Vegaanista elämäntapaa noudattavien määrä Suomessa kasvaa

24.5.2020

Kasvispainotteisen ruokavalion suosiminen on ollut jo pitkän aikaa trendi julkkisten keskuudessa, mutta nyt se on ruvennut näkymään myös ihan tavallisten ihmisten lautasilla, myös suomalaisten. Suomessa on aina osattu arvostaa ruuan alkuperää ja etenkin kotimaisten kasvisten suosiminen mainitaan usein silloin, kun suomalaisilta kysytään heidän ruokailutottumuksistaan.

Viimeisen kahden vuoden aikana, voisiko sanoa ilmiöksi, on noussut veganismi. Tätä ilmiötä voisi verrata kasinopelien suosion kasvuun Suomessa 2000-luvun alussa, josta voit lukea lisää täältä. Suomessa monet elintarvikeyritykset ovat lähteneet mukaan tähän kasvavaan buumiin ja kysyntään, ja tänä päivänä kaupoista löytyykin todella paljon erilaisia lihan korvikkeena käytettäviä kasvisproteiineja, kuten nyhtökauraa, härkäpapua ja soijatuotteita.

Myös kasviperäisiä maidonkorvikkeita on nyt saatavilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Muutama vuosi sitten ravintoloiden ruokalistalta oli vaikea löytää edes yhtä kasvivaihtoehtoa, saatikka sitten vegaanista vaihtoehtoa. Mutta tämä päivänä lähes kaikkien ravintoloiden listalta löytyy jopa useampikin vaihtoehto. Voisikin sanoa, että nyt eletään aikaa, jolloin vegaaneilla on paremmat oltavat kuin koskaan ennen.

 

Mikä kasvattaa suosiota Suomessa?

Yksi suuri vaikuttaja Suomessa on Facebookissa toimiva ryhmä ’Sipsikaljavegaanit’. Tämän ryhmän tavoitteena on osoittaa, että veganismi ei ole pelkkää porkkanan popsimista, vaan myös vegaani voi syödä maittavaa ja täyttävää ruokaa, myös niin sanottua mättöruokaa. Tämä ryhmä on myös erittäin aktiivinen olemaan yhteydessä elintarvikeyrityksiin ja kertomaan heille, millaista ruokaa vegaanit haluavat kaupan hyllystä löytää.

Lähes jokaisesta hampurilaispaikasta on jo mahdollista saada vegaanisen hampurilaisen ja esimerkiksi Helsingistä löytyy jo monia paikkoja, jotka myyvät pelkästään vegaanisia annoksia. Tavoitteena on valmistaa annoksia, jotka ovat ulkonäöltään ja maultaan niin hyviä, että edes ns. sekaani ei huomaa eroa tavallisen hampurilaisen ja vegaanihampurilaisen välillä, jolloin yhä useampi ihminen saadaan huomaamaan, että vegaanisessa ruokavaliossa ei tarvitse luopua ruuan mausta. Maku on itseasiassa jopa parempi.

Vegaanisten ruokien lisääntymisestä kaupoissa eivät hyödy ainoastaan vegaanista ruokavaliota noudattavat henkilöt, myös monet allergikot toivottavat nämä tuotteet tervetulleiksi. Suomessa on esimerkiksi paljon maidolle ja kananmunalle allergisia olevia ihmisiä, joiden ruokailua nämä tuotteet helpottavat. Vegaaniset jäätelöt ja niiden menekki ovat yksi tuoteryhmä, jossa tämä on erityisesti huomattavissa.

Lehdissä ja verkossa julkaistaan myös tänä päivänä paljon artikkeleita, joissa huippukokit jakavat omia vegaanisia ruokaohjeitaan. Vegaanisesta ruokavaliosta ja ruokaohjeista kertovat blogit ovat todella suosittuja ja yritykset tekevät paljon yhteistyötä Instagramissa vaikuttavien vegaanien kanssa. Kun aikaisemmin veganismia pidettiin jonkinlaisena hippeilynä, tänä päivänä se on ihan normaalia, eikä välttämättä enää aiheuta niin paljon vastareaktioita kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Toki aina on niitä vannoutuneita lihansyöjiä, jotka edelleen pitävät veganismia jonkinlaisen ituhippeilynä. Mutta esimerkiksi monet huippu-urheilijat ovat kertoneet noudattavansa vegaanista ruokavaliota, ja tämä on vaikuttanut etenkin miesten keskuudessa siihen, että he ovat luopuneet kokonaan lihansyönnistä.

 

Veganismiin liittyy muutakin kuin vain ruoka

Veganismi ei ole pelkästään kasviperäisen ruokavalion noudattamista. Siihen liittyy paljon muitakin asioita, yksi niistä on ympäristöstä huolehtiminen ja ympäristön hyvinvointi. Kierrättäminen, turhan kulutuksen karsiminen ja mahdollisuuksien mukaan oman ruuan kasvattaminen ovat osa veganismia.

Myös jakaminen kuuluu hyvin läheisesti vegaanien elämäntapaan. Tämä näkyy ennen kaikkea siinä, että uusista tuotteita halutaan heti kertoa muillekin vegaaneille, oma uusi onnistuneesti kehitetty resepti halutaan jakaa muille, jotta hekin pääsevät kokeilemaan. Ruokaa jaetaan muille, koska sitä ei haluta heittää roskikseen. Yhteisöllisyys on myös yksi hyvin näkyvä asia veganismissa. Toisin kuin jotkut saattavat ajattelevat, vegaanit eivät tuputa omaa elämäntapaansa muille, vaan he jakavat tietoa niille, jotka ovat asiasta kiinnostuneita.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Pixabay.com