Seitsemän tarpeellista ravintoainetta opiskelijalle. Kuinka niitä saa nopeasti ja edullisesti?

16.7.2019

Lukio- tai yliopisto-opiskelijana olo voi olla hyvin jännittävää, musertavaa ja äärimmäisen haastavaa menestyksen hinnan takia. Saatat hyvin usein innostua liikaa oppimisen ilosta tai aktiviteeteista siihen pisteeseen asti, että unohdat syödä. Ajan myötä tästä tulee tapa.

Joidenkin kohdalla se alkaa ajatuksilla, kuten: ‘’Kun syön, tulen väsyneeksi, joten syön työn tekemisen jälkeen.’’ Toisilla tekosyyt saattavat olla erilaisia: ‘’minulla on nopea aineenvaihdunta”, ”en pidä aamupalasta”, jne. ”Olen edelleen nuori ja ketterä, älykäs ja hyvin aktiivinen. Kehoni tuottaa kaiken tarvitsemani, joten säännöllisesti syömisestä ei pitäisi murehtia.” Näiden kaltaiset ajatukset ovat syynä siihen, että moni aikuinen nykyään kärsii useista taudeista ja sairauksista.

Totuus on, että nuorena kehomme on luonnollisesti sitkeä, ja sen takia sitä ei haittaa lipsahdukset kehon suhteen, ja tämän takia, kun et syö ajoissa tai ylirasitat kehoasi, se ei ilmoita siitä samalla tavalla kuin vanhemmalla ihmisellä. Nämä asiat tosin kasautuvat, aivan kuten kouluarvosanasi.

Se, miten terveeksi tulet myöhemmin kasvaessasi, riippuu tässä vaiheessa omaksumistasi syömistottumuksista. Monet omaksuvat kamalia syömistottumuksia kasvamisen aikana. Jotkut esimerkiksi putoavat hitaasti roskaruoan ansaan, kunnes siitä tulee epäterveellinen tapa. Juuri kuten tupakoinnin tai uhkapelaamisen kanssa – kaikki alkaa yhdestä tupakasta tai viattomista ilmaisista peleistä ja voi kehittyä pahaksi riippuvaisuudeksi.

Totuus on, että kun syöt ravintopitoisia ruokia, se parantaa tuotteliaisuuttasi ja aktiivisuuttasi. Tässä ovat tärkeimmät ravintoaineet, joita tarvitset opiskelijana, sekä helposti saatavilla olevia ruokia, joista niitä saa.

 

1. Proteiini

Proteiinit ovat ravintoaineita, jotka auttavat kehoamme kuluneen kudoksen rakentamisessa ja korjaamisessa. Se auttaa kehittämään luiden, lihasten, ruston, ihon ja veren rakennuspalikoita.

Voit saada proteiinia yhdestä tai kahdesta ruoasta, jotka ovat edullisia ja silti hyvin hyödyllisiä kehollesi. Esimerkkejä nopeista ruoista ovat kala (niissä on myös sydämelle ystävällisiä omega-3-rasvahappoja ja vähemmän rasvaa kuin lihassa) sekä pavut.

 

2. Hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat ravintoaineita ruoista, jotka antavat energiaa kehon järjestelmiin. Ne ovat välttämättömiä terveelliseen elämään, sillä ne ovat hyvin tärkeitä aivojen toiminnan suhteen.

Opiskelijoille, jotka harjoittavat kriittistä ajattelua usein, runsaasti hiilihydraatteja sisältävän ruoan nauttiminen säännöllisesti voi auttaa tällaisten taitojen parantamisessa. Hiilihydraatit ovat välttämättömiä mielenterveyden edistämisessä. Täten, hiilihydraattien vähäinen määrä tai lievä puutostila kehossa voi vaikuttaa haitallisesti kehon järjestelmiin.

Esimerkkejä nopeista ruoista ovat leipä, riisi, maito, jne.

