10 kookosöljyn tieteellisesti todistettua terveysvaikutusta

22.7.2021

Kookosöljy on yksi harvoista raaka-aineista, jotka on luokiteltu superfoodeiksi. Kookosöljyn ainutlaatuinen rasvahappojen yhdistelmä voi vaikuttaa positiivisesti terveyteesi monella tapaa.

Kookosöljy pitää esimerkiksi aivosi terävinä ja nopeuttaa rasvan polttamista. Mutta mitä muita hyötyjä kookosöljy tarjoaa? Lue eteenpäin ja selvitä, miten voit ottaa askeleen kohti terveellisempää elämää kookosöljyn avulla.

 

01. Kookosöljyn rasvahapoilla on potentiaalisia lääketieteellisiä vaikutuksia

Kookosöljyssä on runsaasti kyllästettyä rasvaa, joka vaikuttaa monilla eri tavoilla verrattuna muihin rasvoihin ruokavaliossasi. Nämä rasvat kiihdyttävät rasvan polttoa ja tarjoavat kehollesi ja aivoillesi nopeaa energiaa. Ne nostattavat myös hyvän kolesterolin määrää veressäsi, mikä omalta osaltaan ehkäisee sydäntauteja.

Kookosöljyn rasvahapot ovat kooltaan lyhyempiä kuin useimmat muut rasvat. Kun syöt kookosrasvaa, se menee suoraan maksaasi, missä se muuttuu nopeaksi energiaksi tai muuttuu ketoneiksi. Ketonit tekevät hyvää aivoillesi ja sen parantavia vaikutuksia epilepsiaan, Alzheimeriin ja muihin tauteihin tutkitaan paraika.

 

02. Runsaasti kookosöljyä syövät kansakunnat ovat terveitä

Länsimaissa kookosöljyyn suhtaudutaan eksoottisena ruokana, jota nauttii pääasiassa vain valveutuneet ihmiset. Tietyissä maailmankolkissa kookosöljy on kuitenkin säännöllinen osa ruokavalioita ja on ollut sitä jo vuosisatoja.

Paras esimerkki kookosöljyä rakastavista kansoista on tokelaulaiset, jotka elävät eteläisellä Tyynellämerellä. He saavat yli 60% kaloreistaan kookoksista. Kun heitä tutkittiin, havaittiin tokelaulaisten olevan erinomaisessa kunnossa. Myös sydäntautien määrä oli minimissä heidän keskuudessaan.

 

03. Kookosöljy nopeuttaa rasvan palamista

Ylipainoisuus on yksi maailman suurimmista terveysongelmista. Joidenkin mielestä ongelma johtuu vain kaloreista, joidenkin mielestä kaloreiden lähteellä on myös merkitystä.

On totta, että erilaiset ruoat vaikuttavat elimistöihimme ja hormoneihimme erilaisilla tavoitta. Kookosöljyn lyhyet rasvahapot nopeuttavat rasvan palamista verrattuna muihin, pidempiin rasvahappoihin.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että 15-30 grammaa kookosöljyn rasvahappoja nostivat vuorokaudessa poltettavan rasvan määrää 5% eli noin 120 kaloria päivää kohti.

 

04. Kookosöljy voi tappaa vahingoittavia mikro-organismeja

Lauriinihappo käsittää lähes 50% kaikista kookosöljyn rasvahapoista. Kun lauriinihappo sulaa, osa siitä muuttuu monolauriiniksi. Sekä lauriinihappo että monolauriini osaavat tappaa vahingollisia patogeenejä, kuten bakteereita, viruksia ja sieniä.

 

05. Kookosöljy pitää sinut kylläisenä

Yksi kookosöljyn rasvahappojen mielenkiintoisista ominaisuuksista on se, että ne kykenevät pitämään nälän loitolla.

Kyse voi olla siitä, miten rasvahapot sulavat elimistössä, sillä ketoneilla on ruokahalua vähentävä vaikutus.

Eräässä tutkimuksessa 6 miehelle syötettiin erilaisia määriä pitkiä ja lyhyitä triglyseridejä eli rasvahappoja.

Miehet, joille syötettiin kookosöljynkin sisältämiä lyhyempiä rasvahappoja, söivät 256 kaloria vähemmän verrattuna muihin miehiin.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että ne, jotka syövät eniten lyhyitä triglyseridejä aamiaisella, syövät myös vähiten kaloreita lounaalla.

Tutkimukset olivat pieniä eivätkä kovin kattavia. Tulokset kertovat kuitenkin paljon, ja niiden perusteella on turvallista väittää, että kookosöljystä voi olla paljonkin apua painon pudottamisessa.

 

HUOM. Kookosta voi nauttia myös pakkaskuivattuna. Pakkaskuivaus on menetelmä, jossa tuotteen rakenne, väri, vitamiinit ja mineraalit sekä muut ravintoarvot säilyvät ilman lisä- ja säilontäaineita. Pakkaskuivattu tuote säilyy pitkään tuoreena ja on helppo sekä terveellinen välipala esimerkiksi treeneihin tai töihin.

MySnack pakkaskuivatut hedelmät ja kasvikset ovat vegaanisia, laktoosittomia ja gluteenittomia. Valtaosa tuotteista ei myöskään sisällä lisättyä sokeria.  MySnack tuotteita saa MySnack verkkokaupasta, Prismoista ja ensi vuonna myös R-kioskeista. Ota terveelliset ja kätevät välipalat haltuun!

