Syy miesten ylensyöntiin selvillä – ja se piilee naisissa!

20.6.2018

Cornellin yliopiston tutkijat päättivät selvittää miten miesten syömistottumukset muuttuvat kun nämä ruokailevat naisten seurassa. Tutkimuksen näkökulma oli evoluutiopsykologinen.

Tutkijat päästivät koehenkilöinä toimivat miehet pizzabuffettiin – osan naisen kanssa, osan yksinään syömään. Tutkijat havaitsivat, että naisten kanssa syövät miehet ahtoivat mahoihinsa keskimäärin jopa 93 % enemmän pizzaa ja 86 % enemmän salaattia kuin he, jotka ruokailivat ilman naisseuraa. Tutkijoiden mukaan ero oli alitajuinen ja selittyy evoluutiopsykologian kautta. Mutta miten ihmeessä – onko pizzaa ylensyövä mies muka naisten silmissä seksikäs ja houkutteleva lisääntymiskumppani?

Tutkijoiden mukaan kyse on näyttämisenhalusta: Mies voi välittää ylensyönnillään naiselle viestin, että tämä on geneettisesti vahva yksilö koska pystyy tekemään jotakin epäterveellistä ilman että se tuottaa välittömästi ongelmia. Ylensyönnistä kunnialla selviävä mies on kuin onkin siis eräällä tavalla vahvempi kuin mies joka välttelee ylensyömistä sen negatiivisten vaikutusten vuoksi!

Kyse siis todella on oman geneettisen erinomaisuuden korostamisesta, tavalla joka saattaa vaikuttaa järjenvastaiselta, mutta mitä ilmeisimmin toimii alitajuisella tasolla.

Ei siis muuta kuin ensitreffeille pizzabuffettiin!

Lisää aiheesta ruoka & juoma

Lähde: The Atlantic, Springer
Kuva: Unsplash / Tristan Gassert