Onko kurkku kipeä? – Näin rauhoitat sen

14.11.2022

Kipeä kurkku voi olla todellinen riesa.

Terveysviranomaisten mukaan yleiset tartuntataudit, kuten flunssa ja nuha, aiheuttavat eniten kurkkukipua.

Antibiootit eivät tietenkään toimi viruksia vastaan, mutta voit kokeilla muutamia muitakin keinoja:

 

Pidä ääntä

Kurluttaminen suolavedellä voi kuulostaa kalajutuilta, mutta asiantuntijoiden mukaan se voi oikeasti toimia. Vuonna 2016 teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että suolavesi nopeuttaa haavojen korjautumista.

Suola imee kosteutta ja estää bakteereita kasvamasta. Tästä syystä sitä on jo vuosisatoja käytetty lihan säilömisessä.

Kurluttele vähintään kerran tunnissa lämpimällä vedellä, jossa on teelusikallinen suolaa. Voit kurlutella useamminkin, mutta älä käytä enempää suolaa. Se voi kuivattaa kurkkuasi ja pahentaa kipua.

Nesteeseen voi lisätä myös ruokasoodaa. Se neutralisoi happoa ja estää hiivan kasvua. Älä kuitenkaan käytä liikaa soodaakaan; se voi aiheuttaa vatsakipuja.

Jos et kestä suolaa tai soodaa, käytä pelkkää vettä. Muista kuitenkin kurlutella.

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin 387 tervettä ihmistä, joista kolmasosaa pyydettiin kurluttelemaan suolavedellä kolmesti päivässä, kolmasosaa pelkällä vedellä ja kolmasosaa olemaan kurluttelematta. Tutkimuksen lopussa havaittiin, että vedellä kurlutelleet sairastuivat 36 prosenttia epätodennäköisemmin.

 

Juo

Juo reilusti, ohentaaksesi limakerroksia ja rauhoittaaksesi kurkkuasi. Kuumat nesteet, kuten tee, ovat hyviä kivun lievittäjiä. Kanakeitto on myös tutkitusti toimiva keino kivun lievittämisessä.

Eräässä tutkimuksessa löydettiin kanakeitosta tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia, kun taas toisessa tutkimuksessa havaittiin, että kanakeitto päihittää kuuman ja kylmän veden liman poistamisessa.

Kylmän veden juominen tai jonkin kylmän imeminen voi tuntua väärältä, mutta myös kylmä voi rauhoittaa kurkkua. Älä kuitenkaan valitse kylmää appelsiinimehua tai muuta happopitoista nestettä, sillä ne vain pahentavat kipua.

 

Syö hunajaa ja yrttejä

Hunajan lisääminen teehen tai muuhun kuumaan nesteeseen voi auttaa. Hunajassa on mikrobeja tuhoavia ominaisuuksia, jotka nopeuttavat paranemista. Lapsilla toteutetut tutkimukset ovat todistaneet, että hunaja on parempi yskänlääke kuin useimmat kaupoissa myytävät yskänlääkkeet.

Kamomillatee on suosittu lääke tulehdusta lievittävien ominaisuuksiensa ja antioksidanttiensa takia. Sillä on myös rauhoittavia ominaisuuksia, jotka auttavat mm. nukahtamisessa.

Vuonna 1990 teetetyssä tutkimuksessa huomattiin kamomillan rauhoittavan nuhaoireita, mutta asiaa täytyy tutkia vielä lisää.

Piparminttuteen väitetään olevan myös tehokas lääke kurkun rauhoittamiseen. Asiaa ei ole kuitenkaan tutkittu vielä riittävästi.

Jotkut saattavat suositella omenaviinietikkaa kurkkukipuihin sen sisältämien mikrobeja tuhoavien ominaisuuksien takia. Etikassa on kuitenkin runsaasti happoja, eikä sitä kannata juoda kurkkukipujen aikana.

 

Huomaa vaaran merkit

Jos kipu on vakavaa ja sinulla on kuumetta, saattaa sinulla olla bakteeritulehdus. Mene tällöin lääkäriin.

Yleisin kurkussa esiintyvä bakteeritulehdus on streptokokki. Se on erittäin tarttuva ja voi levitä nopeasti kotona ja koulussa. Vaikka aikuiset saavat tartuntoja, streptokokki kehittyy useimmiten 5-15-vuotiailla lapsilla.

Streptokokin tunnistamiseksi lääkärisi tutkii kurkkusi. Jos sinulla on streptokokki, saat siihen antibiootteja. Älä kiirehdi töihin tai kouluun sairaslomalta, jotta tartuntariski häviää varmasi.

Streptokokki tulee parantaa kunnolla, sillä infektio voi johtaa myös korvatulehduksiin, munuaistulehduksiin ja jopa toksiseen sokkioireyhtymään.

 

Lue myös: 10 tapaa helpottaa kipeää kurkkua

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: CNN
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Hans Vivek