06. Kookosöljyn rasvahapot ehkäisevät epilepsiakohtauksia

Ketogeenisen dieetin vaikutuksia erilaisiin sairauksiin tutkitaan tällä hetkellä paljon. Ketogeenisessa ruokavaliossa syödään paljon rasvaa ja hyvin vähän hiilihydraatteja.

Kyseisen ruokavalion parhaiten tunnettu terapeuttinen käyttötarkoitus on lapsilla esiintyvän lääkkeistä johtuvan epilepsian hoitaminen.

Ruokavaliossa keskitytään rasvan syömiseen ja hiilihydraattien vähentämiseen, mikä lisää ketonien muodostumista vereen. Jostain syystä ruokavalio vähentää merkittävästi epilepsiakohtausten syntymistä lapsilla. Tämä pätee myös lapsiin, joille edes epilepsialääkkeet eivät ole tuoneet helpotusta.

Kookosöljy sopii erityisen hyvin ketogeeniseen dieettiin, sillä sen rasvahapot kulkeutuvat nopeasti maksaan ja muuttuvat ketoneiksi.

 

07. Kookosöljy lisää hyvän kolesterolin määrää

Kookosöljy sisältää luonnollisia liukenevia happoja, jotka lisäävät hyvän HDL-kolesterolin määrää elimistössä. Ne voivat myös auttaa muuttamaan huonoa LDL-kolesterolia parempaan muotoon.

Monet tutkijat pitävät kookosöljyä muita öljyjä parempina sydämen terveyden kannalta.

Eräässä tutkimuksessa kookosöljyä verrattiin soijapapujen öljyyn 40 naisen otoksessa. Lopputuloksena kookosöljy laski kokonaiskolesterolia ja huonon LDL-kolesterolin määrää ja nosti hyvän HDL-kolesterolin määrää paremmin verrattuna soijapapujen öljyyn.

 

08. Kookosöljy suojelee ihoasi, hiuksiasi ja hampaitasi

Kookosöljyllä on myös monia etuja, joissa ei ole kyse öljyn syömisestä. Monet käyttävät öljyä kosmeettisessa tarkoituksessa ja parantaakseen ihon ja hiusten terveyttä.

Tutkimuksissa on havaittu, että kookosöljy on tehokas ihon kosteuttaja. Öljy voi myös vähentää ekseeman oireita.

Öljy suojelee hiuksia vaurioilta ja erään tutkimuksen mukaan öljyllä voi suojautua myös auringolta, sillä se estää noin 20% auringon ultraviolettisäteilystä.

Öljyä voidaan käyttää myös suunpuhdistuksessa. Öljy tappaa vahingollisia bakteereita suusta, parantaa hampaiden terveyttä ja poistaa pahanhajuisen hengityksen.

 

09. Kookosöljyn rasvahapot tehostavat Alzheimer-potilaiden aivojen toimintaa

Alzheimerin tauti on yksi yleisempiä dementian aiheuttajia maailmassa ja sitä esiintyy pääsääntöisesti vanhemmilla ihmisillä.

Alzheimerin taudissa aivot eivät enää kykene käyttämään glukoosia normaalisti energianlähteenään.

Tutkijat ovat pohtineet, voisivatko ketonit tarjota aivoille vaihtoehtoisen energianlähteen. Ketonien avulla vahingoittuneet aivosolut voisivat mahdollisesti parantua ja oireet vähentyä.

Vuonna 2006 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että kookosöljyn triglyseredeillä todella oli positiivinen vaikutus lievästä Alzheimerista kärsivien potilaiden aivotoimintaan.

Tutkimukset ovat kuitenkin vasta alussa, eikä kookosöljyn parantavista vaikutuksista ole vielä varmoja todisteita.

 

10. Kookosöljy voi auttaa sinua kaventamaan vyötäröäsi

Kun tiedetään, että kookosöljy vähentää ruokahalua ja nopeuttaa rasvan palamista, on loogista, että se edistää myös laihtumista. Kookosöljy vaikuttaa toimivan erityisen tehokkaasti vyötärön seudulla. Vyötärön rasva kertyy vatsaonteloon ja elinten ympärille.

Vyötärölle kertynyt rasva on kaikista rasvoista vahingollisinta ja se yhdistyy moniin länsimaisiin kroonisiin tauteihin.

Vyötärönympärys on helppoa mitata ja sillä voidaan helposti kertoa, onko vyötärölle kertynyt liiallista rasvaa.

Eräässä tutkimuksessa 40 ylipainoiselle naiselle tarjottiin 2 ruokalusikallista kookosöljyä päivässä. Lopputuloksena naisten keskimääräinen painoindeksi laski ja vyötärönympärys kaventui merkittävästi.

Kookosöljyssä on edelleen runsaasti kaloreita, joten sitä ei tule nauttia liikaa. Korvaa sillä kuitenkin muita rasvoja ruokavaliostasi, jos haluat pudottaa painoasi.

 

Yhteenveto

Kuten voimme kaikki tämän jälkeen todeta, niin kookos, kookosrasva- ja öljy ovat mainioita tuotteita = terveyshöytyjä- ja vaikutuksia löytyy moneen lähtöön. Tee siis itselle terveysteko ja käytä kookosta jossain edellä mainitussa muodissa tai popsi sitä vaikka MySnack:in tapaan pakkaskuivattuna.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Healthline.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay