Työntekijöiden pakottaminen aloittamaan työpäivänsä ennen aamukymmentä on verrattavissa kidutukseen. Aikaiset aamut aiheuttavat sairastumisia, uupumusta ja stressiä, kertoo Oxfordin yliopiston tutkijat.
Alle 55-vuotiailla aikuisilla unirytmi on usein aivan sekaisin johtuen 9-17 ajoittuvista työpäivistä. Epätasainen unirytmi aiheuttaa useita terveysriskejä.
Tutkija Paul Kelleyn mukaan työ- ja koulukulttuurimme tulisi muuttua radikaalisti niin, että työpäivien aloittaminen mukautuisi paremmin ihmisten sisäisiin kelloihin.
Muuttamalla koulujen alkamisaikoja, arvosanat voisivat nousta 10 prosenttia
Unirytmejä analysoineiden tutkimusten mukaan tavallinen 10-vuotias ei kykene keskittymään kunnolla ennen puoli yhdeksää aamulla. Vastaavasti 16-vuotiaan tulisi aloittaa päivänsä kymmeneltä saavuttaakseen parhaat tulokset koulussa. Yliopisto-opiskelijoilla päivän sen sijaan tulisi alkaa aikaisintaan yhdeltätoista.
Tohtori Kelley uskoo, että pelkästään muuttamalla koulujen alkamisaikoja, arvosanat voisivat nousta keskimäärin 10 prosenttia. Kelley oli itse aikoinaan rehtori yläasteella, missä hän muutti alkamisaikaa puoli yhdeksästä kymmeneen, minkä ansiosta arvosanat paranivat 19%.
Valtava yhteiskunnallinen ongelma
Voidaankin olettaa, että myös yritykset, jotka pakottavat työntekijänsä nousemaan aikaisin aamulla, käyvät puolitehoilla ja kärsivät enemmän sairauspoissaoloista.
“Tämä on valtava yhteiskunnallinen ongelma,” tohtori Kelley kertoo. “Töiden tulisi alkaa aikaisintaan kymmeneltä. Tällä hetkellä kärsimme kroonisesta unenpuutteesta. Koko yhteiskuntamme on univajeen ikeessä.”
“Sydän ja maksa toimii eri rytmeissä ja nukkumalla liian vähän ne joutuvat muuttamaan normaalia rytmiään liikaa. Ongelma on kansainvälinen. Kaikki kärsivät, vaikka ongelma olisi helppo korjata.”
“Emme voi muuttaa 24 tunnin rytmiämme. Emme voi oppia nousemaan tiettyyn aikaan. Keho virittäytyy auringonvalon mukaan tiedostamattamme hypotalamuksessa.”
Lue myös: Eikö uni tule? Tämä 10 minuutin joogaharjoitus auttaa unensaamisessa.
Unenpuutteella on lukuisia terveysriskejä
Unenpuute vaikuttaa todistetusti monella tapaa ihmisen terveyteen. Vain nukkumalla viikon ajan alle 6 tuntia yössä ihminen voi aiheuttaa 711 geenimuutosta elimistössään.
Unenpuute vaikuttaa suorituskykyyn, keskittymiskykyyn, muistiin ja se rohkaisee päihteiden sekä alkoholin käyttöön.
Unenpuute aiheuttaa uupumusta, hermostuneisuutta, turhautumista, suuttumista, impulsiivista käytöstä, painonnousua, riskien ottamista, verenpaineen nousua, immuniteetin heikkenemistä ja stressiä.
Opiskelijat menettävät noin 10 tuntia unta viikossa liian aikaisten aamujen takia
Neurotieteilijöiden mukaan teinit ovat biologisesti viritettyjä nukahtamaan vasta keskiyön tienoilla, minkä takia he eivät voi kunnolla herätä ennen kymmentä.
Kelleyn mukaan lähes kaikki opiskelijat menettävät noin 10 tuntia unta viikossa vain siksi, että he joutuvat nousemaan liian aikaisin aamuisin.
“Unenpuute aiheuttaa massiivisia kulttuurillisia ongelmia. Mutta meillä on upea mahdollisuus nyt tehdä jotain, joka hyödyttäisi miljoonia ihmisiä.
Oxfordissa on käynnissä kokeilu, jossa kymmenet tuhannet lapset aloittavat koulupäivänsä aikaisintaan kymmeneltä. Tavoitteena on todistaa, että myöhäisemmät tunnit johtavat parempiin koetuloksiin.
Kokeiluun ottaa neljän vuoden ajan yli 100 koulua ympäri Englantia ja tulokset julkaistaan tänä vuonna.
Kuuluisuuksien unirytmejä
- Margaret Thatcher nukkui arkisin vain neljä tuntia yössä. Hän kuitenkin nukkui säännöllisesti päiväunia.
- Kun Napoleonilta kysyttiin, kuinka paljon ihminen tarvitsee unta, hän vastasi: ”miehelle kuusi, naiselle seitsemän, typerykselle kahdeksan.”
- Barack Obama nukkuu tiettävästi vain kuusi tuntia yössä.
- Donald Trump nukkuu se sijaan ainoastaan kolmesta neljään tuntia.
- Winston Churchill nukkui toisen maailmansodan aikaan ainoastaan 4 tuntia yössä. Hän kuitenkin välttämättä halusi ottaa kahden tunnin päiväunet päivisin.
- Einstein nukkui jopa 10 tuntia yössä päivittäisten päiväunien lisäksi.
Lue myös: Unenpuute johtaa hermostuneisuuteen ja masennukseen, kertoo tutkimus