Meillä länsimaissa ollaan totuttu ajattelemaan, että hengitys on samanlainen automaattinen toiminto kuin sydämenlyönnit tai verenkierto. Hengitykseen voidaan kuitenkin vaikuttaa paljon. Idän kulttuureissa siihen on kiinnitetty enemmän huomiota. Esim. joogahengityksessä ja meditoinnissa keskitytään valjastamaan hengitys vatsasta asti tulevaksi rauhalliseksi rytmiksi, johon kiinnitetään huomiota.
Oikealla hengitystekniikalla on laajoja ja monipuolisia positiivisia psyykkisiä ja fyysisiä merkityksiä. Hengityksen säätelyllä saadaan huomio pois ajatuksista ja happea ja ravinteita virtaamaan kaikkialle kehoon. Oikean hengitystyylin lisääminen vähentää stressitasoa ja auttaa mielen ja kehon puhdistumiseen ja rentoutumiseen.
Rauhalliseen hengitykseen voit keskittyä aluksi vaikka pari pientä hetkeä päivässä. Riittää kun suljet silmäsu, istut paikallaan ja hengittelet syvään 20 kertaa. Sisäänhengitys lähtee vatsasta asti, niin että vatsa pullistuu rennosti haukatessaan ilmaa, joka siirtyy ylös rintaan. Uloshengityksen on tärkeää antaa liukua rauhassa loppuun saakka. Pienen tauon jälkeen taas uusi rauhallinen sisäänhengitys, sitten ulos jne.
Seuraavaksi voit asettua polvillesi ja laskeutua alas taakse niin, että pää lepää maassa. Hengitä sisään ja anna hengityksen kulkea vatsasta ylös saakka. Uloshengityksessä tyhjennä ilma rauhallisesti ylhäältä alaspäin.
Kun hitaita hengitysharjoituksia tekee säännöllisesti, alkaa niiden vaikutus pikkuhiljaa muuttaa hengitystä paremmaksi koko päiväksi. Sillä taas on vaikutusta laajasti, esim. stressitason alentumiseen, keskittymiskyvyn parantumiseen ja levottoman ajatusmaailman hallitsemiseen ja keventämiseen.