Onko kahvi terveellistä?

15.8.2023

Uudessa kokeellisessa tutkimuksessa seurattiin 20 000 ihmistä, jotka joivat vähintään 4 kuppia kahvia päivässä. Tulosten mukaan kahvin juojilla on 64% matalampi riski kuolla aikaisin verrattuna ihmisiin, jotka eivät kahvia juo ollenkaan tai lähes ollenkaan.

Riskin lasku oli selkeämpää yli 45-vuotiailla. Tämän perusteella voi olla hyödyllisempää juoda kahvia iän karttuessa.

Tulokset mukailevat aikaisempien tutkimuksien tuloksia, joiden mukaan kahvinjuojat elävät pidempään riippumatta siitä, juovatko he normaalia vai kofeiinitonta kahvia.

 

Kahvin terveysvaikutukset

Kahvin on myös todettu laskevan monien sairauksien, kuten 2-tyypin diebateksen, maksasyövän, Alzheimerin taudin ja ihosyövän riskiä.

“Kahvi on täynnä antioksidantteja,” kertoo Joe DeRupo, kansainvälisen kahviliiton edustaja. ”Monet antioksidanteista esiintyvät luonnostaan kahvipavuissa, kun taas jotkut antioksidantit valmistuvat paahtamisprosessissa. Näiden ravintoaineiden takia kahvi yhdistetään monien sairauksien ehkäisyys.”

Jotkut kahvin ravintoaineista “on yhdistetty parempaan insuliiniherkkyyteen, maksan toimintaan ja vähentyneeseen krooniseen tulehtuneisuuteen,” kertoo Wendy Setiawan, päätutkija.

 

Lue myös: Juo kahvia ja elä vanhemmaksi

 

Varoituksen sana

Vaikka kahvin juominen vaikuttaakin terveelliseltä, joidenkin ihmisten tulee olla varovaisia kahvin kanssa. Esimerkiksi raskaana olevien naisten tulee vältellä liiallisia kahvimääriä.

“Nykyiset todisteet kertovat, että keskimääräinen kofeiiniannos 200 mg asti ei vahingoita sikiötä,” kertoo tohtori Joseph Was.

”Data on kuitenkin ristiriidassa näiden olettamusten kanssa, kun tutkitaan naisia, jotka nauttivat yli 200 mg kofeiinia päivässä.” Lisäksi ”ei ole riittävästi todisteita, jotta voitaisiin tehdä mitään johtopäätöksiä kofeiinin vaikutuksista sikiön kasvamiseen.”

Jos sinulla on sydänongelmia, kannattaa rajoittaa kahvin ja kofeiinin kulutusta. ”Kofeiini kiihdyttää sykettä,” kertoo tohtori Vince Bufalino. ”Rytmihäiriöistä kärsivien tulisi rajoittaa kofeiininkulutusta. Yksi tai kaksi kuppia kahvia päivässä on sopiva määrä, mutta jos olet herkkä kofeiinille, tulisi sen nauttiminen lopettaa kokonaan.”

Kannattaa myös muistaa, että vähäkofeiininen kahvi sisältää myös kofeiinia. Normaalissa kupissa voi olla 75-165 mg kofeiinia, kun taas vähäkofeiinisessa kahvissa on vastaavasti 2-7 mg.

Vähäkofeiininen ei tarkoita kofeiinitonta. “Joten jos juot 3 kuppia vähäkofeiinista kahvia päivässä, kehotan vähentämään,” Bufalino sanoo sydänvaivaisille.

Mitä tulee kahvin vaikutuksiin luiden terveyteen, kofeiini voi johtaa kalsiumvajaukseen. Vajaus ei kuitenkaan ole merkittävää. ”Kofeiini lisää kalsiumin määrää virtsassa, mutta vajaus tasapainottuu lisääntyneen kalsiumin imeytymisen myötä,” kertoo Connie Weaver, ravintotieteen professori.

 

Päivittäisen kahvinjuonnin optimointi:

Ennen kuin nautit seuraavan kahvisi, lukaise läpi nämä vinkit:

  1. Lisää kahviisi vähärasvaista maitoa ja unohda kerma. Teelusikallisessa kermaa on noin 50 kaloria ja 3 grammaa tyydyttynyttä rasvaa. Vähärasvaisessa tai rasvattomassa maidossa on vähemmän kaloreita ja se lieventää myös kalsiumin menetystä.
  2. Vältä sokerin lisäämistä kahviin. Teelusikallisen sokeria sisältää 16 kaloria. Se ei ehkä kuulosta paljolta, mutta kun lisäät kaksi teelusikallista kupposeen ja juot muutaman kupin päivässä, kalorit kasaantuvat.
  3. Valitse suodatinkahvi, jos omaat korkean kolesterolin. Suodattamaton kahvi sisältää aineksia, kuten kafestolia ja kahweolia, jotka saattavat nostaa kolesteroliarvoja joillakin ihmisillä.
  4. Jos sinulla on nukahtamisvaikeuksia, välttele kahvia ja muita kofeiinia sisältäviä tuotteita iltaisin ja ennen nukkumaan menoa.

 

Lue myös: Onko kahvi oikeasti terveellistä? Lue, mitä vuosien varrella asiasta on ajateltu

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: CNN
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Mike Kenneally