Älä juo kofeiinia illalla – sisäinen kellosi käynnistyy uudelleen

19.9.2023

Kaikki tietävät, että kofeiini piristää. Tuore tutkimus osoittaa, että maailman suosituin päihde voi myös häiritä elimistösi sisäistä ajantajua.

“Elimistön sisäinen kello on paljon muutakin kuin nukkumista ja heräämistä,” kertoo Kenneth Wright, unitutkija. ”Sisäinen kello on läsnä soluissa ympäri kehoa. Se on rasvasoluissasi, lihassoluissasi, maksassasi ja esimerkiksi aivoissasi.” Epäsäännöllisyydet sisäisessä kellossa on yhdistetty kaikkeen ylipainoisuudesta syöpään.

 

Lue myös: 6 Fyysistä oiretta, jotka osoittavat sinun juovan liikaa kahvia

Kofeiini voi muokata solujen sisäistä ajantajua

Tutkijat ovat havainneet, että kofeiini voi muokata solujen sisäistä ajantajua tutkimuksissaan viherlevän ja imukalojen kanssa.

“Olimme yllättyneitä, ettei kukaan ollut vielä tutkinut asiaa aikaisemmin,” Wright sanoo.

Hän rekrytoi kollegoineen vapaaehtoisia osallistumaan 49 päivän unitutkimukseen, jossa kerättiin säännöllisesti sylkeä melatoniiniarvojen mittaamista varten.

Tutkimuksessa huomattiin, että juomalla tuplaespressoa vastaavan kofeiinimäärän 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa voi viivästyttää melatoniinin eli unihormonin eritystä 40 minuuttia.

“Havaitsimme, että kofeiini todellakin siirtää sisäistä kelloa eteenpäin,” Wright sanoo.

”Ihmisten tulisi miettiä tarkemmin kofeiinin kulutustaan”

Wright kertoo, että “nyt voimme havaita uuden tavan siinä, kuinka kofeiini muokkaa ihmisen fysiologiaa.”

“Tämänkaltainen vuorokausirytmin muutos voi vaikeuttaa paljonkin ihmisten heräämistä seuraavana päivänä”, kertoo John O’Neill, toinen tutkija.

“Voidaan olettaa, että kofeiinin nauttiminen noin viisi tai kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa ei ole haitallista, mutta asiaa tulisi tutkia vielä tarkemmin,” O’Neill sanoo.

Hänen mukaansa ihmisten tulisi miettiä tarkemmin kofeiinin kulutustaan. “Elämäntyyli, jossa univaje on jatkuvasti läsnä ja jossa sisäinen kello on jatkuvasti epävireessä, ei tee todellakaan hyvää.”

 

Lue myös: Onko kahvi oikeasti terveellistä? Lue, mitä vuosien varrella asiasta on ajateltu

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Npr.org
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Kira auf der Heide