 

3. Terveelliset rasvat

Ruoat, jotka sisältävät terveellisiä rasvoja, ovat myös erittäin tärkeitä, sillä rasvat, etenkin tyydyttymättömät, auttavat vähentämään sydäntautien riskiä ja laskemaan kolesterolitasoja.

Helposti saatavilla olevia ruokia, jotka tarjoavat näitä terveellisiä rasvoja keholle, ovat muun muassa soijapapuöljy, cashew-pähkinät, avokadot, oliiviöljy ja rypsiöljy ja jopa pähkinät. Mitkä tahansa näistä ruoista antavat kehollesi tyydyttymättömiä rasvoja. Joten, kokeile näitä ruokia, ja teet kehollesi suuren palveluksen.

 

4. Kalsium

Kalsium on tärkeää kehon optimaaliselle kasvulle. Opiskelija tarvitsee kohtuullisen määrän kalsiumia vahvojen luiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen, sekä terveen vuorovaikutuksen rakentamiseen ja ylläpitämiseen aivojen ja muiden kehon osien välillä.

Kalsium auttaa myös veren hyytymisessä, lihasten supistumisessa ja vahvassa sydämen sykkeessä. Voit saada kalsiumia nopeista ruoista, kuten maidosta, jogurtista ja juustosta.

 

5. Rauta

Rauta on toinen tärkeä ravintoaine, jota tarvitaan kehon optimaaliseen toimintaan. Hyvin usein kävelemme pitkiä matkoja ja harjoitamme liikuntaa, joka sisältää lihaksiemme ja luidemme käyttöä joko suorasti tai epäsuorasti. Jotta luusi pysyvät aktiivisina ja terveinä, tarvitset rautaa kehoosi.

Rauta auttaa hemoglobiinin tuotannossa, joka on hapen kuljettamiseen veressä tarvittava proteiini. Raudanpuute veressä saattaa olla hyvin vaarallista, ja johtaa moniin terveysongelmiin, kuten raudanpuutteeseen liittyvään anemiaan. Esimerkkejä rautapitoisista ruoista ovat muun muassa valkoiset pavut, pinaatti, parsakaali, tumma suklaa, jne.

 

6. Foolihappo

Foolihappo on yksi B-vitamiineista, ja se on välttämätöntä punaisten ja valkoisten verisolujen tuotannossa luuytimessä. Foolihappoa sisältävien ruokien syöminen voi huomattavasti parantaa terveellistä solukasvua ja solujen toimintaa.

Foolihappoa voidaan löytää esimerkiksi kananmunista, parsakaalista, sitrushedelmistä, lehtivihreistä, jne.

 

7. Kuitu

Kuitu on yksi tärkeimmistä ravintoaineista, joita keho tarvitsee. Sitä voidaan löytää ruoista, joissa on paljon hiilihydraatteja ja proteiinia. Se auttaa tasaamaan kehon sokerin käyttöä, sekä pitämään verensokerin ja nälän kurissa.

Kuitu auttaa myös ummetuksen vähentämisessä, ja se on hyödyllistä painon hallinnassa. Nopeita ja edullisia kuitulähteitä ovat kaurahiutaleet, pavut ja popcorn.

 

Yhteenveto

Nyt kun tiedät näiden ravintoaineiden tärkeyden, jotka auttavat sinua opiskelemaan tehokkaasti, voit tehdä yksinkertaisia valintoja ottamalla mainittuja ruokia osaksi päivittäistä ruokavaliotasi.

Hyvän terveyden ylläpitämiseen on nähtävä tietoisesti vaivaa, aivan  kuten menestyksenkin saavuttamiseen. Elääksesi pitkään ja välttääksesi säännölliset visiitit sairaalaan, tarkoituksellinen vaivannäkö pysyäksesi terveenä syömällä hyvin ja juomalla vettä, voi lisätä valppauttasi ja tuotteliaisuuttasi.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Pixabay.com