5 asiaa, joita ravitsemusasiantuntija ei tee koskaan – tärkeitä vinkkejä, jos haluat pitää huolta kehostasi

29.10.2021

Terveellisen ravinnon puolestapuhuja Naomi Mead puhuu meille hiukan asioista, kuten erilaiset dietit, prosessoitu ruoka, nestetytys, näläntunne ja luonnontuotteissa olevista rasvoista. Erittäin mielenkiintoista luettavaa ja tärkeitä vinkkejä, joihin jokaisen meistä kannattaa tutustua.

1. Rupea dietille

Monet dietit ovat yhtä kuin nälkä, deprivaatio ja yleinen ahdistuneisuus – samoista syistä ne eivät vaan yksinkertaisesti toimi. Samalla ne saattavat saada ihmiset ajattelemaan, että “terveellinen” ruoka on ikäänkuin rangaistus, josta pitää kärsiä, toisin kuin jokin ruoka, joka maistuu herkulliselta ja saa hymyn huulille. Sen sijaan, että himoitsisit ruokia, joita et saisi syödä, niin yritä keskittyä syömään ruokia, joiden tiedät olevan hyväksi kehollesi. Ja tee vaihtoja mielummin, kuin että poistat jonkun ruoan kokonaan ruokavaliostasi. Keksit voi vaihtaa pähkinöihin tai tummaan suklaaseen, sipsit itse tehtyihin lohkobataatteihin ja valkoinen pasta tummaan.

2. Syö prosessoitua ruokaa

“Prosessoitu ruoka ei koskaan tule olemaan kovinkaan suuri osa ruokavaliotani. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olen jatkuvasti kokkailemassa jotain erikoista ruokaa, jota on hankala valmistaa. Monet lempiaterioistani ovat erittäin helppoja laittaa ja ne syntyvät helposti heittämällä muutama raaka-aine sekaisin.” sanoo Naomi Mead.

Kokeile vaikka pilkkoa palasiksi erilaisia lempikasviksiasi, paahda ne, sekoita mukaan hiukan vuohenjuustoa ja ripottele päälle hiukan kurpitsansiemeniä. Se on siinä! Helppoa, herkullista sekä terveellistä samassa paketissa!

3. Tule liian nälkäiseksi

“Jos liian kova nälkä yllättää, niin saatan helpostikin tehdä täysin vääränlaisia valintoja ruoan suhteen. Syön melkein mitä tahansa käsiini saan – ei väliä, kuinka epäterveellistä se olisi.” Mead kertoo.

Usein ihmiset, jotka yrittävät laihduttaa, saattavat ajatella, että näläntunne on hyvä asia – merkki siitä, että dietti toimii. Asia ei missään tapauksessa kuitenkaan ole näin.

“Vaikken neuvokaan ihmisiä syömään jatkuvasti tai edes silloin kun he eivät ole nälkäisiä, niin älä kuitenkaan odota sitä, että melkein jo näännyt nälän vuoksi. Tällöin teemme helposti huonoja valintoja” Mead jatkaa.

4. Tule kovin janoiseksi

Et koskaan tule näkemään terveellisiä elämäntapoja noudattavaa ihmistä kaukana vesipullosta, yrttiteestä tai muusta vastaavasta. Jano on luonnollisesti merkki siitä, että kehosi nestetasapaino on jo liian alhainen ja tämä voi vaikuttaa monella eri tavalla terveyteesi, varsinkin energiatasoihisi. Pidä huolta nesteytyksestä ja energiatasostasi juomalla tarpeeksi ja säännöllisesti pitkin päivää. Älä siis odota, että jano iskee, vaan juo mielummin usein, vähän kerrallaan.

5. Huolehdi rasvoista, joita löytyy luonnontuotteista

“Pähkinät, siemenet, jogurtit, pähkinävoit, avokadot, öljyiset kalat, kookosöljy – kaikki se rasvan määrä, mutta samalla suuri osa omaa ruokavaliotani.” Mead sanoo.

Terveellisten rasvojen syöminen on todella tärkeää tiettyjen rasvaliukoiste vitamiinien imeytymisen kannalta. Näitä ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit. Se on myös tärkeää aivojen ja sydämen terveyden, hormonitoiminnan kannalta sekä vaikkuttaa myös ihon ja hiuksien kuntoon. Nämä rasvat myös pitävät sinut kylläisenä.

Itseasiassa, kun puhutaan sopivassa, terveellisessä painossa pysymisestä, niin näillä rasvoilla on erittäin tärkeä rooli: ne kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja auttavat rasvan palamisessa.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: cosmopolitan.co.uk / Naomi Mead
Lähde: Artikkelikuva / pixabay.com