Tästä ummetus johtuu – ja näin voit välttää sen

13.9.2020

Ummetuksesta on varmaankin suurin osa meistä kärsinyt. Vaikkakin hätään löytyy apua lääkkeiden muodossa, voi kehosi yrittää kertoa sinulle jotain. Tässä 13 syytä tähän ikävään vaivaan ja ohjeita, mitä asialle voi ja kannattaa tehdä.

1. Kuidut

Kyllä, sama asia mikä auttaa liikuttamaan tavaraa sujuvammin paksusuolessa, voi myös aiheuttaa ummetusta jos et nauti tarpeeksi vettä. Näiden kahden tasapainosta kannattaa pitää huolta.

2. Kilpirauhasen epätasapaino

Kun kilpirauhasen toiminta häiriintyy, koko keho rupeaa toimimaan hitaammin – myös suolistosi. Tällöin ulostamisen välit harvenevat ja ulosteesta tulee myös kovempaa. Lääkärisi voi tarkistaa kilpirauhasesi toiminnan ja auttaa kehoasi pääsemään normaaliin rytmiin.

3. Matkustaminen

Matkustamiseen liittyvä ummetus on todella yleistä. Paras lääke tähänkin on kuidun ja veden saannin lisääminen sekä säännöllinen liikunta ja lepo.

4. Valkoinen riisi

Valkoisesta riisistä on poistettu oikeastaan kaikki hyvät jutut, kuten kuidut, proteiini, kalsium, magnesium ja kalium. Periaatteessa juuri ne ravintoaineet, jotka auttavat ulostamisessa. Vaihda tummaan riisiin, joka on ravinteikkaampaa ja sisältää kuituja tarpeeksi, ettei ummetuksesta ainakaan riisin takia tarvitse kärsiä.

5. Masennuslääkkeet

Ummetus voi olla SSRI-masennuslääkkeiden sivuoire. TCA (trisykliset masennuslääke) aiheuttaa kuitenkin vielä voimakkaammin ummetusta. Se nimittäin vetää nestettä pois paksusuolesta, joka vaikeuttaa ulostamista. Jos epäilet ummetuksesi johtuvan lääkityksestäsi, niin ota yhteys lääkäriisi ja keskustelkaa mahdollisesta ulostuslääkkeiden käyttämisestä ja kuidun ja veden lisäämisestä diettiin.

6. Huonot wc-tavat

Jotkut ihmiset pidättelevät usein tarpeitaan, jos ovat vaikka ulkona julkisilla paikoilla. Tästä voi aiheutua se, että kehosi sisäiset sensorit menevät sekaisin. Mitä pidempään uloste säilyy paksusuolessa, sitä enemmän siitä imeytyy nestettä ja ulostamisesta tulee sitäkin hankalampaa.

7. Kehon alhainen kaliumtaso

Kalium on kehon tärkeä elektrolyytti, joka auttaa lihasten liikkumisessa. Kun kaliumtaso on alhainen, niin paksusuolessa olevat lihakset eivät liiku niin paljon kuin normaalisti ja tämä johtaa ummetukseen. Onneksi tähän on olemassa helppo lääke: syö enemmän perunoita, banaaneita, mangoja, rusinoita, kiivi-hedelmiä ja päärynöitä.

8. Raskaus

Kun pulla on uunissa, hormonitasot heittelvät, joka aiheuttaa ruoansulatuskanavan siirtymään rentoutustilaan, joka puolestaan aiheuttaa paksusuolen supistumisen harventumista. Kun raskaus etenee ja vauva rupeaa painamaan suolistoa enemmän, vaikeuttaa tämä säännöllistä tyhjentymistä. Liikunta, nesteytys, kuidut ja ulostetta pehmentävät lääkkeet ovat parhaat apukeinot.

9. Meijerituotteet

Rasvaiset maitotuotteet aiheuttavat ummetusta korkean rasvapitoisuuden ja alhaisen kuitupitoisuuden takia. Jos kärsit ummetuksesta ja käytät paljon maitotuotteita, niin kannattaa kokeilla vähentää maitotuotteiden nauttimista ja lisätä ruokavalioon kuitupitoista ruokaa.

10. Ärtynyt suoli -syndrooma

Jos kärsit tästä, niin kehosi ei puske ruokaa mahasta eteenpäin tarpeeksi nopeasti. Vielä kun paksusuolesi ei saa tarpeeksi nestettä, niin olo voi helpostikin olla todella tukala. Syytä tähän tautiin ei ole vielä selvitetty mutta kannattaa kysyä lääkäriltä erilaisia keinoja, mitkä saattavat helpottaa oloa.

11. Kalsium lisäravinteet

Kalsiumilla on ulostetta sitova vaikutus, joka vaikeuttaa sen liikkumista. Liika kalsium voi myös vaikuttaa paksusuolen lihasten toimintaan ja tehdä niistä hitaat. Paras tapa saada lisää kalsiumia on nauttia enemmän vähärasvaisia maitotuotteita ja hedelmälihaa sisältävää tuoretta appelsiinimehua.

12. Jäykistyneet lantion lihakset

Lantiopohjan lihakset ja sulkijalihakset ovat ne kaksi lihasta, jotka auttavat meitä ulostamaan, kun tarve tulee. Jos nämä lihakset eivät rentoudu kunnolla tai supistuvat rentoutumisen sijaan, niin paksusuolesi pitää tällöin ulostetta panttivankina. Jos epäilet, että ummetus johtuu tästä. Kannattaa ottaa yhteys lääkäriin ja sopia tarkemmista testeistä.

13. Liikaa laksatiiveja

Laksatiivit stimuloivat suoliston toimintaa mutta niiden varaan laskeminen toistuvasti voi aiheuttaa vain enemmän ummetusta. Kehosi ajan mittaan tottuu siihen, ettei hermosolujen tarvitse erittää tarvittavia kemikaaleja, joita paksusuoli kaipaa. Tämä johtaa taas siihen, että kehosi tarvitsee enemmän ja enemmän laksatiivia, että hommat sujuisi normaalisti. Lisäkuidut ovat tässäkin tilanteessa paras vaihtoehto.

Lue lisää aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Nikolai Chernichenko