7 Tomaattien positiivista terveysvaikutusta

18.4.2021

Perinteinen tomaatti on paljon enemmän kuin sen yksinkertainen ulkomuoto antaa ymmärtää.

Meille kaikille tuttu tomaatti on todellinen supervihannes, mikä voi tulla monelle yllätyksenä. Keskikokoinen tomaatti sisältää vain 22 kaloria, 5 grammaa hiilihydraatteja ja 3 grammaa sokeria, mutta jopa 1,5 grammaa kuitua. Tämä vähäkalorinen terveyspommi on rasvan sijaan täynnä muita terveellisiä ravinteita. Tässä 7 tapaa, joilla tomaatti parantaa oloasi ja yleistä terveydentilaasi:

Tomaatit ovat loistavia vitamiinin lähteitä

Saat noin 40 % päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta, kun nautit ainoastaan yhden tomaatin. Mikä parempaa, tomaateissa on reilusti A-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä, näköä ja ihon terveyttä, sekä K-vitamiinia, joka tekee hyvää luustolle. Lisäksi tomaateissa on kaliumia, joka on avain sydämen hyvään vointiin ja tasapainoiseen verenpaineeseen.

Tomaatit suojelevat sydäntäsi

Tomaateissa on lykopeeni-antioksidanttia, josta ne saavat myös ominaisen punaisen värinsä. Mitä tulee sydämen terveyteen, tutkijoiden mukaan on tomaatit voittavat lykopeenia sisältävät ravintolisät sata-nolla. Toisten tutkimusten mukaan veren korkea lykopeenipitoisuus yhdistyy matalampaan riskiin kuolla metaboliseen oireyhtymään sekä sydäntauteihin. Lykopeeni madaltaa myös diabeteksen ja halvausten riskiä.

Tomaatit parantavat näkökykyäsi

Lykopeeni tekee hyvää myös silmillesi. Tomaateissa on kuitenkin muutakin, joka ehostaa näkökykyäsi, esimerkiksi luteiinia ja beetakaroteenia. Tutkimusten mukaan näillä kahdella ravinteella on kyky parantaa näköä ja suojella erilaisia silmätauteja, kuten rappeutumista ja kaihia vastaan.

Tomaatit kiihdyttävät ruoansulatusta

Tomaattien neste ja kuitu ovat otollisia apureita, jos kärsit ummetuksesta. Ota kuitenkin huomioon, että joillakin ihmisillä kypsennettyjen tomaattien happoisuus voi aiheuttaa tai pahentaa ruoansulatushäiriöitä.

Tomaatit auttavat diabeteksen hoidossa

Tomaatit voivat edesauttaa kakkostyypin diabeteksesta kärsivien vointia. Eräässä tutkimuksessa diabetespotilaille annettiin kypsennettyä tomaattia 30 päivän ajan. Tutkimuksen päätteeksi havaittiin tutkittavien elimistöissä lipidien peroksidoitumisen vähentymistä. Peroksidoitumisessa vapaat radikaalisolut hyökkäävät rasvasoluja vastaan ja aiheuttavat sydäntautien riskiä kohottavaa vahinkoa. Tulokset ovat lupaavia, sillä diabetes tunnetusti tuplaa halvausten ja sydänkohtauksen riskin.

Tomaatti tekee hyvää ihollesi

Vuonna 2011 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että tomaattitahnan ja oliiviöljyn sekoitus suojaa auringon aiheuttamalta vahingolta ja nopeuttaa pro-kollageenin muodostumista. Kyseinen kollageeni muodostaa ihon rakenteen ja pitää sen kiinteänä ja nuorekkaana. Tutkijat uskovat, että syy kyseisiin seurauksiin on lykopeenissa. Lykopeenipitoisuus on korkeimmillaan, kun tomaatti on kypsennetty ja oliiviöljy kiihdyttää sen imeytymistä elimistöön ja verenkiertoon.

Tomaatti suojaa syövältä

Useissa tutkimuksissa on havaittu, että lykopeeni suojaa muun muassa eturauhas-, keuhko- ja vatsasyöviltä.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Pixabay