5 Ruokamyyttiä, jotka hämäävät jopa ammattilaisia

19.9.2022

Ruokatietoutta tuutataan korviimme ja silmiimme nykyään joka tuutista, joten on helppoa mennä sekaisin siitä, mitä oikein kannattaa syödä ja milloin. Seuraavassa 5 yleistä väärinkäsitystä ruoasta, ja miksi ne eivät pidä paikkaansa.

 

MYYTTI: Roskaruoan syömisen jälkeen voit vain yksinkertaisesti polttaa sen liikkumalla

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Syömäsi ruoan laadulla on erittäin paljon väliä, eikä roskaruoan aiheuttamia vahinkoja voi välttämättä korjata vain urheilemalla.

Vuonna 2015 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin esimerkiksi, että käsiteltyjen ruokien keinotekoiset ainekset voivat korottaa ihmisen riskiä sairastua autoimmuunitauteihin.

Liikunnan ja roskaruoan yhteys on itsessäänkin epämääräinen; liikunta stressaa kehoasi, ja ilman kunnollista ravintoa voit jopa heikentää elimistösi kuntoa. Tärkeää onkin ylläpitää tasapainoista, terveellistä ruokavaliota erityisesti, jos et harrasta erityisesti liikuntaa.

Lue myös: 17 yllättävää laihdutusvinkkiä, joilla ei ole mitään tekemistä ruokavalion tai liikuntatottumusten kanssa

 

MYYTTI: Proteiinia voi syödä ihan niin paljon kuin haluaa

Monet ovat huolissaan syömistään hiilihydraateista. Mutta tosiasiassa voit syödä liikaa ihan mitä tahansa ravintoainetta, myös proteiinia.

Syömäsi proteiini ylläpitää ja korjaa ja muodostaa elimistösi kudoksia. Mutta tarvitset vain tietyn määrän proteiinia näihin toimintoihin. Jos syöt liikaa proteiinia, voi se aiheuttaa joko painon putoamista tai nousua.

Jotta saavuttaisit hyvän proteiinitasapainon, lisää hieman proteiinia jokaiseen ateriaasi, mutta älä hulluttele. Hyvä peukalosääntö: Jos olet liikunnallinen, pyri syömään puoli grammaa proteiinia jokaista elopainokiloasi kohti. Jos haluat painaa 60 kiloa, et tarvitse siis enempää kuin 30 grammaa proteiinia päivää kohden.

Tämän kyseisen määrän saavutat syömällä 2 kananmunaa aamulla (12g), yhden kupillisen linssejä lounaalla (16g), neljäsosakupillisen manteleita välipalaksi (6g) ja 170 grammaa lohta päivällisellä (33g). Ajoituksella on myös väliä; jotta elimistösi hyötyisi kaikesta syömästäsi proteiinista, jaottele ateriointisi tasaisesti koko päivälle.

 

MYYTTI: Syöminen treenin jälkeen kumoaa liikunnan hyödyt

Väärin. Treenin jälkeen syömäsi kalorit eivät päädy välittömästi takaisin elimistösi rasvakudoksiin.

Liikunta rasittaa kehoa ja sen jälkeen on erityisen tärkeää palautua syömällä ravinteikas ateria tai välipala, joka tarjoaa soluillesi mahdollisuuden palautua. Palautuminen on tärkeää, sillä sen aikana lihaskudoksesi varsinaisesti kasvaa, aineenvaihduntasi kiihtyy ja kuntosi paranee.

Saavuttaaksesi parhaat tulokset, syö palautumisvaiheessa ruokaa, joka sisältää vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, proteiinia ja pehmeitä rasvaa. Esimerkiksi lohisalaatti ajaa asian erittäin hyvin.

Lue myös: Parhaat välipalat cardiotreenin jälkeen

 

MYYTTI: Hedelmät ovat ihan yhtä vaarallisia kuin karkit

Jotkut ihmiset välttelevät hedelmiä siksi, että he pelkäävät painonsa nousevan hedelmien sisältämän luonnollisen sokerin vuoksi. Tutkimusten mukaan hedelmiä ei kuitenkaan kannata unohtaa painonnousun pelossa; eräässä tutkimuksessa tutkittiin yli 130 000 aikuista ja havaittiin, että ne, jotka söivät ylimääräisen annoksen hedelmiä päivässä, pudottivat neljän vuoden tutkimusjakson aikana kilon enemmän painostaan.

Vaikka määrä ei kuulosta suurelta, voi hedelmien avulla mahdollisesti taistella ikääntymiseen liittyvää painonnousua vastaan.

Hedelmät ovat kaiken lisäksi täynnä ravinteita, vettä ja kuitua. Hedelmäsokeri on myös vähemmän keskittynyttä kuin muut sokerit. Esimerkiksi kupillinen mansikoita sisältää vain 7 grammaa sokeria, kun taas ruokalusikallinen vaahterasiirappia sisältää 13 grammaa sokeria.

Joidenkin tutkimusten mukaan hedelmät ovat jopa tehokkaampia aseita laihduttamisessa kuin vihannekset. Syy voi olla siitä, että hedelmillä korvataan usein korkeakalorisia herkkuja, kun taas vihanneksia syödään vain kylkiäisinä. Oli tilanne mikä tahansa, hedelmiä kannattaa joka tapauksessa syödä.

Pyri syömään vähintään kaksi annosta hedelmiä päivässä, esimerkiksi aamupalalla ja välipalaksi. Jos liikut paljon, syö myös hedelmiä enemmän.

 

MYYTTI: Rasvan syöminen lihottaa

Vaikka ravintotieteilijät ovat vuosia yrittäneet painottaa rasvan terveellisyyttä, monet ihmiset kammoavat rasvaa edelleen. Jotkut saattavat valita vähärasvaisia salaatinkastikkeita tai vältellä avokadon syömistä pitääkseen vyötärönsä kapeana.

Rasvoja tulee kuitenkin syödä, erityisesti oikeita rasvoja. Ne nimittäin edistävät laihduttamista. Ne pitävät sinut kylläisenä pidempään, minkä lisäksi kasviperäisten rasvojen on havaittu laskevan ruokahalua.

Kasviperäisten rasvojen tiedetään myös ehkäisevän tulehduksia ja kiihdyttävän ruoansulatusta, minkä lisäksi ne ovat erittäin antioksidanttirikkaita. Kannattaakin pyrkiä lisäämään annos terveellistä rasvaa jokaiseen ateriaasi.

Tarvitsetko ideoita? Lisää avokadoa omelettiin, pähkinöitä puuroon, oliiviöljyä salaatteihin tai syö vain pala tummaa suklaata välipalaksi.

Lue myös: Oikeat rasvat ja niiden merkitys

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Edward Franklin