Erilaiset urheilu- ja palautusjuomat sisältävät suoloja, hiilihydraatteja ja eloktrolyyttejä – ainesosia joita elimistö menettää hikoilun ja kuntoilemisen seuraksena. Näitä samoja ainesosia löytyy myös oluesta. Periaatteessa treenin jälkeen kehon tarvitsemat samat “palautumisominaisuudet” voisi saada siis baaristakin. Mutta onko asia näin yksioikoinen? Ei toki, vastaavat tutkijat.
Oluen vaikutus proteiinisynteesiin ja testosteronitasoon
Oluen palauttavia ominaisuuksia on kuin onkin tutkittu myös tieteellisesti. Tarkalleen ottaen tutkimuksissa on keskitytty oluen vaikutukseen lihasten proteiinisynteesiin, eli prosessiin jossa lihakset korjaavat itseään kovan treenin jälkeen.
Tutkijat havaitsivat, että viiden oluen siemailun jälkeen koehenkilöiden proteiinisynteesi aleni 24 prosentilla. Viisi olutta on siis aivan liikaa, mutta ei niin huonoa ettei jotain hyvääkin: Kahden oluen jälkeen koehenkilöiden proteiinisynteesi ei laskenut muttei noussutkaan.
Alkoholin vaikutus testosteroniin
Eräässä toisessa tutkimuksessa tutkittiin alkoholin vaikutusta testosteronitasoihin. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että noin kahta olutta vastaava alkoholimäärä nosti koehenkilöiden verenkierrossa olevan testosteronin määrää hetkellisesti noin 17 prosentilla. Näin pienellä testosteronivaikutuksella ei tosin tutkijoiden mukaan välttämättä ole vaikutusta lihasten kasvuun. Noin seitsemää olutta vastaavalla alkoholimäärällä havaittiin päinvastainen vaikutus: Se alensi koehenkilöiden testosteronitasoa.
Lopputulema
Miten olueen siis tulisi suhtautua palautusjuomana? Se ei todennäköisesti ole paljon vettä parempi palautusjuoma, mutta yhdestä tai kahdesta oluesta tuskin on haittaakaan. Kippis sille!
Lisää aiheesta Terveys & hyvinvointi
Lähde: www.huffingtonpost.com
Kuva: Unsplash / Robert Mathews