9 Ruokaa, joita ei kannata syödä kipeänä

3.7.2017

Vatsavaivojen iskiessä syöminen ei välttämättä ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleesi. Riittävästä ravinnonsaannista on kuitenkin pidettävä huolta. Sillä on väliä mitä syö; jotkut ruoat ja juomat voivat vain pahentaa oloasi.

Tässä on 9 ruokaa ja juomaa, jotka vain hidastavat paranemista.

 

Kahvi

Koska kannattaa vältellä? Sairastaessasi mitä tahansa sairautta. Välttele erityisesti vatsavaivojen iskiessä.

Miksi kannattaa vältellä? Kahvin sisältämä kofeiini on diureetti, joka voi kuivattaa elimistöäsi ja kiihdyttää virtsantuotantoa.

Elimistön kuivuminen on ongelmallista, jos taistelet virusta tai muuta tartuntaa vastaan, sillä riittävä nesteytys on oleellista taistelun onnistumisessa, kertoo Kristine Arthur, lääketieteen tohtori.

Erityisesti ripulin kohdalla kofeiini on ongelmallista, sillä molemmat kuivattavat kehoasi ja elimistösi kärsii.

Arthurin mukaan kofeiini voi myös voimistuttaa ripulia, sillä se aktivoi ruoansulatusjärjestelmän lihaksia.

Lue myös: 5 terveyssyytä olla lopettamatta kahvinjuontia

 

Appelsiinimehu

Koska kannattaa vältellä? Kun kärsit yskästä tai kurkkukivusta.

Miksi kannattaa vältellä? Appelsiinimehun kirpakka happoisuus on usein virkistävää. Se voi kuitenkin vaurioittaa kurkkuasi, jos kärsit yskästä tai nuhasta.

“Mehu sisältää sitrushappoa, joka ärsyttää jo valmiiksi tulehtunutta kurkkuasi,” kertoo Taz Bhatia, lääketieteen tohtosi ja What Doctors Eat-kirjan kirjoittaja.

Mehu satuttaa kurkkuasi entisestään ja hidastaa paranemista.

 

Makeiset

Koska kannattaa vältellä? Kaikkien sairauksien kohdalla. Välttele erityisesti, jos kärsit vatsavaivoista.

Miksi kannattaa vältellä? Hienosokerin syöminen voi hetkellisesti lamauttaa valkosolujesi kyvyn taistella bakteereita vastaan, Arthur muistuttaa.

Immuunisysteemisi heikkenee muutamaksi tunniksi syötyäsi keksejä, karkkia tai sokeripitoisia muroja. Tuloksena elimistösi ei kykene taistelemaan kunnolla sairauden aiheuttavia basilleja vastaan.

Lue myös: Suklaa + 2 muuta rasvaista ruokaa lisäävät älykkyyttä

 

Limonadi

Koska kannattaa vältellä? Kaikkien sairauksien kohdalla. Välttele erityisesti, jos kärsit vatsavaivoista.

Miksi kannattaa vältellä? Limut ovat kahvin tapaan elimistöä kuivattavia. Arthurin mukaan niiden suuri sokeripitoisuus vain lamauttaa immuunisysteemin ja sekoittaa ruoansulatusjärjestelmäsi.

Jos vesi ei houkuttele, kokeile vähäsokerisia ja nesteyttäviä elektrolyyttejä sisältäviä juomia. Esimerkiksi urheilujuomat tai kookosmaito ajaa asian, Arthur kertoo.

Sokerittomia limuja kannattaa myös vältellä. “Monet makeutusaineet koostuvat suurista molekyyleistä, jotka hajoavat huonosti ruoansulatuksessa,” Arthur muistuttaa. Huono hajoaminen voi aiheuttaa pöhöttymistä, kramppeja tai jopa ripulia.

Toisin sanoen, limu vain pahentaa vatsavaivojasi.

 

Rapeat välipalat

Koska kannattaa vältellä? Kun kärsit yskästä tai kurkkukivusta.

Miksi kannattaa vältellä? Tohtori Bhatian mukaan sipsien, myslin tai vaikkapa paahtoleivän hankaava koostumus tuntuu hiekkapaperilta kipeässä kurkussa.

Rapeat välipalat eivät vain tuota kipua; ne myös hidastavat kurkkusi paranemista ja pidentävät kärsimystäsi.

 

Alkoholi

Koska kannattaa vältellä? Kaikkien sairauksien kohdalla. Välttele erityisesti, jos kärsit vatsavaivoista.

Miksi kannattaa vältellä? Alkoholi on kahvin tapaan diureetti, joka voi pahentaa sairauteen liittyvää elimistön kuivumista, Arthur muistuttaa.

Kipeänä nesteytyksesi on jo todennäköisesti valmiiksi alhaisella tasolla, minkä takia veresi alkoholipitoisuus nousee nopeammin. Samasta syystä tunnet humalan nousevan nopeammin kipeänä.

Alkoholi voi myös Arthurin mukaan kiihdyttää ruoansulatusta, mikä voi aiheuttaa ripulia.

 

Maito

Koska kannattaa vältellä? Kun olosi on tukkoinen.

Miksi kannattaa vältellä? Olet ehkä jo kuullutkin, että kipeänä kannattaa vältellä maitotuotteita, sillä ne tuottavat vain lisää limaa hengityselimiisi.

Se ei ole kuitenkaan täysin totta. Arthur kertoo, että “ei ole tieteellisiä todisteita siitä, että maitotuotteiden vähentäminen vähentäisi limaa.”

Hän kuitenkin sanoo, että jotkut kokevat liman kertyvän ja paksuuntuvan maitotuotteiden nauttimisen jälkeen. Jos kärsit samoista ongelmista, vähennä maitotuotteita, kunnes voit paremmin.

 

Paistetut ja rasvaiset ruoat

Koska kannattaa vältellä? Kun kärsit vatsavaivoista.

Miksi kannattaa vältellä? “Rasvaiset ruoat viipyvät pitkään ruoansulatuskanavissa, mikä voi pahentaa pahoinvointia,” Bhatia kertoo.

Ne voivat myös aiheuttaa lihaskouristuksia ruoansulatusjärjestelmässäsi, mikä pahentaa ripulia. Skippaa siis hampurilaisateriat, kunnes voit paremmin.

 

Mausteiset ruoat

Koska kannattaa vältellä? Kärsiessäsi nuhasta.

Miksi kannattaa vältellä? Chilipippurit ja tuliset kastikkeet saavat tulisuutensa kapsaisiinista, seoksesta, joka voi ärsyttää nenäkäytäviäsi ja näin saada nenäsi vuotamaan.

Jos nenäsi vuotaa jo valmiiksi, tuliset ruoat vain pahentavat tilannetta. Toisaalta, jos nenäsi on tukossa, voi mausteiset ruoat avata tukokset tehokkaasti.

Lue myös: 5 tulisten ja vahvasti maustettujen ruokien terveyshyötyä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Pixabay.com / gfhjkm123