7 merkkiä alhaisesta verensokerista

9.9.2021

Olet varmaan usein miettinyt, johtuuko tuntemasi ärtyneisyys alhaisesta verensokerista. Mutta mitä alhainen verensokeri oikeastaan tarkoittaa ja voiko se aiheuttaa ärtyneisyyttä? Lue asiantuntijoiden näkemyksiä aiheesta.

“Alhainen verensokeri” on yksi niistä termeistä, johon jokainen meistä on törmännyt mutta josta ei välttämättä tiedetä, että mitä se oikeastaan tarkoittaa. On ymmärrettävää olla hiukan ärsyyntynyt kun viime hetkille ilmaantunut palaveri tai yleinen kiire pakottaa siirtämään ruokailua eteenpäin. Mutta johtuuko ärtyneisyys alhaisesta verensokerista vai ihan yleensä vaan siitä, että sinulla on nälkä?

“Tämä on yleinen aihe, johon törmäämme usein potilaiden ja asiakkaiden kanssa,” sanoo ravitsemusterapeutti Jessica Cording.

Alhaista verensokeria, eli hypoglykemiaa esiintyy silloin, kun veren glukoositaso – kehon tärkeä energian lähde – tippuu normaalin tason alapuolelle.

“Kehomme tarvitsee glukoosia polttoaineeksi, ja sen tasainen virtaaminen veressä onkin todella tärkeää kehon normaalin toiminnan kannalta,” kertoo ravitsemusterapeutti Karen Ansel.

Saamme glukoosia ruoasta, mikä selittääkin sen, että joku saattaa valittaa heidän verensokerinsa olevan alhainen, jos he eivät ole saaneet syötyä vähään aikaan. Mutta sen lisäksi, ettei ihminen ole saanut tarpeeksi syödäkseen, niin myös tietyt lääkkeet ja alkoholin liiallinen käyttö voi laskea verensokeria muutoin terveilläkin ihmisillä, Ansel lisää.

Nämä ihmiset voivat kokea oireita kuten tärisemistä, ärtyneisyyttä tai heikkoa oloa, sanoo Cording, joka lisää, että ihmiset voivat tämän lisäksi tuntea olonsa ahdistuneiksi, sekavaksi tai voivat alkaa hikoilemaan. Ja ihmiset, jotka kärsivät sairauksista, kuten diabetes tai hepatiitti voivat kokea nämä oireet voimakkaammin, mikä voi olla vaarallistakin, Ansel sanoo.

“Jos tilanne menee oikeasti vakavaksi, niin ihminen voi pyörtyä sen johdosta, ettei keholla ole enää tarpeeksi energiaa tehdä sitä mitä sen kuuluisi tehdä,” Ansel lisää.

On todennäköistä ettei juuri sinun tarvitse kiinnittää verensokeriin sen enempää huomiota. Ansel kertoo, että vaikka jotkut ihmiset pyörivätkin jatkuvasti alhaisilla rajoilla verensokerin suhteen ja ovat herkkiä sen vaihtelulle, niin todellinen, alhainen verensokeri (kun taso on alhaisempi kuin 70mg / dl) harvoin yllättää normaalin, terveen ihmisen.

Onneksi tilanne on normaalisti helposti korjattavissa, eli syömällä jotain. Pidä kuitenkin mielessä, että se mitä syöt – sillä on merkitystä, Cording kertoo.

Ihminen, jolla on diabetes saattaa tässä tilanteessa etsiä käsiinsä mehua mutta heidän, jotka ovat terveitä ja vain nälkäisiä suositellaan etsimään jotain, mistä saisi hiukan hiilareita, että verensokeri saadaan nousuun. Lisäämällä hiukan proteiinia, kuten maapähkinävoita omenan kanssa, voi auttaa saamaan verensokerin balanssiin ja pitää sen oikealla tasolla seuraavaan ruokailuun asti.

Jos sinusta tuntuu, että podet alhaisesta verensokerista johtuvia oireita, niin voi olla järkevää käydä juttelemassa asiasta lääkärisi kanssa, varmistaaksesi, ettei taustalla ole mitään sairautta, joka tämän aiheuttaa. Jos taas huomaat ajoittain täriseväsi, ennen kuin pääset syömään, niin sinun kannattaa tarkastella omaa ruokavaliotasi.

“Olen huomannut, että tätä tapahtuu useimmiten ihmisten kohdalla, jotka yrittävät aina syödä pienempiä annoksia. Suuremmat, tasapainoiset ateriat tuntuvat auttavan näitä ihmisiä oikein hyvin pitämään verensokerin tasapainossa tarpeeksi kauan.” Cording lisää.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Self.com
Lähde: Artikkelikuva