Aito sima sisältää alkoholia – voiko sitä siis antaa lapselle?

28.4.2016

Sima on monille vapun ehdoton juomavalinta – ilman sitä vappu ei vain yksinkertaisesti tunnu vapulta. Myös lapset saavat usein tippaleivän kanssa simaa juodakseen. Tämä ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta, koska käymisteitse valmistettava sima sisältää käytännössä aina vähintään pienen määrän alkoholia.

Asiantuntijat varoittavat kotisimasta

MTV:n haastattelema Tuija Valjakka Etelä-Karjalan Martoista otti aiheeseen kantaa toteamalla, että pääsääntöisesti asiaan ei liity ongelmaa. Kotona valmistettuun simaan voi kuitenkin lipsahtaa liiaksi alkoholia, jos ohjeita ei noudateta riittävän tarkasti.

Ilta-Sanomien haastattelema valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen puolestaan vahvistaa, että perinteisellä tavalla valmistetussa simassa todella on lähes poikkeuksetta alkoholia; yleensä noin 0,5 – 0,8 tilavuusprosentin verran. Määrä on suhteellisen pieni, mutta pienille lapsille se voi tuottaa ongelmia. Koska lasten elimistö prosessoi alkoholia huonosti, on aito sima syytä pitää vain silloin tällöin munkin kanssa nautittavana juhlajuomana – janojuomaksi siitä ei ole.


Katso täältä vappuherkkuja!
Kuva: Mako