Tunnetko olosi huonoksi syötyäsi vitamiineja? – Tästä se johtuu

27.2.2018

Päivittäinen annos multivitamiinivalmisteita voi antaa ekstraenergiaa päivään. Jos olet kuitenkin joskus tuntenut olosi huonoksi heti vitamiineja nautittuasi, tiedät, ettei se ole mikään miellyttävä kokemus.

Tietyt vitamiinit voivat aiheuttaa erilaisia ongelmia ruoansulatuselimistössä, kertoo tohtori ja gastronomi David Poppers New Yorkista. Ei ole ennenkuulumatonta kokea vatsakipua, pahoinvointisuutta tai ripulia vitamiinien syönnin seurauksena.

On tiettyjä syitä, miksi vitamiinit ja vitamiinivalmisteet aktivoivat ruoansulatuselimistöä. Tässä niistä muutamia:

 

Syöt vitamiineja tyhjään vatsaan.

Luonnollisesti happamat vitamiinit, kuten C-vitamiini ja folaatti, voivat aiheuttaa pahoinvointia tyhjässä vatsassa, Poppers kertoo.

“Kun vitamiineja syödään välipalan tai aterian yhteydessä, lieventää muu ruoka hieman vitamiinien vaikutusta,” hän sanoo lisäten, että jotkut ravinteet imeytyvät vielä paremmin silloin, kun ne syödään ruoan kanssa. Joitakin ravintoaineita kannattaa kuitenkin syödä sellaisenaan ilman muuta ruokaa.

”Esimerkiksi rasvaliukoiset vitamiinit, kuten A-, D-, E- ja K-vitamiinit imeytyvät paremmin silloin, kun niitä ei syö ruoan yhteydessä.”

 

Syömissäsi pillereissä on runsaasti rautaa.

Suuria määriä rautaa sisältävät multivitamiinit tai rautavalmisteet voivat aiheuttaa pahoinvointia, kertoo tohtori Donald Hensrud. Vaikutukset korostuvat, kun valmisteita syödään yksinään aterioiden ulkopuolella.

“Rauta on siitä mielenkiintoinen ravinne, että se imeytyy parhaiten tyhjässä vatsassa, mutta se aiheuttaa myös eniten pahoinvointia tyhjässä vatsassa,” Hensrud sanoo. ”Kerron ihmisille, että rautaa kannattaa syödä ruoan yhteydessä sen sijaan, että sitä syödään tyhjään vatsaan ja voidaan sen jälkeen pahoin. Täysi vatsa voi hieman hidastaa imeytymistä mutta se ei ole vakavaa.”

 

Lue myös: 10 ruokaa, jotka sisältävät enemmän C-vitamiinia, kuin appelsiini.

 

Syöt vitamiinien lisäksi muita lääkkeitä.

Voi olla syytä kurkata lääkekaappiin.

“Vitamiinit ovat kuin lääkkeitä siitä syystä, että ne osaavat kommunikoida toistensa ja muiden syömiesi lääkkeiden kanssa,” Hensrud sanoo. ”On erittäin tärkeää tutustua vitamiinien vaikutuksiin muiden syömiesi lääkkeiden kanssa lääkärin avustuksella, jotta vältyt epämiellyttäviltä oireilta.”

Joidenkin tutkimuksien mukaan vitamiinien sivuvaikutukset korostuvat silloin, kun ihmisen estrogeenitasot ovat korkealla. Puhu lääkärillesi kaikista syömistäsi lääkkeistä, myös lisäravinteista.

 

Syöt vitamiineja väärään aikaan.

“Kannattaa kysyä asiantuntijalta parasta aikaa syödä vitamiineja,” Poppers sanoo. “Vitamiinit voivat joko täydentää toisiaan tai haitata toistensa toimintaa.”

Esimerkiksi rautaa kannattaa syödä C-vitamiinin kanssa. Rauta ei kuitenkaan sovi esimerkiksi kalsiumin kanssa yhteen.

Vitamiinivalmisteiden etiketit antavat usein hyviä ohjeita oikeaoppiseen vitamiinien nauttimiseen. Etiketeistä löytyy myös ainesosat, valmistustavat ja päivittäiset saantisuositukset. Tutustu etiketteihin tarkoin ennen vitamiinien nauttimista.

Sekä Poppers että Hensrud korostavat lopuksi, että tärkeintä on keskustella lääkärin kanssa ennen valmisteiden syömisen aloittamista. Kerro myös heti lääkärillesi, jos saat vitamiineista sivuvaikutuksia. Usein vitamiinien saantisuositukset täyttyvät normaalin ruokavalion myötä, eikä useimmat meistä tarvitse ylimääräisiä valmisteita.

Yksinkertainen verikoe voi auttaa havaitsemaan, mitä puutostiloja elimistössäsi on. Verikokeen myötä lääkärisi osaa neuvoa myös oikeat valmisteet puutostilojen hoitamiseen.

 

Lue myös: 8 D-vitamiinista saatavaa yllättävää hyötyä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / freestocks.org