteella, jonka usein koemme usein kulkiessamme yksin ulkona, on myös nimensä psykologiassa: ”valokeilaefekti”. Eräässä vuonna 2000 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä on taipumus muokata toimiaan niin, etteivät ihmiset huomioisi heitä, vaikka oikeasti harvat huomaavat muutenkaan.
Lue myös: Sinkkuelämäkö surullista? Toiset ovat onnensa kukkuloilla – lue syyt
Ajattelutavan muutos
Kuinka yksinäisestä ulkoilusta tehtäisiin sitten hyväksyttävää? “Meidän täytyy muuttaa normeja hieman”, hahmottaa Ratner. ”Ihmisten tulisi ajatella, että on siistiä pitää hauskaa yksin.” Mutta hän myöntää. Että se on helpommin sanottu kuin tehty. ”Herranjumala, se on minullekin todella vaikeaa,” hän nauraa. ”Uskomattoman vaikeaa.”