Sellerin 8 terveyshyötyä

25.6.2018

Selleri on todellinen superfood, joka edistää ja ylläpitää terveyttä monin tavoin. Katso nämä 8 terveyshötyä ja ota selleri osaksi päivittäistä ruokavaliotasi:

 

1. Estää syöpäsolujen muodostumista

Yksi parhaista sellerin syönnin eduista on sen syöpään vaikuttavat ominaisuudet. Illinois Yliopiston tutkimuksissa selvisi, että sellerissä on runsaasti yhdistettä nimeltään luteolin, joka auttaa alentamaan syöpäsolujen kasvua varsinkin haimassa. Toinen tutkimus raportoi, että säännöllinen saanti sellerin syöminen pienentää riskiä sairastua rintasyöpään , koska se estää rintasyöpäsolujen muodostumista.

2. Alentaa verenpainetta

Korkea verenpaine on portti moniin vakaviin sairauksiin ja sairaskohtauksiin, kuten sydänkohtauksiin. Oikealla ruokavaliolla voit kontrolloida omaa verenpainettasi ja vähentää näin merkittävästi sairastumisriskiä hengenvaarallisiin tauteihin. Selleri on todellinen superfood, joka kuuluu tähän ruokavalioon. Selleri sisältää ftalidi nimistä yhdistettä, joka vähentää stressihormonien tuotantoa., mikä rentouttaa verisuonia lihasten lähellä ja helpottaa näin ollen verenkiertoa. Myös sellerin sisältämä kalium auttaa vakauttamaan sykettä ja alentaa verenpainetta.

3. Alentaa kolesterolia

Korkea kolesteroli on pitkään jatkuessaan vajava asia, koska se johtaa sappikivien muodostumiseen. Sellerin säännöllinen syöminen auttaa ylläpitämään normaalia kolesterolitasoa tuottaessaan hormoneja ja kierrättäessään, sekä säädellessään D vitamiinien tasoja kehossamme. Selleri sisältää myös yhdistettä nimeltä 3 – n – butyyliftalidin (BuPh), joka alentaa verenpainetta ja ylläpitää sydämen terveyttä.

Selleri02

4. Edistää ja ylläpitää silmien terveyttä

Vitamiinit ovat yksi tärkeimmistä ravintoaineista, joita kehomme tarvitsee. Esimerkiksi ne edistävät silmiemme näkökykyä, pitävät sen ikään kuin ”kasassa”. Yksi iso sellerin varsi päivässä voi olla jopa 10 prosenttia jokapäiväisestä E vitamiinin tarpeestamme. Sellerin sisältämät flavonoidit auttavat pitämään silmämme myös kosteita.

5. Vähentää tulehduksien aiheuttamia oireita

Krooniset tulehdukset voivat johtaa vakaviin sairauksiin kuten Alzheimerin tautiin ja Diabetekseen. Näiden torjuntaan ja ehkäisyyn ja hoitoon Sellerin sopii hyvin. Selleri rauhoittaa hermoja, alentaa nivelkipuja, astmaoireita ja lievittää myös esim. keuhkokuumeen oireita.

6. Kohentaa miesten hedelmällisyyttä

Dr. Alan R. Hirsch, Smeel and Taste Treatment and Research säätiön johtaja, kertoo, että kaksi sellerin sisältämää feromonia – androstenonihormonista ja androstenol – voivat parantaa miesten seksuaalista vireystasoa. Toinen hyvä uutinen: Sellerin sisältämä öljy on todettu tehokkaaksi aineeksi lisäämään sperman liikkuvuutta, kun sitä käytetään yhdessä E-vitamiinin kanssa.

Selleri03

7. Edistää ruoansulatusta

Elimistömme voi imeä ravinteita ruoasta hyvin vain silloin kun aineenvaihduntamme ja ruoansulatuksemme toimii kunnolla. Sellerin korkea vesipitoisuus helpottaa ruoansulatusta. Sellerin sisältämä yhdiste nimeltään NBP parantaa verenkiertoa suoliston sisällä ja auttaa näin myös puhdistamaan elimistöämme.

8. Auttaa painonhallinnassa

Liikalihavuus on aikamme suuri haaste, jota vastaan taistellaan erilaisilla ruokavaliolla. Kun halutaan laihduttaa, niin ruoan osalta pyritään valitsemaan sellaisia raaka-aineita ja tuotteita, jotka sisältävät vähän kaloreita, mutta paljon ravinteita. Tähän selleri on täydellinen valinta. Selleri sisältää elintärkeitä ravintoaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia, mutta esim. yksi sellerin varsi sisältää vain 10 kilokaloria. Selleri auttaa kierrättämään rasvoja kehossamme ja näin sellerin sisältämät ravintoaineet kontrolloivat myös aineenvaihduntaa ja itse asiassa estävät liikalihavuutta.

 

Lähde: Lifehack
Artikkelikuva: Pixabay / jackmac34 / Sisältökuva 1: Pixabay / Sisältökuva 2: Pixabay