Sokeria kannattaa välttää – Kasvattaa syöpäriskiä

25.6.2018

Cancer Research ­lehdessä julkaistujen tutkimustulosten mukaan paljon sokeria kuluttavilla on suurempi riski sairastua syöpään. Oikeastaan on kyse erityisesti yhdestä tietystä sokerilajista, nimittäin fruktoosista.

Monet ovat sitä mieltä, että kun on jo sairastunut syöpään, ruokavaliolla ei enää ole merkitystä. Totuus kuitenkin on toinen ­ fruktoosi edistää LOX­12 ­nimistä kehon aineenvaihdunnan prosessia, joka auttaa soluja leviämään tai luomaan etäpesäkkeitä.

Hiirillä tehdyssä testissä hiiriä syötettiin neljällä erilaisella ruokavaliolla, joissa oli paljon joko tärkkelystä tai jotain sokerilajia (sakkaroosia, glukoosia tai fruktoosia). Tärkkelyskin aiheutti hiirissä syöpää, mutta sokeri aiheutti kasvaimia, jotka kasvoivat sitä mukaa kun sokerin määrää lisättiin. Kaikki sokeri edisti kasvainten suurenemista, mutta fruktoosi selkeästi eniten.

Ilmiölle ei vielä ole selkeää selitystä, eikä ole täysin selvää kuinka LOX­12 vaikuttaa syövän kehittymiseen. Fruktoosi kuitenkin ilmeisesti aktivoi LOX­12:sta elimistössä.

Lue lisää aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: nbcnews.com
Kuva: Unsplash / Lidya Nada